Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja Izventelesne izkusnje/lucidne sanje

Izventelesne izkusnje/lucidne sanje

Sam sem nekaj mesecev, dozivljal paralizo preden sem zaspal….pojav pod imenom sleep paralysis. Kar naenkrat so me prevzele zelo mocne vibracije in me popolnoma paralizerale, moja zavest pa je bila se mocno prisotna. Zaradi tega sem tudi obiskal nevrologinjo in mi je povedala, da je to normalno ce sem bil pod tezkim fizicnim in psihicnim naporom,…takrat sem namrec aktivno treniral plavanje, pa se velik sem delal z glavo ker sem v prostem casu velik vlagal v programiranje….zdej se to ne dogaja vec, ker nisem vec pod takim naporom.
No zgodilo se mi je pa tud parkrat, da sem ob vibracijah dozivel mocno padanje ali pa lebdenje,…zacutil sem namrec kako sem izpolzel ven iz telesa in spregledal z drugimi ocmi…vse se je blescalo in ze sam zrak se je svetil, spremenjen je bil zorni kot. Bil sem v svoji sobi in videl sem samega sebe lezati, nato pa sem zaslisal telefon in se znajdu spet v svojem telesu in se oglasil na telefon…res posebna izkusnja, ki mi ni in ni sla iz glave. Na netu sem nasel ta pojem pod imenom astralna projekcija in pricevanja ljudi s popolnoma istimi izkusnjami, ki so me zelo presenetile. Nekateri celo pricajo, da lahko potujejo kamorkoli skozi prostor-cas, ali pa v visje dimenzije kot jih pojmujejo budisti in taoisti in jaz jim verjamem. Tudi dognanja v fiziki so zelo blizu teh prepricanj…recimo kvantna fizika je prisla do tega da na rezultate meritev vpliva zavest, ideja o temu da zavest ustvarja materijo in ne obratno, super-string teorija o multi-dimenzionalnem prostoru in casu, potem so tuki telepatija, empatija. Dostkrat se mi tud recimo zgodi, da sam zacutim neko misel in o njej razmislam, potem pa nekdo na to temo nekaj rece…pa ni nujno da ga dobr poznam…al pa da bi mela misel kaksno povezavo. Bi rekel da je to nakljucje, ce se nebi to zgodil tud po 5 krat na dan…pa ne samo misli ampak tud cel stavek, ki je lahko cist izven konteksta.
Obstaja tud velik znanstvenikov in pa umetnikov, ki so dobil inspiracijo iz globokih trans stanj ali pa iz astralnih potovanjih….
Kako si psihologija razlaga lucidne sanje ali pa sanje nasploh. To da se v sanjah zbudis in se jih zavedas…jih morda celo spremenis. Al pa pricevanja ljudi, ki dozivijo posmrtno izkusnjo…. ?
Mislm da je psihologija se zelo neraziskana v tej smeri in mislm, da bi velik odgovorov lahko dobila ce bi sprejela dualnost duha in telesa. Dejstvo je namrec da se veliko psihicnih bolezni in nasploh bolezni da ozdraviti na alternativne nacine, ki veljajo za cudeze pa se se vedno noben ne zmeni za te “cudeze”. Zanima me ce se kej premika v tej smeri?
Kako gledate na pot do transcendence(yoga, tantra,…), ko clovek premaga svoj ego oz Id(kakor temu pravi Freud) ki se definira in oblikuje v casu odrascanja in pride v stik s svojim srcem in visjim jazom…dozivi eno s celostjo…nekaksen kozmicen orgazem…

Spoštovani Klemen
,psihiatrija s parapsihološkimi kategorijami,ki jih naštevate nima dosti skupnega, fenomeni spremenjenega doživljanja sveta in sebe pa so obvezni del nekaterih duševnih bolezni..Tudi tukaj nastopajo izjeme: pznamo na primer hipnangogne halucinacije, to so običajno prividi ali elementarni prisluhi,ki se pojavljajo ob prehodu budnega stanja v spanec tudi pri duševno zdravih a utrujenih ljudeh.Vaša doživetja ( sleep paralysis) so analogen pojav hoji v snu;tam duševnost spi telo pa je budno, pri vas pa je bilo obratno.Pojav je pogost pri otrocih, pri odraslih pa le po naporih, ob vročinskih stanjih in podobno.

Klemen, nisi edini s tem problemom. Ta tema tudi ni stara

pojdi na stran :
http://med.over.net/phorum/read.php?f=6&i=3454&t=3454

New Report

Close