Izpuščaji na nogah
Pozdravljeni,
na vas se obračam s vprašanjem, saj me malo skrbi moje stanje na nogah. Začelo se je z enim zelo malim izpuščajem na notranji strani desnega stegna, ki mu nisem posvečala pretirane pozornosti, saj sem mislila, da bo kmalu izginil. Ta izpuščaj je postajal večji. Rob izpuščaja je postajal bolj rdeč, notranjost pa bolj bleda. Poskusila sem s Canestenom, saj mi je farmacevtka v lekarni tako svetovala. Po štirih dneh mazanja, ni opazne razlike.
Opazila več teh malih izpuščajev po obeh nogah od pet navzgor. Prilagam še slike, kako izgledajo. Trenutno jih imam samo na nogah. Stara sem 25 let.
Najlepsa hvala za odgovor.
Največji izpuščaj izgleda približno tako:
https://www.google.com/search?q=pityriasis+rosea&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj8yZLyuYjpAhVoiYsKHfGWAGMQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1440&bih=755#imgrc=8Z_QDoY9cEvW5M
Pozdrav!
Izgleda da ste si kar postavili diagnozo P. rosea. Seveda je v tem primeru potrebno izogibanje močenju, bolezen traja nekaj tednov in izgine sama, odpade pa tuširanje in kopanje.
Ker niste objavili svojih slik je seveda težko postavljati diagnozo, ker sicer prihaja v poštev še nekaj diagnoz, ki pa imajo druga ozadja, npr. microsporijo, numularni dermatitis…. Toliko lahko zaenkrat, lahko pa pošljete slike-svoje.
Lp
Pozdrav!
Glede da so spremembe bolj na spodnjih okončinah je P. rosea malo verjetna, bolj gre lahko za numularni eczematoidni dermatitis, ki pa ima sprožitelje kot so prehladi, vnetja grla, sinusov, granulomi ob zobeh…. velikokrat pa so prehodna stanja, ki potrebujejo nego s kremami , ki delujejo protivnetno, za kratek čas kortikosteroidnimi. Če se stanje ne umiri v času nekaj tednov, potem pa je potreben pregled pri dermatologu.
Lp