Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija izvid ultrazvočne preiskave

izvid ultrazvočne preiskave

Preiskava je odkrila mezotelesistolični prolaps mitralne zaklopke brez pomembnejše insuficience. V primeru hiperkinetične cirkulacije pride v poštev nizka doza blokatorjev beta. Kaj to pomeni?
Sem 18 tednov noseča, 25 letnica, zdravo živim (ne kadim, malo alkohola, skoraj vegetarijanka). V družini imamo par primerov smrti zaradi odpovedi srca (oče pri 56 letih, sestrična pri 34 letih). Za ultrazvok sem se odločila, ker sem postala izredno “zadihana” ob hoji po stopnicah, takrat mi pritisk naraste tudi do 150/110. Drugače pri ginekoloških pregledih ga imam vsakič okoli 110/70.
Saj se nočem ne vem kako obremenjevati, vendar vseeno bi rada mogoče malo bolj “po domače” izvedela zakaj se gre in če se mi bo z leti stanje slabšalo.

Najlepša hvala za trud.
Biba

Prolaps mitralke je diagnoza, s katero povemo, da je en list mitralne zaklopke že od rojstva nekoliko bolj nežne gradnje in da svoje funkcije ne vrši brezhibno.

Taka napaka je zelo pogosta pri ženskem spolu in v visokem odstotku bolnice niti ne vedo zanjo. V redkih primerih bolnice navajajo zbadanje pri srcu, neredne utripe in v zelo redkih primerih hitro zadihanost pri naporu ali napade hitrega bitja srca.

Težave so bolj izražene pri psihičnih obremenitvah. Zelo se zmanjšajo, če bolnica jemlje blokatorje beta, ki vam jih priporočam in če nima vaš ginekolog zadržkov napram tem zdravilom.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close