Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Izogibanje zelenjavi in sadju

Izogibanje zelenjavi in sadju

Že od svojega prvega leta življenja ne jem zelenjave in sadja, kar se mi na zdravju sicer ne pozna a me začenja skrbeti, kako se bo to odrazilo na dolgi rok. Trenutno sem stara 20 let in tako, kot sem rekla ne čutim težav, moti me le to, da sem precej bleda. To, da bi začela uživati sadje nekako ne pride v poštev, sem že poskusila pa mi gre le na bruhanje, karkoli dam v usta. Zanima me, kaj lahko naredim zase? Bom res morala začeti uživati po 20 tablet (prehranskih dopolnil) na dan, da me bo lahko nehalo skrbeti…je to sploh primerljivo nadomestilo?

Pestra in raznolika prehrana je pomembna za zdravje. Kot sami pravilno sklepate, enolična prehrana predvsem pa brez sadja in zelenjave, dolgoročno lahko vodi do pomanjkanja določenih hranil in s tem razvoja tudi zdravstvenih težav.
Poskusite začeti uživati sadje in zelenjavo v drugačnih oblikah, morda vam bo s časoma postalo to sprejemljivo, naprimer kuhana in dušena zelenjava, dodana mesnim in ostalim jedem. Izberite tisto zelenjavo, ki vam je nabližje in jo počasi vključujte v jedilnik. Lahko tudo tako, da jo “skrijete” spasirajte jo, pripravite kremno juho, pasirano zelenjavo uporabite za zgoščevanje jedi. Okusa se boste lahko navadili in zato počasi povečali količino ali celo poskusili s surovo.
Tudi sadje vključujte, morda kot džem, pa sadni nadevi, kompot….skupaj z drugimi živili, da malo zakrijete okus.
Če ne boste vključevali čisto nič sadja in zelenjave, je vaše sklepanje pravilno, da se boste izognili zdravstvenim težavam, boste uživali veliko prehranskih dopolnil. Naj samo omenim, da je za naše telo in zdravje vseeno bolje, da pomembna mikrohranila pridobi iz naravne hrane.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Že od svojega prvega leta življenja ne jem zelenjave in sadja

ti si pa za psihološke anale, da tako daleč sega tvoj spomin in še celo zavedaš se, da ti starši verjetno niso dajali niti sadja niti zelenjave. Fenomenalno!

Spoštovani,
Vesela sem konstruktivnih odgovorov, predlogov in informacij…vsega novega in zanimivega, saj nam vsem doprinese k širjejnu pogleda in bogatenju znanja.
Zato vas prosim, da ob naslenjem vključevanju v naš forum upoštevate to.
Zahvaljujem se vam za vaše razumevanje in sodelovanje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Draga Engiee,

Sadje je človekova osnovna in primarna hrana. Če ga ne ješ, ti nobena tableta, kot prehrambeno dopolnilo ne bo pomagalo, saj naše telo lahko absorbira samo žive snovi, mrtve pa zavrača ali pa po hitrem postopku spravi v črevesje in nato v WC. Tistih nekaj snovi, ki jih telo ne zavrne takoj pa se lepo obesi na žilne stene, sklepe in mehko tkivo, kar sčasoma privede do okostenelosti in arterioskleroze.

Zato ti toplo svetujem, da čimprej začneš jesti sadje. Če ga tvoje telo zavrača ni to nič čudnega, saj je do sedaj prejemalo večinoma, če ne kar izključno samo, odpadne snovi, v obliki kuhane hrane.
(opomba: večina vitaminov ne preživi kuhanja (vsi razen C če se ne motim), prav tako beljakovine in ogljikovi hidrati) – kuhana hrana je zatorej balast oz. kakor jaz temu pravim, pesek.

Če bi rada da tvoje telo neha zavračati sadje, mu moraš dati najprej čas, da se očisti nečistoč s katerimi si ga polnila zadnjih 20 let. To narediš s postom.
Popolni ali vsaj delni post (voda z limono) je edini način, kako boš svoje telo spravila na pravi tir.

5 ali vsaj 3 dnevni post je tvoj start. Ljudje preživijo brez hrane vsaj 70 dni ali več, zatorej ni skrbi da bi shirala ali zaradi pomanjkanja zbolela kot se nekateri bojijo.
Po končanem postenju lahko začneš z majhnimi obroki sadja. Ješ jih lahko tako pogosto kolikor boš čutila potrebo, vendar pa jih NIKDAR ne jej čez kuhano hrano. Sadje se vedno je na prazen želodec in nikdar čez ostalo hrano ali kot sladico, saj ostala hrana ki je počasi prebavljiva (v primerjavi s sadjem), upočasnjuje prebavo sadja in zaradi tega pride do alkoholnega vrenja v tvojem želodcu.

Zatorej če ne želiš postati prenosna žganjekuha NIKDAR ne jej sadja čez ostalo hrano.

lp

Vesela sem, da se več ljudi vključuje v pogovor s predlogi, nasveti in izkušnjami.
Vendar naj vas Yakuza popravim, da je prav vitamin C termolabilen, torej da ob dvigu temperature propade enako se količin azmanjšuje tudi z dolgim skladiščenjem.
Ogljikovi hidrati pri kuhanju ne propadajo se pa dogajajo določene spremembe, odvisno ali gre za kuhanje ali pečenje. Ne vem kaj točno ste mislili s propadom OH?
Beljakovine se ob termični obdelavi spremenijo, tudi denaturirajo, ne pa propadejo, tudi tu ne razumem kaj točno ste mislili s propadom.
Če malo bolj razložite bo mogoče nam vsem bolj jasno.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close