Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Izbuga ravnotežja

Izbuga ravnotežja

Pozdravljeni,

v ponedeljek (pred 5 dnevi) sem iz postelje vstal in ob premiku glave izgubil ravnotežje. Zavrtelo se mi je kot na vrtiljaku. Takoj, ko sem umiril glavo je občutek izginil. Občutek podoben pijanosti – zavrti se mi, če premikam glavo. Včasih se moram ob hitrem premiku ustavit in stabilizirati. Če mirujem (stoje, sede ali leže) ne čutim nobenih težav. Vedno le ob premiku glave, hoje, ipd. Občutek v glavi (ko jo premikam) kot, da bi imel polno in težko. Vid je v redu. V desnem ušesu čutim rahlo šumenje in rahel pritisk na bobnič. Visokofrekvenčni zvoki so bistveno bolj moteči. Glavobolov in slabosti ni.

Ker so ti simptomi trajali že tretji dan, sem šel k osebnem zdravniku. Kri je v redu, pritisk je v redu, pregled ušesa z aparatom je v redu. Zdravnik mi je razložil, da se mi najbrž v srednjem ušesu nabira voda in mi predpisal tablete Urutal (2 na dan) in knjižico z vajami. V primeru, da težava ne zgine v 14. dneh naj se vrnem na pregled. Malce sem sam prebrskal po internetu glede simptomov in naletel na “Menierovo bolezen”, ki se delno ujema z mojimi simptomi. Vendar pa napadi Menierove bolezni naj ne bi bila daljši od 24. ur.

Star sem 38 let. Zaradi službe veliko sedim in se premalo gibljem (sploh med zimo). Pred tremi leti sem prenehal s kajenjem in to nadomestil z elektronsko cigareto. Ta vsebuje tudi propilen glikol, ki naj bi bil ototoksičen. V preteklosti sem že imel težave s občutkom zamašenega ušesa, ki je trajal več dni in je popolnoma izginil ob zmanjšanju vejpanja. Na vsake nekaj let imam tudi močne glavobole – Hortonov glavobol, ki je bil pravilno diagnosticiran in relativno uspešno obvladan (Imigran pršilo).

Danes je že 5. dan in nobenega izboljšanja (pojedel sem že 5 Urutal tablet). Razumem, da najbrž težava res ne bo izginila čez noč in da je smiselno počakati tako kot mi je naročil osebni zdravnik. Vendar pa me vseeno zanima vaše mnenje in izkušnje s takimi simptomi. Kaj bi lahko bil vzrok in kaj lahko sam naredim, da težava izgine?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani,

po vašem opisu sodeč so možne diagnoze:
– BPPV – premik kristalčkov v notranjem ušesu. Diagnosticira se s provokacijskim manevrom in zdarvi z repozicijskim manevrom
– cervikogeno vrtoglavico – povezano z napetostjo vratnih mišic, degenracijo diskusov vratne hrbtenice, izrastki na vretencih
– motnje pretoka v večjih žilah zadaj na vratu- vertebralnih arterijah ali bazilarni arteriji

Potreben je pregled pri nevrologu in ORL specialistu. Najprej je treba razjasniti vzrok, da bi lahko ukrepali in zdravili. brez pregledov in preiskav ne bo šlo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor!

Sedaj, ko ste omenili “cervikogeno vrtoglavico – povezano z napetostjo vratnih mišic” in “motnje pretoka v večjih žilah zadaj na vratu” sem se spomnil na še eno zadevo, ki se mi je dogajala v preteklih 4 mesecih. Vedno, ko sem z glavo pogledal navzdol proti tlem, sem po celi desni polovici telesa začutil “kratek stik”. Torej nekakšno eno sekundno mravljičenje, ki je potovalo vse od vratu pa do prstov na nogi. Vse to se je zgodilo vedno, ko sem pogledal dol. Ta “kratek stik” je sedaj ob pojavu vrtoglavice izginil.

Hkrati s tem sem pred cca mesecem dni tudi imel težave z otrplostjo desne noge od kolena navzdol. Nobenih bolečin. Zgolj čuden občutek podoben zaležanosti ali neprekrvavljenosti, ki ne izgine. Na tem predelu sem tudi izgubil občutek za temperaturo, saj so se mi zdele določene stvari izredno mrzle, spet druge pa izredno tople, čeprav je bila temperatura predmetov, ki so se dotikala tega predela, normalna. Zaradi tega sem obiskal tudi osebnega zdravnika. Razložil mi je , da je verjetno problem v živčevju, v predelu 1. in 2. vretenca. Predpisal mi je fizoterapijo za katero sem dogovorjen v drugi polovici marca. Fizioterapevtka je rekla, da bova delala predvsem raztezne vaje.

Naj poudarim, da resnično veliko presedim, saj sem za računalnikom dnevno 12 ur ali več. Sploh to velja sedaj, ko je zima. Kakih posebnih vaj do sedaj nisem izvajal.

Menite, da je možno, da so vse te tri zadeve povezane? Bi bilo bolje, da obiščem osebnega zdravnika predčasno in ga prosim za napotnico k nevrologu in ORL specialistu?

Spoštovani,

glede vrtoglavice sem vam svetovala že v 1. odgovoru.
Ob takšnem izpadu občutkov je potrebna nujna obravnava pri ortopedu in po njegovi presoji morda tudi pri nevrologu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close