Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Izpuščaji, pordela in pekoča koža

Izpuščaji, pordela in pekoča koža

Spoštovani.
Dva meseca se že borim z raznimi simptomi, ki jim ni videti konca. Pred 6-imi meseci so se mi prvič pojavile pikčaste podkožne krvavitve. Pojavljale so se posamezno po različnih delih telesa. Pregledan sem imela hemogram, jetrne in ledvične teste, teste koagulacije(Pč, inr) in vse je bilo v redu. S tem sem živela do zdaj, ko se začele pojavljati večje težave. Pikčastih krvavitev je več-še vedno po celem telesu(v večjem številu se pojavijo po telovadbi, včasih tudi brez vzroka), pojavljajo se tudi omotice. Občasno mi žile po telesu nekako izstopijo, so zelo vidne(zlasti na členkih roke..imam členke nekako modro-sive od žil), na členkih prstov večkrat tudi boleče, če s prstom podrgnem po njih. Večkrat me po telesu peče in srbi koža(največkrat na levi nogi). Navadno brez vidnih sprememb, včeraj pa je bila koža na obeh nartih izredno pekoča, vroča in tudi pordela(bi dodala sliko pa ne znam). Zaradi tega sem obiskala urgenco ampak so pekočina, rdečina in vroča koža do takrat že minili, tako da so me poslali domov brez kakršnih koli preiskav. Danes me koža na nartih peče po obdobjih, ni pa posebno rdeča in tudi ne vroča. Ne vem več kam se naj obrnem, saj osebni zdravnik težave pripisuje anksioznosti, sama sem pa mnenja, da je za spremembe po koži nek drug vzrok. Sedaj me zanima še vaše mnenje. Vsekakor se bom še poskusila dogovoriti za obisk pri osebnem zdravniku, dvomim pa, da me bo tokrat jemal resno. Za pordelo, vročo in pekočo kožo mi je predpisal Lekadol in vitamin C ter čakanje,da mine. Sicer imam znano začetno insuficienco tibialnih ven(diagnoza postavljena 8let nazaj, zdaj je verjetno stanje že slabše) zaradi česar nosim visokostegenske kompresijske nogavice 140den. Ostalih bolezni nimam potrjenih, stara sem 31let, ne kadim, ne pijem,imam nekoliko prekomerno telesno težo, se zmerno gibam. Ker sem že brala, da so tudi po prebolelem covid-u podobne težave naj omenim še to, da ga še nisem prebolela-vsaj ne da bi vedela.
Imate kakšno idejo, kaj bi lahko “zahtevala” od osebnega zdravnika, da me pošlje na kakšen pregled, morda laboratorijske preiskave? Pred enim mesecem sem oddala kri za ščitnico, hemogram, crp, jetrne teste, krvni sladkor in urin. Vse ke bilo v mejah normale, čakam pa še izvid za borelijo.

Za Vaš odgovor se iskreno zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Pozdrav!
Slikajte stanje ko je najslabše, ker pri takih stanjih so nihanja in kot vedno ko pridete do zdravnika je stanje boljše.
Kaj lahko predlagam? vsekakor je potrebno opredeliti faktorje stjavanja krvi, ostalo pa je morda razmišljanje ali iskanje sistemskih bolezni veziva, kar lahko le predvidevam, za to pa je potrebnih bistveno več podatkov.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Hvala za odgovor. Po prebiranju raznih člankov sem se odločila in samoplačniško oddala kri še za nekaj stvari in sicer hemogram, sedimentacijo,crp, protrombinski čas in inr. Vse je v okviru referenčnih vrednosti, le za te faktorje strjevanja krvi nisem prepričana: protrombinski čas je 1,30(ref. vrednost 0.7-1.3), inr je 0.91(ref. vrednost je 0.90-1.27)? Sem sama tudi naletela na sistemske bolezni mehkih tkiv, zlasti potem, ko sem prebrala, da se velikokrat pojavijo, ko so večje hormonske spremembe-pri meni se je vse skupaj začelo v nosečnosti. Najbolj so mi v oči padle določene fotografije, kjer imajo ljudje res dobro vidne žile na rokah, kar se tudi meni pojavlja v “napadih”. Imam tudi čedalje bolj izražene bolečine v rokah in nogah. Včeraj čez dan me je bolela noga, bolečina pa se je predstavljala po nogi gor in dol(za kolenom, notranja stran stegna, golen). Bolečina je bila bolj topa, vmes je bil včasih za kratek čas občutek pekoče bolečine, največkrat na podplatu, koža pa tokrat ni bila pordela. Najbolj je pomagalo, če sem šla na hladen zrak in se sprehajala. Pred dvemi dnevi se mi je zgodilo, da me je zbudila zelo močna, trgajoča bolečina leve roke. Potem me je bolelo še v prsih(v prsih me večkrat boli). Minilo je po približno pol ure ampak sem vseeno odšla na urgenco. Na krvi ni nič kazalo na infarkt, tudi ekg je bil normalen. Naj bi šlo za skeletno-mišično bolečino. Se mi pa že nekaj časa dogaja da imam obdobja, da me zaboli v enem sklepu ali mišici, potem bolečina kar naenkrat preskoči nekam drugam. Včasih tudi kot mravljinci ali kot bi me nekdo narahlo zbodel z iglo. V tem obdobju se tudi pogosteje pojavlja nadležna srbečica telesa- zopet malo tu in malo tam. To traja par dni, potem pa je kakšen dan v redu in potem spet bolečine, špikanje in srbečica. Revma menda ni, ker crp in sedimentacija nista bila nikoli povišana-mnenje osebne zdravnice. Imam pa vse spremembe tudi poslikane, pa menda zaenkrat ni nič alarmantnega, da bo minilo samo od sebe. Najtežje je, ker so težave tako raznovrstne in dejansko nimam kaj veliko pokazati. Potem pa je še vse, karkoli je kontrolirano v laboratoriju, več ali manj v mejah normale in se na koncu počutim, kot da si vse skupaj izmišljujem- verjetno to misli tudi osebna zdravnica.

Se opravičujem še za eno tako dolgo sporočilo.

Izgleda, da gre za raznovrstne težave, velikokrat traja nekaj časa, da tudi izvidi pokažejo neko stanje, ki se prej izraža z znaki. Težko pa kaj več opredelim ali sklepam.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close