Izvid krvi in oblika glavice
Pri 9.mesecih so v posvetovalnici naši malčici vzeli kri. Rekli so, da če bodo izvidi slabi, me bodo poklicali. In me niso. Po enem mesecu sem od svakinje zvedela, da je možno dobiti kopijo tega izvida. Včeraj sem šla ponj in me malo skrbi. Predvidevam, da pomeni referenčna vrednost stanje, kakršno bi moralo biti. Pri večini je rezultat v območju te referenčne vrednosti, za izjemo naslednjih postavk:
Hemoglobin: L 114 (ref.v.:120-180)
Hematokrit: L 0.342 (ref.v.:0.370-0.540
MCV: L 79.9 (ref.v.:81.0-94.0)
Trombociti: H 461 (ref.v.:140-340)
Kaj to pomeni? Bi me moral kakšen rezultat skrbeti? Skupno število točk ima 2,35. Koliko je možnih?
Malo sem v skrbeh. Naša malčica je namreč zelo raznovrstno prehrano z veliko sadja in zelenjave, nobenih kupljenih kašic ali kakršnih koli že narejenih pripravkov. In sedaj ne vem več, kaj ji sploh še naj dam, da se bodo rezultati izboljšali.
Naslednje vprašanje se tiče oblike glavice. Kako dolgo se le-ta oblikuje? Jaz imam precej sploščeno glavo in sem že takorekoč obsedena z oblikovanjem njene. Kar naprej jo v spanju zalagam, tako da vedno leži na strani in nikoli na hrbtu. Je to pri 10. mesecih še potrebno? Se ji še lahko splošči? Če da, kako dolgo se torej glavica oblikuje?
V nestrpnem pričakovanju vašega odgovora, vas lepo pozdravljam!
Dragi Jazbečki,
brez zamere, sem se nasmejala res iz srca.
Namreč, število točk pomeni točke za obračunavanje storitve za zdravstveno zavarovalnico. Možnih je kar veliko točk, toliko, kot si zdravnik privošči porabiti No, vidite, zato je bolje, da izvidi pridejo v pooblaščene roke in jih tudi tisti, ki se na to spozna, interpretira.
Isto je z vrednostmi, kjer so referenčne vrednosti v laboratoriju “naštimane” za odrasle.
Hemoglobin je še v redu, tako kot vam je rekla vaša pediatrinja, ko je vrednost pod 105 zdravimo z železom. Enako velja za hematokrit in MCV (srednja velikost povprečnega eritrocita), če bi bil ta manjši, pod 74 npr., ob tem pa bi videli še nizek hemoglobin, bi rekli, da gre za slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa (tu vidimo nizek hemoglobin in majhne eritrocite). Pri vas pa je vse v redu. Tudi povišano število trombocitov nas prav nič ne skrbi, v takem primeru, ko je otrok sicer zdrav.
Bolje bi bilo, da bi se zadovoljili z izvidom pediatrinje: vse je v redu, kot pa da imate doma kopijo izvida, pa vas potem skrbi.
Glavica je sedaj že oblikovana, trdna, saj ste verjeto tudi AD3 redno jemali. Kakšnega zaležanja se ne pričakuje več, to običajno vidimo tam nekje med 3-6 mesecem, sploh pri tistih, ki res veliko ležijo na hrbtu in tam, kjer so mamice zelo pozabljive z vitaminom D, saj je mehkejša glavica tudi znak rahitisa.
No, vi kar tako lepo naprej papajte (tudi to razbiramo iz izvida krvi), lepo se imejte in uživajte, zdaj so tile tamali vedno bolj luštni.
lp
Tanč
Mi je kar malo nerodno zaradi tistih točk Ampak ljudje se pač iz dneva v dan učimo in če vam ne bi zastavila vprašanja glede teh točk, bi se obremenjevala, kaj je z njimi.
Glede izvida krvi sem pa že slišala nekje, da ref.vrednosti niso podane za tako majhne otroke. Slišati sem hotela še samo vaše mnenje.
Glede glavice pa: torej lahko vržem stran vse tiste blazine, s katerimi smo zalagali našo malčico
Hvala za vaš hiter odgovor, pa lep dopust!