IUI/IVF/ICSI SEPTEMBER 2017
Roza7, meni pa je Resko vceraj rekel, ja pridite kar tako, kot ste hodili v postopku, pa ga pol se vprasam: a med 5h in 6h, in on, ja ja…ne stekam zakaj. Vozimo se z obale in moramo startat se pred 4h, da pridemo do 5.30 tja. Problem je samo zato, ker moramo vedno potem rihtat varstvo za sina, torej mora nekje ze prespati, da ga ne budimo ob 3h zjutraj. Ampak saj bo…
Bt1ja verjamem da ni lahko. Jaz sem tudi dobila kaksni dve kili sedaj, skozi sem bila lacna, pa ne vem ali zaradi zdravil ali zaradi stresa. Kdaj pa potem zacnes z zdravili, ce je stimuliran postopek, najbrz po prvem UZ?
Dejmo mal statistiko dvignit na tem nasem forumu! 🙂
Se eno vpr., zate bt1, ker imas najvec izkusenj z zamrznjencki. Ali se postopek z zamrznjencki steje kot postopek, torej gres lahko v nov postopek 3M po zamrznjencku ali prej, npr. po dveh M, ce gres po zamrznjencke takoj v naslednjem ciklusu po neuspelem ivf-ju? Ce slucajno ne rata z zamrznjenckom, bi rada sla cimprej v nov postopek, zato sprasujem. Hvala 🙂
Prenos zamrznjenckov se ne steje kot postopek (tudi pri zavarovalnici ne). Med dvema IVF mora preteci (vsaj) 3 mesece . Torej ne prej kot nekje januarja ali februarja.
Problematicna je stimulacija jajcnikov, saj ostanejo se nekaj mesecev povecani. Tega pri zamrznjenckih ni.
Na uz 12. dan boste ugotovili, ce je vse ok in ce je, dobis zamrznjencke ta ciklus. Ce nimas svoje lastne ovulacije ali pa npr endometrij ni dovolj debel, ta mesec ne bo transferja in bos naslednji mesec dobila estrofem in estimo, da se pomaga ustvariti ustrezne pogoje.
Živjo punce,
v petek, 13. 10. sem imela transfer dveh zamrznjenčkov. Že pred samim transferjem sem čutila napetost v jajčnikih (nisem v stimuliranem postopku – dobila sem le stop injekcijo in estimo imam zdaj 3krat na dan).
No zdaj me pa že cel čas pritiska na jajčnike, take mini krče imam – skos nekaj čutim… Pa me zanima, če ima katera od vas podobno izkušnjo po ET?
Hvala ***
Oj, sonce 34 in ostale 🙂
Sonce34 ful fajn novica, da so bile lepe celice 🙂 Zdaj pa držimo pesti 🙂
Pri meni so samo 4 folikli: 1 desno (danes je 8.dan) 13mm, 3 pa levo: 11mm, 2 x 10 mm.
Danes sem dobila Cetrotide za zraven in grem spet v petek na UZ. So rekli, da je po pričakovanjih in da sj rabimo samo eno dobro jajčno celico, tako da upam, da se loterija izzide.
Drugače sem pa danes dobila še vročino 38 st. C in berem, da ni glih kul za stimulacijo…. So mi pa rekli na oddelku, da bomo pač videli kaj bo.
Ima katera izkušnjo z vročino med stimulacijo?
Sonce 34: kdaj imaš pa ti test? Držim pesti do neba, da se dobro izteče 🙂 Srečno tudi vsem z zmrznjenčki 🙂
Sonce34, super za celice! Upam, da rata! Sama sem bila razocarana toliko bolj, ker je Res rekel, da imam dva full lepa zarodka, da sta prav za v enciklopedijo. Bila sta sicer 5 in 6 celicna (ce to pomenijo tisti “baloncki”, ki sem jih prestela na slikicah). Potem pa M…
Vitoli, kdaj imas punkcijo? Saj jaz sem imela tudi “samo” 5, vseh 5 sicer iz enega jajcnika, vendar so bile vse zelo lepe in 4 se jih je oplodilo v lepe zarodke. Zal s prvima dvema ni uspelo, zato pa sedaj polagam upanje na tistega zamrznjencka, ki mu je uspelo.
Roza7, sama se sicer nisem vagala, vendar vem, da sem se zredila vsaj ene 2-3 kile. Sem pa full jedla, cutim pa tudi, da mi je zastajala voda, najbrz od zdravil.
Eno mal cudno vpr. za vse, ki imate/ste imele Estimo. Se preden sem sla v postopek in sem imela clomid in estimo, se mi je po jemanju estime vedno pojavil en cuden stranski ucinek: srbece sramne ustnice (notranja stran). Obup! Nic izcedka, izpuscajev, cesarkoli…samo srbecica za znoret! Resu sem povedala, pa je rekel, da naj jemljem oralno, vendar se manj absorbira. Zdaj v postopku sem pa zopet jemala vaginalno, ker pac nisem hotela reskirati, da bi bilo premalo in sem itak takoj dobila srbecico. To je tako grozno, da sem prav jokala zraven, ce sem se ponoci zbudila, potem zaspati nisem mogla nazaj. A je imela tudi katera s tem tezave? Sploh ne vem, kaj narediti. Vem, da mi bo Res sedaj zopet predpisal Estimo, ker jo pac preferira, saj pravi, da je boljsi progesteron (prej sem imela Dobraston, pa tezav ni bilo) in bom poleg vsega ostalega stresa, ki nam pritice, se zaradi tega norela.
Srecno punce!
Ekapuka, ja jaz bom tudi kar razočarana, če ne bo uspelo, glede na to, da je res prvič sploh pohvalil celice. Upam, da se ni dr. Reš pomehkužil in sedaj prehitro pohvali 😉
Roza7, jaz sem med špikanjem kar naenkrat dobila 2-3 kg gor, vendar se mi zdi, da je bila to samo voda. Po punkciji mi je šlo namreč takoj dol in sem že na istem. Nekaj dni pomoje traja, da pridemo spet v normalno stanje.
Vitoli, kolikor je foliklov, toliko je lahko tudi jajčnih celic, tako da se mi zdi čisto ok rezultat. Držim pesti 🙂
Test moram delati 31.10., ne vem, če bom zdržala, sigurno ga bom delala kakšen dan prej.
Mislite pozitivno 🙂
Sonce34 in Ekapuka – hvala za podporo: poskušam biti optimistična in sem vesela vsakega folikla, pa upam, da bo v vsakem eno lepo jajčece. Skrbi me predvsem, ker imam že 2.dan vročino in grozno vnete mandlje, samo ni angina (strep test negativen) – nek virus očitno in zdaj ne vem kaj bo :-/ Res se vse zakomplicira ob nepravem času…
Jutri imam zjutraj UZ, pa bom videla kaj bodo rekli, glede na vročino… Pa bomo videli, če so kaj zrastli folikli kljub vročini… Javim, če bo kaj s punkcijo ali ne.
A so kateri že kdaj prekinili postopek? :-/
Držite se vse :-*
Živjo punce,
Midva sva pa imela včeraj konzilij in so bili zelo optimistični – mi je bilo pa zanimivo, ker je DR. rekla, da imam visoko rezervo jajčnikov, tako da pričakuje hiperstimulacijo?!? in da bo potem po vsej verjetnosti potrebno počakati kak cikel ali dva, da mi vstavijo zamrznjencka. Potem pa je rekla embriologinji, da mi morajo vstaviti samo enega. Kaj se zgodi z drugim, ce zamrznejo dva skupaj? Ga vržejo stran? Tega nočem, ze tako se mi zdi grozno, da se zavržejo ne uporabljeni zarodki, kaj pa sele to da med dvema kar tako nekdo odloči kateri bo preživel. Meni se zdi to grozno…
Pozdravljene,
nekaj časa vas že spremljam, tokrat pa se vam tudi uradno pridružujem.
Pred kratkim sva tudi midva pričela s prvim IVF ICSI postopkom v Ljubljani. Konzilij sva imela konec avgusta, s prvimi injekcijami pa začela v začetku oktobra. Po enajstih dnevih pikanja (prvih pet dni z Gonalom, od vključno 6. dneva naprej pa dodatno še z Orgalutranom) , je 12. dan končno sledila stop injekcija in včeraj punkcija. Pridelala sem 12 jajčnih celic. Se mi je pa zgodilo to, o čemer piše Orhid. Ker sem imela res veliko foliklov, so ocenili, da obstaja nevarnost hiperstimulacije, transfer pa bi lahko stanje le poslabšal, zato so se odločili, da transferja v tem ciklusu ne bomo opravili, ampak bodo vse zarodke, ki bodo zdržali do 5. dneva, zamrznili. Iz istega razloga sem namesto običajne stop injekcije s hormonom hcg, kot stop injekcijo dobila suprefact (ki ne vsebuje hcg), pri hiperstimulaciji namreč ravno hcg situacijo poslabša in zato tudi transferja ne opravijo, ker bi se stanje lahko bistveno poslabšalo tudi v primeru zanositve.
Zdaj torej držim pesti, da se celice uspešno oplodijo in da jih bo ostalo kaj do 5. dneva in da bo kaj zamrznjenčkov. V sredo se morava oglasit na oddelku, da bova izvedela kako se držijo in kakšna je situacija ter kako naprej.
Navijam tudi za vse vas! 😉
Drage punce!
Oglašam se tudi jaz, da delim svojo izkušnjo.
S partnerjem sva zdravljenje na UKC Ljubljana začela marca – diagnoza – moška neplodnost.
Postopek od prvega pregleda do konzilija je trajal 3 mesece, potem so bile poletne počitnice, zato sva v postopek lahko šla septembra.
Imela sem kratek protokol; pridobila več celic; od tega so se 3 oplodile. Peti dan so vstavili lepo blastocisto in čez 14 dni je bil krvni test pozitiven. Upam samo, da bo s pikico vse vredu.
Tako da kar pogumno; držim pesti, da se tudi vam čimprej nasmehne sreča.
Aja.. Pa še to.. Ne pozabite, da ste upravičene do povrnitve stroškov prevoza; list dobiš pri osebnem zdravniku, v Lj ti ga “poštempljajo”, potem ga pa oddaš na ZZZS.
Lep pozdrav vsem in SREČNO!
Živjo Orhid,
za transfer zaenkrat še nič ne veva. V sredo greva tja in nama bodo povedali, če naju je kaj zarodkov počakalo in so jih lahko zamrznili. Res upam, da naju počaka vsaj en borec, vsak dan mislim na njih in se mi že dozdeva, da se mi bodo dnevi do srede še presneto vlekli 😉
No, v primeru, da bova imela kaj zamrznjenčkov, bo potem v enem izmed naslednjih ciklusov izveden transfer. Po punkciji je sestra rekla le, da o tem odloči ginekolog, pri katerem si na kliniki. Zato se bova potem v sredo najprej morala naročit pri najini ginekologinji, ona pa bo potem naprej povedala kako in kaj. Lahko da bo transfer že naslednji ciklus, lahko pa, da bo treba počakat še kak dodaten ciklus.
Drugače pa punkcija mene ni bolela. Bil je neobičajen in rahlo neprijeten občutek, ampak bolelo me pa ni. Pa tam so vsi prijazni, te poskušajo malo sprostit in te sproti bodrijo 😉 Pred punkcijo dobiš tudi en koktejl protibolečinskih tablet, tako da ni hudo, vsaj meni ni bilo.
Mi je bilo pa zaradi povečanih jajčnikov precej “neudobno” in neprijetno zadnja dva dni pred punkcijo, sem bila precej napihnjena in me je že vse bolelo, tako da je bila punkcija zame kar olajšanje 😉
Glede testiranja za spb, pa z napotnico, ki sta jo dobila na konziliju, v Lj ni treba nič plačat. Z napotnico enostavno gresta na zavod za transfuzijsko medicino (je tudi na Šlajmerjevi, zraven stare porodnišnice oz. klinike), vama vzamejo kri in je to to. Izvidi pa grejo direkt na kliniko.
Sedaj bosta pa verjetno v kratkem začela s postopkom 😉 Po konziliju se stvari kar naenkrat odvijejo.
Lp.