izdelava kompostnika
Helov!
Doma bi radi imeli kompostnik, vendar se nam zdi 30.000 SIT kar precej za kupljen kompostnik. Menda se ga lahko naredi tudi doma iz lesa. Kako velik naj bo takšen kompostnik, kolikšen naj bo razmik med posameznimi deskami,… skratka vse, na kar moramo biti pozorni pri izdelavi domačega kompostnika.
Že v naprej HVALA za pomoč!
Mi smo sami izdelali lesene kompostnike. Velikost 1m*1m*1m. Uporabili smo smrekove deske. Razmik med deskami je bil cca 10 cm, kar je po mojem mnenju odločno preveč, saj manjši kosi odpadkov padajo med latami ven in sem potem uporabljala karton, da sem zaprla razmike med latami (da mi ni vse skupaj ven letelo). Ker smo uporabili bolj slab les mi je po treh letin en kompostnik že skoraj propadel (nosilci so postali trhli in so se žeblji izruvali). Bomo morali narediti novega.
Drugače je pa o izdelavi kompostnikov kar nekaj literature. Najbolje, da pogledaš v knjižnici. Če boš imela kompostnik za listje lahko uporabiš kar bolj drobno žičnato mrežo.
Na začetku sem za pripravo komposta uporabljala tudi manjši sod brez dna, da sem vanj metala odpadke. Ko hočeš nato kompost presjat moraš obod soda dvigniti (to je včasih bolj zakomplicirano).
Svak je pred nekaj leti naredil kompostnik z streho. Tri kompostne prekate vsak velik 1*1 m. Prvo stranico je naredil tako, da jo je lahko odstranil in je brez težva kompost presjal. Nad vsem tem pa je naredil streho. Ta njegova zgradba je kar dolgo zdržala. Podrli so jo zaradi gradnje. Jaz sama kompostni kup jeseni prekrijem z nekaj plastmi kartona, da se ne namoči preveč, pa je.
Noben od naših kompostnikov do sedaj ni imel dna. Sem že premišljevala, da bi namesto dna dala zelo gosto mrežo. Mislim, da kompaktno dno in preveč dobra ideja. Nekoč sem odpadke z vrta (semeneč plevel) metala v kovinski sod z dnom, pa se ni preveč dobro odneslo. Vse je bilo sluzasto, čeprav je bilo dno že kar konkretno načeto od rje in je kar puščalo vodo skoraj kot rešeto.
Že tri dni sejemo kompost, ki sem ga imela na robu gozda. Cca 10 let smo na kup metali žaganje pa odkos trave, pa steljo, ki sem jo nagrabila iz gozda ter vse večje količine zelenih odpadkov, ki jih na jesen nisem več uspela stlačiti v lesene kompostnike. Namesto kupa smo imeli kar neko gomilo veliko cca 4m * 6m *0,5m visoko. Sedaj smo končno to presjali in ven potrgali vse korenine praproti in borovcev. Smo pridelali skoraj 5 m2 komposta, ki sem ga že skoraj vsega razvozila po vrtu. Ostal mi je pa še velik kup korenin in še nepredelanih ostankov za drugo leto, ali pa čez nekaj let.