Pozdravljeni dr. Božikov.
Pred dobrimi tremi leti, ko sem bil v najhujši depresiji povezani s kronično bolečino, sem si nekoč pod vplivom alkohola z zelo ostrim nožem prerezal trebuh kakih 5 cm nad popkom. Ker sem bil res na najnižji točki tudi nisem odšel k zdravniku ampak sem sam oskrbel rano, čeprav bi bilo potrebno šivanje (rana je bila še kar globoka, vendar ni bilo hudega krvavenja). Nastala je izbočena brazgotina, dolga 13 cm, široka pa od 1mm na začetku pa do 4 mm na osrednjem delu. Še vedno je izbočena, barva pa se je že skoraj približala normalni.
Zanima me, kaj bi priporočili, da brazgotina ne bi bila več izbočena, oziroma kaj vse se da za tako brazgotino narediti.
Najbolj me moti izbočenost, ker se je zavedam in me spomni na tisto hudo obdobje, čeprav tudi estetsko – širina ne izgleda najlepše.
Ker sem v treh letih za različna zdravljenja porabil kar precej denarja, me zanimajo še posebej cenejše variante.
Nekaj sem slišal o injekcijah kortizona, vendar sem do zdaj reševal bolj moj glavni problem – hrbtenico…
Bi to situacijo lahko izboljšal tudi pri dermatologu?
Najlepša hvala če boste odgovorili
Pozdravljeni,
Izbočenost, ki jo opisujete, je najverjetneje hipertrofična ali keloidna brazgotina. Možnosti so različne od injekcij kortikosteroidov, do ponovnega izrezaza. Vsak poseg ima določene prednosti in določene slabosti. Injekcije je potrebno dajati v mesečnih razmakih, z njimi dosežemo, da se brazgotina zmehča in zniža (vendar ne zgine)
lp,