IZCEDEK
MED MENSTRUACIJSKIM CIKLUSOM, SE MI DOSTIKRAT POJAVLJA RJAVKAST IZCEDEK, VČASIH PA TUDI KRVAV, ZLASTI PO SPOLNEM ODNOSU.
IMAM ŠE EN PROBLEM: IMELA SEM DVA SPONTANA SPLAVA V ZAČETKU NOSEČNOSTI. ZDAJ KO JE SPET NAPOČIL ČAS PA ME PREGANJA STRAH, DA SE MI BO TO SPET PONOVILO. KAKO NAJ PREŽENEM TA STRAH? ALI POL LETA PO ZADNJEM SPLAVU ŽE LAHKO NAČRTUJEM NOVO NOSEČNOST?
Draga Polona,
Vmesne in “kontaktne” krvavitve kot imenujemo krvavitve med spolnim odnosom zahtevajo ginekološki pregled, ki poskuša izključiti nevarna stanja na materničnem vratu. Če tam ni nič nevarnega, se je s tem pojavom sicer treba sprijazniti vendar ni odveč kontrola na 6-12 mesecev. Saj veste, če se na nekaj navadimo, potem nas ne moti niti takrat, ko se stanje poslabša in morebiti opozarja na “novo situacijo”, ki lahko pomeni novo “nevarnost”.
Drugo je čakanje “na zeleno luč”, da lahko ponovno zanosite! Zakaj? Večina zgodnjih splavov je “igra narave”, ki izloči slučajne napake, da bi se ne rodilo preveč hudo okvarjenih otrok. Seveda, če se “enakovrstni” splavi ponavljajo 3 ali večkrat, potem je že čas za dodatne preiskave. 6 mesecev pa nikakor ni potrebno čakati po zgodnjem splavu. Dovolj sta dva normalna ciklusa! Nekaj drugega je porod mrtvega ploda ali visoki splav po 18. -20. tednu, pa še tam je 6 mesecev večinoma predolga doba, saj ni nobenega naravnega razloga za to. Po neuspešni nosečnosti se prva menstruacija lahko pojavi že po 6 tednih, kar pomeni, da je bila prva ovulacija že 4 tedne po “nesrečnem dogodku”. Če torej ni “psihičnih ovir” zaradi “slabih spominov in strahu pred ponovitvijo” ni nobenega razloga za predolgo odlašanje z novo nosečnostjo. Vsaj znanstvenega dokaza za tako čakanje ni.