Izkašljevanje
Smrekovi vršički pomagajo. Sedaj se ravno približuje sezona nabiranja in priprave. Sicer pa se dobi v lekarni že pripravljen sirup.
Pomaga tudi črna redkev, katero izdolbeš in vanjo daš med ali sladkor. Sok, ki se nabira, pomaga pri kašlju.
Pomaga tudi čebula. Za čebulo sicer obstaja več različnih receptov, eni so s kuhanjem, eni brez. Jaz sem običajno čebulo narezala na tanke lističe, dodala rjav sladkor (po občutku), dobro premešala, stosnila in pustila čez noč. Zjutraj sem odcedila sok in tega je potrebno po žličkah uživati čez dan.
ti si ta-prava maja !? na prehrani se je tudi oglasila ena./maja/.
ko je bila hci se majhna, smo ponavadi za mehcanje kaslja uporabljali oblogo iz poprazenih kamilic. kamilice poprazis /lahko dodas tudi kanec olja/ in zavijes v krpo. polozis na prsi, se dobro pokrijes in pustis,da se obkladek pohladi. paziti pa moras,da se po tem ne prehladis..t.j. najbolje je to narediti,ko gres zvecer v posteljo.
druga stvar je poprazena cebula- postopek isti. tukaj je res kar nekaj neprijetnih “disav”. vonj ima cisto vse..:) zdi se mi,da je to zadnje se bolj ucinkovito! pa izdolbena redkev z medom, kot so ti ze napisali.
zraven pa pij dosti toplega caja- menda je dobra mesanica koprive,materine dusice…z medom. hitro se pozdravi ! petra