Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Iz 3 ur na 20ur dojenja

Iz 3 ur na 20ur dojenja

Draga Karmen spet jaz in sicer z novo težavo, vse ostaja tako kot prej le da smo na dojkah po cele dneve, to pomeni da lahko samo skuham, pa še to z otročkom v eni roki, ko se podoji, malo cuclja, zaspi, ga odložim in čez pet min. zopet na prsi, naj priznam da od teh 20 ur je samo 8ur, ostalo se carta in je prav jezen, če mu ko se on naje priteče v usteca še kaj mleka. Zavedam se da sem postala njegova duda, a sedaj tebe prosim kaj naj storim??? Prvi teden sva pridobila 70g, to je še tisti teden iz porodnišnice, imel je zlatenico 300 bilirubina in je bil najbrž preveč len , drugi teden je prišla babca in pridobil je 190g, danes po enem tednu je zopet prišla babca in je pridobil 422g, ker me je tako skrbelo, če dobi dovolj glede na to koliko je na prsih. Pa zgleda da sem postala njegova duda, pri prvi se nisem znala potrudit in je bila tri mesece delno dojena potem konec, imela je tudi dudo. Pri mojem drugem otročku pa nočem nobenih umetnih stvari, se mi tako upira in flaška in duda, ne vem zakaj najbrž jima zamerim da pri prvi nisem znala vztrajati, joj če bi te takrat imela??!!??. Dosti nakladanja, prosim če imaš kakšno idejo mi prosim sporoči, se ti zahvaljujem da si nam na voljo!

Ld Katarina

Draga Katarina,
doborodšla v klubu “mame dude”. Nekateri dojenčki pač niso po standardih (le kateri pa sploh so?) in potrebujejo več. Očitno vas je vaš sinček osrečil prav z zadnjim dejstvom a vedite, da prvi meseci zelo hitro minejo (ha, kaj slaba tolažba SEDAJ, kajne?).

Kako vemo, da dojenček dobiva dovolj mleka (je dovolj hidriran)?
– štejemo polulane plenice
– štejemo pokakane plenice
– otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g, povprečno pa 200g na teden. Pridobljeno težo računamo od najnižje teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od pestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
– dojenček se pogosto in pravilno doji
– ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven

Pridobivanje teže vašega dojenčka je, razen prvega tedna povsem v redu! Mislite, da je pridobil 422 g od najnižje poporodne teže v treh tednih ali v enem tednu, tukaj ne razumem popolnoma? 190g na teden je povprečno pridobivanje teže in je OK.

Prav je, da se vaš dojenček doji pogosteje, saj če bi mu postavljali urnike in dojenje omejevali, bi se lahko zgodilo, da bi ravno zato pridobil premalo. Zelo pomembno je tudi, da se dojenček doji PRAVILNO. Cucljanje in sesljanje materinih bradavic, četudi je pogosto in časovno dolgo žal ne prinese željenih rezultatov…

Kljub temu, da ste prvo hčerko dojili tri mesece se zavedajte, da ste jo dojili. Zame neuspešnega dojenja ni. Razumem vaše občutke, da se vam prav zaradi težav prvič upirajo stekleničke, dude in prilagojena mleka, saj veste, da le te niso vedno odrešilne za težave.

*** najbrž jima zamerim da pri prvi nisem znala vztrajati, joj če bi te takrat imela??!!??.
Res je, zelo pomebne so informacije ob pravem času. Sedaj je prepozno, da bi se sekirali za nazaj, potrebno je gledati naprej, kajne? Ker s sekiranjem zadeve tako ali tako ne boste razrešili… Predlagam vam tudi, da pokličete katero od svetovalk in se temeljiteje pogvorita, kaj je šlo narobe, da se napake ne bodo ponavljale v drugo in da razrešita tudi trenutno situacijo.

Mame, ki smo “dude”se s takšnim dejstvom zelo težko sprijaznimo. Najbolje je, da si zadevoi olajšamo na tak način, da imamo otroka pač vedno pri sebi (s pomočjo slinga ali traku za nošenje otroka) in le tako lahko kaj tudi postorimo. Zavedajte se, da bo to obdobje trajalo le mesec ali dva, nato bo otroček začel raziskovati svet okoli sebe in ker bo imel trdno oporo iz vašega naročja, bo to počel tudi samozavestneje…

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Karmen naš Alin je pridobil 422g v tretjem tednu, oz v 8 dneh. Hvala ti za včerajšne razlage. Na teži dosti pridobiva saj je v treh tednih pridobil 680 g kar verjamem da je dosti. Samo ni mi še čisto jasno kako to da cel dan išče dojko, saj veš kot kakšen mali ptiček kljunač, ko ga pa včasih pristavim, se pa steguje in je v glavo rdeč kot semafor, se odriva in spet drugi hip hoče dojko, to je res začaran krog. Takrat nisem živčna ampak ga skušam odkriti, kaj mu je, pa mi v treh tednih še ni uspelo.

Karmen res sem ti hvaležna, ker nam razkrivaš toliko pametnih nasvetov, še enkrat hvala.

Ali te lahko tukaj samo vprašam kako ti to znese pri treh?? Sama imam zaenkrat dva pa bi si želela vsaj tri in da bi mi tako kot tebi uspelo najti kaj dragocenega časa zase.

Napisanje , čav

Katarina, moja dojenčica (stara 2 meseca) se odriva in brca in me tepe z rokicama vedno, ko ji kaj ne paše – najpogosteje jo moti kupček, ki ga je potreba podreti, če je rdeča v obraz, se ponavadi trudi kakati, včasih se jezi, če nekaj časa (beri: takoj) nič ne priteče, včasih je pa samo tako zelo utrujena, da jo moti vse.
Pozdrav in vso srečo!

New Report

Close