Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Izvid – citološka analiza ščitnice

Izvid – citološka analiza ščitnice

Prosim za mnenje oziroma razlago glede naslednjega izvida za očeta starega 73 let.
Ali gre glede na prepis izvida v nadaljevanju za kakšno obliko raka ščitnice? Kakšni so lahko pričakovani rezultati zdravljenja z radiojodno terapijo?

TSH: 0,27 mE/L (0,55 – 4,78)
FT4: 18,6 pmol/L (11,5 – 22,7)
FT3: 5,2 pmol/L (3,5 – 6,5)
AntiTG: < 15,00 kE/L (do 60)
AntiTPO: < 28,00 kE/L (do 60)
TSI: < 0,27 E/L (do 1,8)
Tc-99m Uptake: 0,64%
Citološka analiza
V preparatu so večji deli ščitničnega tkiva z izrazitim vezivom. V delu preparata prevladujejo kosmiči ščitničnega koloida. Tirociti so še v več različno velikih enoslojnih skupinah, jedra so manjša, enaka, pravilne zgradbe. Citoplazma je obilna obilnejša, neostro omejena. V ozadju proteinski precipitat so deformirani in delno razpadli eritrociti.
Mnenje: fibrozirano ščitnično tkivo s pravilnimi tirociti, elementi koloidne ščitnice in cistične spremembe. Nesuspektna citološka slika.
Zdravui se zaradi paroksizmov atrijske fibrilacije in arterijske hipertenzije. Prejema Concor, Tenox, Lorista in Nolppaza. Xarleta zadnja dva dni ni prejemal.
Pri pregledu je klinično evtirotičen, srčna akcija absolutno aritmična normokardna. Tipna povečana ščitnica druge stopnje nodozno spremenjena z dominantnim gomoljem v levem režnju. TSH znižan, normalna prosti T4 in prosti T3. Protitelesa so negativna.
Ultrazvok ščitnice:
Oba režnja sta povečana n zadebeljena. V desnem režnju je izoehogen gomolj 21x14x14mm. V spodnjem polu levega režnja pa izoehogen, delno kalciniran gomolj 36x30x41mm.
Na scintigramu se prikažeta oba režnja gomolj v levem režnju je hladen, gomolj punktiran, citološka analiza punktata je priložena.
Gre za latentno hipertirozo zaradi avtonomnega tkiva ščitnice . Menim, da je indicirana aplikacija terapevtske aktivnosti radiojoda.
Terapija: Napotitev na hospitalno radiojodno terapijo, 925MBq, Hitro
Diagnoza: Hipertiroza z lokalnim avtonomnim tkivom.

Vnaprej hvala za kakršen koli odgovor oziroma pojasnilo.

Marko

Spoštovani!

Glede na izvide nikakor ne gre za karcinom ščitnice. Gre za blago prekomerno delovanje ščitnice. Pričakovati je, da bo aplikacija radiojoda odpravila prekomerno delovanje ščitnice in nekoliko zmanjšalq tudi volumen ščitnice.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close