izdaja zdravil, oblačila v lekarni
Pozdravljeni
Zanima me zakaj v lekarni tako magistri kot tehniki nosijo bela oblačila. Zakaj se ne bi ločevali po barvi oblačila, saj tudi zdravnik nima enake barve obleke kot npr. medicinska sestra?
Moti me da mi v naši lekarni zdravila na recept izdajajo tudi farm. tehniki, ki nikoli ne poznajo odgovorov na vprašanja, ki me zanimajo? Ali ni predpis, da zdravila na recept lahko izajajo le mag. farmacije?
Komu lahko prijavim kršitve tega predpisa in ali so kake sankcije za dotično lekarno v tem primeru?
Hvala in lep pozdrav
Zakon o zdravilih in medicinskih pripomočkih ne določa vrste in barve delovnih oblačil. Vaše vprašanje naslovite na Lekarniško zbornico Slovenije.
Sama osebno pa menim, da so bela oblačila za oba oziroma za vse tri profile v lekarnah primerna in ne vidim potrebe po barvni klasifikaciji.
Glede izdaje zdravil pa naslednje: Pravilnik o razvrščanju, predpisovanju
in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Ur.l. RS št.59/03.) v 46. členu določa, da zdravila na poseben zdravniški recept, in na posebno naročilnico, izdaja magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom. Enako poteka izdaja zdravil na obnovljiv zdravniški recept.
Pooblaščena oseba, ki izdaja zdravila na zdravniški recept je magister farmacije in inženir farmacije z opravljenim strokovnim izpitom.
Zdravila, ki se izdajajo brez recepta v lekarnah, izdajajo: magister farmacije, inženir farmacije ter farmacevtski tehnik z opravljenim strokovnim izpitom, pod nadzorom pooblaščene osebe za samostojno izdajanje zdravil.
Če z odgovori v Vaši lekarni niste zadovoljni, se obrnite na vodjo lekarne.
Pravne poti v zvezi z Vašim problemom ne določa zgoraj omenjeni zakon.
Prav žalosti me vaše osebno mnenje, da so oblačila za vse tri profile v lekarnah primerna in da ne vidite potrebe po barvni klasifikaciji. Pa še kako so potrebna. Namreč jaz in verjam da tudi večina pacientov ne ločimo med magistrom farmacije, ing. farmacije in farmacevtskim tehnikom. Za mene so vsi v lekarni magistri farmacije, saj so vsi v belem. In to ni prav. Res je, da imajo ploščice z imenom in priimkom ter nazivom, ampak da to vidim, moram stati res zelo zelo blizu osebe na drugi strani pulta, da to opazim. Ker pa mi ni vseeno, kdo mi svetuje in izdaja zdravila, bi bila zelo vesela, če bi že na vratih lekarne vedela, kdo je kdo. Tako kot se ve v bolnišnicah: zdravniki so v belem in medicinske sestre v modrem. Povsem preprosto!
Spoštovana!
Za probleme v zvezi s poslovanjem lekarn je pristojna Lekarniška zbornica Slovenije. Problem, ki ga omenjate, je posebno v zadnjem času še dodatno pridobil na pomenu. Svetujem Vam, da se s svojim predlogom obrnete na ta naslov in prepričana sem, da Vam bodo prisluhnili.
Ločitve posameznih profilov po barvi zaščitne delovne obleke so se v preteklosti že izvajale, vendar so takratni odgovorni nazadnje odločili, da je bela barva najboljši pokazatelj koliko čista je obleka in, da je dovolj že ločba po posameznih pultih, kjer se izdajajo zdravila – naprimer ročna prodaja zdravil, ki se izdajajo brez recepta, nadalje izdajanje zdravil samo na recept. Kasneje so se ponekod pojavile ločbe s posebej z barvami označenimi ovratniki. Zakaj so kasneje to opustili, mi ni znano.
To kar navajate za bolnišnice v zvezi z medicinskimi sestrami in zdravniki je sicer res, res pa je tudi, da po obleki ne morete ločiti medicinskih, laboratorijskih in drugih tehnikov od zdravnikov in še bi se našlo nekaj profilov zdravstvenih delavcev, ki nosijo bele uniforme.
Rada bi Vas potolažila, da moje osebno mnenje pri tem ne igra nobene vloge.
Ker Lekarniška zbornica deluje predvsem v dobro uporabnikov, bo prisluhnila Vašemu predlogu, vsekakor pa boste dobili odgovor s pravega mesta.
Lep pozdrav!
ne vem zakaj bi bilo važno, kakšno barvo obleke nosi magistra? tista, ki vas lahko postreže v lekarni pride sama do vas oziroma do pulta. Drugi pa vas ne zanimajo.
Forum je zaprt za komentiranje.