Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija izpuščaj v ustih

izpuščaj v ustih

Lep pozdrav vsem!

Pišem v upanju, da bova dobile kakšno razlago, pojasnilo, glede tega.
Gre namreč za to: moja sestrična je pred dobrimi štirinajstimi dnevi opazila, da ima v ustih na nebu majhno bulico. A ker ta ni izginila, ampak se je še povečala, je šla k zobozdravniku, ki jo je poslal v bolnico. Tam so jo pregledali in ji dali diagnozo:
fibroma palati duri dex.

Sestrično zdaj zanima, kaj sploh pomeni ta diagnoza? Jo zna kdo pojasniti?

Določili so ji datum, ko ji bodo odstranili ta fibrom. Kako to poteka? Ali kdo ve postopek tega?
Naj povem, da jo občasno boli ta bulica in zobje tam okoli, je pa tudi zelo občutljiva na hladno ali toplo tekočino.

Kaj torej pomeni ta diagnoza? Kako poteka odstranitev? Ali je potrebno ostati v bolnišnici ali lahko gre še isti dan domov?

Hvala že vnaprej za razlage,

V imenu sestrične se vam že vnaprej zahvaljujem,

lp

Fibrom je nenevaren izrastek, ki ga je potrebno izrezati v lokalni anesteziji in zaradi tega ni potrebno ostati v bolnici.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,

prav tako imam vprašanje o fibromu. Na začetku letošnjega leta sem začela čutiti bolečine v spodnji čeljusti. Večkrat sem obiskala zobozdravnika, ki ni opazil ničesar v povezavi z zobmi. Prav tako so se mi pojavljale bolečine v ušesu, a splošna zdravnica ni opazila nobenega vnetja. Od takrat se mi pogosto pojavljajo glavoboli, bolečine v predelu ušesa, občasno sem opazila tudi oteklino v vratu. Čisto po naključju sem zatipala bulico v premeru 5mm na predelu, kjer prehaja spodnja dlesen v ličnico. Bulica je pod kožo (če jo napnem je bulica videti bele barve). Zobozdravnik je posumil na kamen v izvodilu slinavke in me naročil na slikanje. Kamen se je zdel smiseln, ob vseh bolečinah, a rentgen ni pokazal ničesar. Nakar mi je postavil diagnozo fibrom in rekel, da se za to ne naredi nič. Da je to benigno in popolnoma nenevarno. Pri pregledu mi je pritiskal na bulico, da me je po pregledu zopet začelo vse boleti (od vratu do zob in ušesa). Zanima me, kako lahko zobozdravnik s tako verjetnostjo postavi tako diagnozo? Je to res tako specifično, da že samo s tipanjem lahko ugotovi, kaj je? Ali pa so možni še kakšni natančnejši postopki?

Hvala za odgovor in lp

Spoštovani,

Diagnoza je dokončna šele po odstranitvi spremembe in histopatološkem pregledu. 5 mm velika bulica ne more povzročiti bolečin v ušesih, bolj verjetni vzroki so: okvara vratne hrbtenice, prenapetost vratnih mišic, okvara čeljustnih sklepov ali nošenje zobnega aparata.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close