Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija IZVID PO MR GLAVE-POMOČ

IZVID PO MR GLAVE-POMOČ

Pozdravljeni,
težave so se mi začele pojavljati 19.08.z vnetjem desnega očesa. Mnenje po preiskavi: prvi zagon iridociklitisa na desnem očesu in terapija z Atropinom, Nevanac, Dexamomo. Čez dva dni se pojavi močna vrtoglavica in pregled na urgenci, kjer mi predpišejo terapijo Torecan,in svetujejo počitek.
Stanje se mi je čez par dni poslabšalo, saj se je napredno poslabšal sluh na levem ušesu, tudi bolečine v levem ušesu, ki so se širil najprej po obrazu , na dlesen.
ADG: desno sluh praktično b.p., levo kombinirana izguba sluha od 55-80 dB v govornem frekvenčnem območju. VTG: spontani nistagmus v desno, ki povsem izgine ob fiksaciji. Hipofunkcija levega ravnotežnega aparata ( 53%), preponderanca desno (76%).
Dobim terapijo za Medrol 64 mg, nato 32 mg, nato 16 mg (skupaj 9 dni), ter Betaserc 24 mg.
Naročen na MG glave s kontrastom.
Izvid po MG:
Orbiti v mejah normale, diskretna polipoidna zadebelitev sluznice desnega sfenoidnega sinusa. Periferni in cntralni likvorski prostori so primerno široki, premika možganovine ni. Hiperintenzivno žarišče, demielinizacija bele možganovine frontalno desno brez prepričljive restrikcizije difuzije. V predelu sele ni posebnosti. Infratentorialno ni videti posebnosti. Prepontine cisterne so proste, pontocerebelarna kota sta prosta. V poteku živcev ni posebnosti. Desna AICA se vije med 7. in 8. živcem pred vstopom v notranji sluhovod. Diskretno manjša intenzivnost signala endolimfe kohlee in vestibuluma levo. Semicirkularni kanali so videti primerni. Zadebeljena sluznica posameznih maastoidnih celic ob srednjem ušesu.
Po aplikaciji kontrasta se v predelu kolen diskretno obarva v primerjavi z desno stranjo. Prepričljivih dodatnih patoloških vaskulariziranih sprememb ne defirinciram.
Mnenje: Hiperintenzivno žarišče demielinizacije bele možganovine frontalno desno, pred inzulo. Zmanjšanje endolimfe kohlee ter vestibuluma z diskretno hipervaksularizacijo kohlee levo. Diferencialno diagnostično mnenje po vnetju? Možnost nevrovaskularnega konflikta levo.
ADG: desno je sluh praktično bp, levo s.n. izguba sluha med 55 in 70 db.
V ambulanti so potem še opravili intraimpanalno aplikacijo Dexamthasona.

Prosim za mnenje oz. nasvet kaj še lahko naredim, da se mi stanje izboljša? Namreč po vsem tem še vedno popoloma nič ne slišim na levo uho, in imam probleme z ravnotežjem. Tudi počutje je zelo slabo, dva dni že povišana temp 37,5 st, in čuden občutek v glavi.

Najlepša hvala za odgovor in pomoč.

Spoštovani,

glede iridociklitisa se obrnite na forum oftalmologija.
Hiperintenzivna lezija je lahko motnja prekrvavitve zaradi zvišanega krvnega tlaka ali pa manjša možganska kap – pozanimajte se na forumu nevrologija.

Nenadna idiopatska izguba sluha levo in nenadna okvara ravnotežnega organa sta lahko posledica motnje prekrvavitve ali vnetja, nobenega od teh vzrokov ni možno dokazati.

Prejeli ste priporočeno zdarvljenje skortikosteroidi sistemsko (najbolj učinkovit je odmerek 1,5 mg na kg telesne teže 14 dni, zmanjševanje odmerka nj potrebno); Kasneje ste prejeli še reševalno zdravljenje s kortikosteroidom intratimpanalno. Za popravo sluha je potreben počitek – strogo ležanje v mirnem prostoru.
Za popravo ravnotežja je potrebno delati večkrat na dan vaje za ravnotežje.

Do kontrole ne smete izvajati del na višini, voziti avtomobila. Previdni bodite v temi in na neravni ali mehki podlagi.

Vaša telesna temperatura ni zaskrbljujoča, se pa zaradi porasta COVID-19 samoopazujte.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close