Najdi forum

Katera izolacija ostrešja se vam zdi najbilj primerna (beri najlažja) za samoizdelavo?
Za izolirati imam ostrešje (predvidoma 30cm), kaj imate vi doma in na kaj je treba paziti, če delaš
sam?
Aja, pa če ima kdo na zalogi kakšne fajn tehnike ali izkušnje za olajšanje dela, tudi hvala…

Kakšen bo potem namen podstrešja? Hladno ali toplo? Pohodnost ali nepohodnost?
Kako je samo ostrešje izdelano? Dimenzije šperovcev?
Daj malo več napiši, kaj ste si zamislili.

LP

Gre za izolacijo OStrešja – poševna streha na mansardi. Zaenkrat je gor kritina in paroprepustna
folija. Mansarda bo naseljena.
Mišljeno je 20cm med širovce in 10 cm počez, nato parno zaporo (folijo). Čez pa verjetno knauf.
Veliko ljudi to dela samih, pa me zanimajo izkušnje in nasveti…

Nekoliko bolj jasno sedaj. Saj, ni bilo težko, kajne??
Nisi napisala kolikšna je že “višina” šperovcev? V kolikor je stara klasika, dim. 12×14 cm, potem moraš narediti dodatno leseno pokonstrukcijo , da dosežeš zahtevano višino 20 cm. Tu bi predlagal, v kolikor nimaš tega še narejenega, da razmisliš o “drugem” zračnem mostu. Sedaj imaš možnost to izvesti.
Drugi sloj izolacije , počez: Za podkonstrukcijo uprabi koinske profile knauf; se bo maj poznalo delovanje šperovcev. Za parno zaporo uporabi PP ali PE folijo. Ne pozabi, folija mora biti zares dobro in kvalitetno zalepljena.
Kakšna kritina je gor? Imaš izvedeno vetranje oz. montirane zračnike? Ali ste pregledali folijo; je cela; vam kje zamaka?
Seveda se da narediti v lastni režiji, sploh če so roke vsaj malo izkušene.
Za izolacijo bi predlagal SF 35 Urso (SF=samostoječa), ali podobno ( Unifit-Kalcer; Isover;Rockwool…). SF se lažje vgrajuje, kot kakšen DF filc; je premehak.
Za drugi sloj, ki gre prečno bi razmisli o TERVOLU; vsaj 80 kg/m3.

LP

Jaz bom dal agepan plošče, spodaj pa celulozno izolacijo, ki jo strojno vpihnejo. Material in delo skupaj stane enako kot je cena ostalih izolacij samo material, kar lahko preverite na internetu, pa še zapolni se vsak kotiček, kar za ostale izolacije ne velja. Obnovo strehe s celulozno izolacijo si lahko ogledate na internetu. Obstaja pa še stiroporna izolacija, ki je namenjena za vgrajevanje med špirovce. Narejena je tako, da so plošče široke toliko kot je debela izolacija in jih polagaš eno zraven druge. To sem videl v prilogi Dom v ND.
Če pa uporabite volno, pa uporabite tako, da se ne praši ob rezanju in polaganju. Eno streho sem že izoliral s tervolom, ki se je prašil, pa vam tega ne priporočam. Uporabiti morate masko, ki je neprijetna, drugače si boste nakopali astmo.

Najprej hvala za odgovor. Zračniki in folija so ok, zanima me pa tisto o drugem zračnem
mostu….a ta pride med paroporopustno folijo in prvim slojem volne, ali med obema slojema
volne – tega nikjer nisem videla…

Namen drugega zračnega sloja je izsuševanje top. izolacije. Naredi se takoj pod deskami, pomeni med paroporopustno folijo -deskami in prvim slojem izolacije.
Npr.: Imaš višino šperovca 18 cm, ti vgradiš SF (ali podobno) 16 cm. 2 cm imaš zraka pod deskami, to je drugi zračni sloj. Dovod zraka na kapu.
Zakaj?? Parna zapora ni “Nikoli” 100% narejena in vlaga (topel zrak), ki pride nad toplotno izolacijo ti lahko kondenzira, kondenz se nabira v izolaciji (mokra izolacija =večji toplitni tiok=slaba izolativnost) , slabo efekt izolacije.
Tervol (kamena volna) se praši ravno toliko kot Ursa ali Isower (steklena volna). Lahko se uporabi “Temna Ursa”.

LP

Na ekoprodukt.si si lahko pogledate podatke, ki pravijo, da če imaš na zgornji strani špirovcev nabite agepan plošče, ki so paroprepustne ali paroprepustno folijo, potem ta zračni sloj ni potreben, kar delo močno olajša.

Na omenjeni strani ekoprodukta je lepo res, napisano, a niso objavili slik, kjer so fotografirane/dokumentirane agepan plošče, ki jim je zvilo robove za 2-3cm. Te se lahko vidijo na sorodnem forumu.(http://laris.shrani.si/?Nerazporejeno)(http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=35&t=13726&hilit=agepan+plo%C5%A1%C4%8De)
Malo za čtivo; pri vgradnji Agepan plošč, je potrebno biti pazljiv pri polaganju. Res, pa pomagajo predvsem poleti pri faznemu zamiku.

LP

New Report

Close