Najdi forum

izvid

Lep pozdrav.
Bila sem pri otorinolaringologu, ki pa mi ni odgovoril na nobeno vprašanje v zvezi z mojim problemom, da se mi mašijo ušesa. Napisal je: Prisotni so znaki disfunkcije Eustahijeve trombe, minimalno poslabšan sluh. Ima poslabšanje bulbarne simptomatike.
Prosim, ce mi lahko malo razložite izvid. Hvala Pika

Spoštovani,

disfunkcija Evstahijeve tube / troblje / cevi pomeni, da je slabo prehodna in se odpre premalokrat. Zato je podtlak v srednjem ušesu, zaradi tega začne iz žil prestopati tekočina v voltino srednjega ušesa in slabo slišimo. Lahko pride do vlečenja bobniča navznoter, bobnič se deformira z žepi, se lahko celo priraste na koščice ali steno srednjega ušesa. Če so prisotna pogosta gnojna vnetja, lahko ostane luknja na bobniču ali pa brazgotine – sinehije. Tekočina ali brazgotine, luknja ali strukturne spremembe bobniča (žepi itd) cvsi povzročijo prevodno (konduktivno) izgubo sluha.

Zdravljenje je z dekongestivnimi kapljicami 5 dni 3×2 v nosnici ob prehladu in stalno nosni kortikosteroid v pršilui ali kapljicah. Potrebno se je usekovati na vsako nosnico posebej in večkrat na dan izenačevati pritisk.
Lahko tudi poskusite z uporabo Otovent balončka (predvsem za otroke).
Za dolgotrajen izliv v ušesu ali hujšo izgubo sluha pride v poštev event. odstranitev žrelnice in vstavitev timpanalne cevke v bobnič.

Bulbarni znaki so znaki okvare možganskih jeder – kot posledica kapi ali degenerativnih bolezni možganov. Morali bi dati kaj več podatkov.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close