Najdi forum

iztiskanje mleka

Karmen,
je nujno iztiskanje mleka po vsakem podoju? Problem nastane proti večeru, ko ima naš sonček krče in bi jedel vsako uro. Ali ostane v dojkah sploh še kaj mleka?
Hvala in lp!

Maša,
nekdo vam je dobronamerno svetoval iztiskanje po vsakem podoju, da bi s tem najbrž povečali povpraševanje in svojo zalogo mleka. S čimer ni nič narobe, če seveda, denimo, veste, kdaj se podoj začne in konča. Jaz sem dojila včasih, posebej prvega otroka, tako rekoč neprestano, tako da je tedaj sam najbolje skrbel za povpraševanje. Mleko sem si iztiskala tedaj, ko me je res “tiščalo”, pa še to ne vedno iz obeh dojk. Kjer sem ocenila, da ne bo popil oz. da zaradi prevelike količine mleka spije pretežno manj kalorično mleko, zadnje mleko pa ostaja. To se je dogajalo v povsem različnem času dneva. In tudi kako obdobje čisto nič, posebej ko je imel otrok poskok v rasti to seveda ni bilo ne potrebno ne izvedljivo, potem pa recimo vsak dan ali celo dvakrat na dan… Najbolje, da zaupate sebi, kdaj je to potrebno.
Mojca

Mojca Berdnik Vozel

Ne, sploh ni potrebno. Mleko v dojkah ne ostaja, mleko se tvori sproti. Če mleko v dojkah (oz. bolej rečeno v mlečnih vodih) ostaja, se po določenem daljšem času presnovi v okoliška tkiva. Toplo priporočam v branje:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close