Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva izvenmaternicna nosecnost

izvenmaternicna nosecnost

Zanima me, kakšni so znaki izvenmaternične nosečnosti in kdaj ginekolog ugotovi takšno nosečnost? Kako dolgo lahko traja nosečnost in kateri so najpogostejši vzroki zanjo?

Hvala za odgovor.

Draga Tanja,

izvenmaternična nosečnost je lahko zelo različna in na zelo različnih mestih od česar je tudi odvisno kako dolgo traja, da “opozori nase” v obliki, ki vzpodbudi sum, da gre za izvenmaternično nosečnost.
Najpogostejša je nosečnost v jajcevodu (>98%), lahko pa je v materničnem vratu (<0,5%), na jajčniku(<1%), v rogu maternice (<1%) v prosti trebušni votlini (<0,1%) in podobno. V jajcevodu povzroči krvavitve in bolečine, krče ipd. tipično med 6. in 12. tednom nosečnosti, v rogu maternice običajno okrog ali po 16. tednu, na jajčniku zelo različno med 6. in 16. tednom, v trebušni votlini pa so opisani celo terminski plodovi. V Angliji so pred leti celo omogočili preživetje enega trojčka, ki je celo nosečnost preživel v trebušni votlini in so diagnozo postavili nekaj dni ali tednov predno so anredili carski rez.
Vzroki za tako nosečnost so tudi zelo različni, najpogostejši pa so povezani z vnetji zgornjih rodil, kakor ženske rade imenujete “vnetja jajčnikov”. So pa še drugi razlogi: spremenjena anatomija, hormonski razlogi, zdravila, slučajna napaka ipd.

Sem v 8 tednu nosecnosti. Pri ginekologu sem bila konec 7 tedna, potrdil je nosecnost, vendar na ultrazvoku plod se ni bil viden. Na ponovni pregled sem narocena cez dva tedna. Obcasno se mi pojavlja bolecina v desnem jajcniku. Je moznost za izvenmatrnicno nosecnost?

Draga bralka,

v 7. tednu, če trajanje nosečnosti drži se VEDNO!!! vidi nosečnost, če je v maternici. Seveda obstaja možnost, da ste zanosili kasneje (imate morda dolge cikluse? daljše od 35 dni?). Ob kakršnemkoli krvavem izcedku in /ali bolečini v trebuhu obstaja močan sum na zunajmaternično nosečnost. Vsekakor bi bil potreben izvid beta-HCG in če je ta nad 1000 dober UZ aparat prikaže nosečnost tudi izven maternice, vsaj večinoma. Pri nižjem beta-HCG pa je včasih potrebno po dveh ali treh dneh izvid ponoviti ter pogledati koliko je vrednost zrasla.

New Report

Close