Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv Izdaja zdravil in selitev

Izdaja zdravil in selitev

Spoštovani,

imam problem glede zdravil. V jeseni odhajam v tujino, najprej imam planirano 7 mesecev v Nemčiji kasneje pa še 4 mesecev v UK, nato pa ni nujno da bi prišel domov. Sedaj pa imam problem glede zdravil. Sem kronični bolnik in bi moral vsak dan jemati zdravila. Kolikor sem gledal lahko zdravnik izda zdravila za največ 3 mesece. Zato me zanima če je kaka možnost da mi zdravnik izda zdravila za eno leto, ker v tem času me zagotovo ne bo v Slovenijo? Kako je v primeru da mi izda zdravilo samo za 3 mesece? Poleg tega bi moral v tem času ko bom v tujini v Sloveniji opraviti pregled z MR, ker me ne bo v Sloveniji ga ne bom mogle opraviti ob naročenem datumu, ki je fiksen. Zato me zanima če lahko MR pregled lahko izvedejo v Nemčiji brez da bi sam imel ob tem kake stroške oz. bo stroške krila slo zavarovalnica?

Lp,

Andrej

Spoštovani!
Izdaja zdravil je omejena na največ tri mesece tudi iz razloga možnosti, da se zdravstveno stanje bolnika v tem času lahko spremeni ali na bolje, ali pa se poslabša. Tudi kontrola zdravstvenega stanja je v takem časovnem intervalu potrebna za ponovno oceno potrebnosti terapije z zdravili. Seveda pa so določeni primeri nenalezljivih kroničnih bolezni, pri katerih je možna tudi vnaprej načrtovana terapija, ki se ne spreminja, odvisno od vrste bolezni.
Zato vam svetujem, da primer razrešite pri svojem osebnem zdravniku, ki pozna vaš bolezenski status in bo sam določil način ukrepanja. Lahko vam pri tem pomagajo tudi sorodniki z dvigom receptov in zdravil po določenem času, če tako oceni in se s tem strinja vaš zdravnik.
Glede na pregled z MR pa verjetno ne bo šlo tako enostavno brez stroškov. Preiskavo boste morali ob izvedbi v celoti plačati, nato pa zaprositi našo zavarovalnico za povrnitev stroškov.
Zavod za zdravstveno zavarovanje RS povrne le stroške tistih preiskav, ki jih ni bilo mogoče opraviti v Sloveniji. Za preiskave opravljene v tujini povrne stroške v znesku, ki ga je za določeno preiskavo potrebno plačati v Sloveniji. Razliko krije bolnik sam.
Na to vprašanje in pod katerimi pogoji lahko opravite preiskavo v tujini, boste dobili kompetentni odgovor le na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije na Miklošičevi c. 24.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close