IVF po diagnozi atipicne hiperplazije
Pozdravljeni Dr. Pusenjak,
zelela bi vase strokovno mnenje glede naslednje situacije:
Pred priblizno pol leta so mi diagnozo hiperplazije z atipijo uspesno pozdravili s pomocjo hormonske spirale, nakar sva se s partnerjem takoj prijavila v postopek IVF.
Prvi poskus je bil zal neuspesen – aspirirani sta bili samo 2 jajcni celici, od katerih je bila le ena zrela, ta se je lepo oplodila in je bila transferirana 3. dan, a zal uspeha ni bilo, test je pokazal negativno.
Zdravnik je komentiral, da v drugem poskusu se bo ubralo drugacno stimulacijo glede na tokratni skromen izkupicek jajcnih celic. Predvidevam da je zaradi moje predhodne diagnoze ubral blazjo varianto stimulacije (na prvem ultrazvoku 1. dan ciklusa je bilo vidnih cca 10 foliklov).
No, pred nama je drugi postopek, imam pa dilemo in sicer, po mnenju zdravnika bi naj pocakali en ciklus, in z naslednjim zaceli ze nov proces.
Zanima me, ce je glede na mojo predhodno diagnozo to res pametno ali bi po vasem mnenju bilo pametneje pocakati par ciklusov da si telo opomore od vse kolicine hormonov? Ne bi si zelela narediti vec problemov in skrbi kot koristi.
Stara sem 34 let, zaenkrat se brez otrok.
Hvala in lep pozdrav,
Soncica
Spoštovani,
odločitev glede tega, kdaj opraviti naslednji ciklus nima nobene zveze z vašo uvodno diagnozo hiperplazija endometrija z atipijo. Če ste po neuspešnem postopku dobili menstruacijo, se je ta aktualni endometrij izločil in v vsak naslednji ciklus se gre z “novim”. Se pa v načelu strinjam s tem, da več kot 2 ciklusa stimulacije letno ne bi bila preveč modra odločitev, pa ne zaradi endometrija temveč zaradi obremenitve jajčnikov.
Spostovani,
najprej hvala za vas odgovor.
Eno zadevo bi vas se zelela vprasati in sicer, pri prvem IVF procesu sem takoj po punkciji dobila vnetje mehurja ki sem ga par dni poskusala pozdraviti naravno z brusnicami, manozo, veliko caji itd. Par dni po transferju sem se oglasila pri zdravniku ki je v urinu opazil zelo veliko stevilo bakterij (ce sem prav ujela cez 1000 nekih enot). Dobila sem nek blagi antibiotik, cez par dni sem ponovno dala urin in bakterije so se bile prisotne, nato sem dobila se nek granulat antibiotik za enkratno uporabo-tudi ta zadeva mi ni nevem kako zelo pomagala, stalno tiscanje na vodo je bilo se prisotno, moten urin, prav tako nek cuden pritisk/bolecina v mehurju, peklo pa me vec ni. Po 14 dneh ko je bil test negativen sem se oglasila pri zdravniku, in ponovno dobila antibiotik (tokrat je zdravnik analiziral kulturo bakterij in temu ustrezno izbral terapijo). Problem z vnetjem je sedaj resen.
No moje vprasanje je sledece. Seveda imam obcutek krivde zaradi neuspelega IVF-a in sem psihicno res strta, a zanima me ce je taka zadeva kot je vnetje mehurja lahko razlog zakaj se embrio ni prijel. Verjetno mora obstajat nek razlog da se ni prijel, spomnim se da je biolog pohvalil da je na 3. dan zgledal res zdravo in se posalil da ima obliko robide.
hvala in lep pozdrav,
Soncica
Spoštovani,
glede na opisane simptome brez zvišane telesne temperature ni šlo za sistemsko vnetje sečil, zato neuspel IVF nikakor ni mogel biti posledica infekcije sečil. Zavedajte se, da je statistična verjetnost zanositve po IVF nič več kot sicer pri plodnem paru po naravni poti in to je med 25 in 30% na posamezni postopek.