išias in nosečnost
Pozdravljeni,
Sem v 21. tednu nosečnosti. Opažam, da sem mi v sobotah, kadar sesam pojavi bolečina v predelu riti. Ta dan imam tudi težave pri vstajanju in pri hoji. V 16. tednu sem imela celo mravljince v levi nogi, nato pa še bolečine v križu ( težave trajale 2 tedna nato pa izginile ). V 16. tednu sem bila pri ortopedu, ki je potrdil išias, na bolniško pa nisem šla, ker v službi nisem imela menjave oz. sem morala nujno dokončati delo. Ker so težave same po sebi prenehale o bolniški nisem več razmišljala. Vsak dan pa se mi kljub temu pojavlja bolečina za kolenom ( samo če sedim na sedežni garnituri, ki je mehka , zato mi je tudi mučno sedenje v dnevni sobi ).
Pa so bolečine po 14 dneh spet tu. In ne vem ali je k temu krivo moje sedenje v službi za računalnikom ali gibi pri sesanju? Med tednom v bistvu samo sedim ali pa hodim. Pripogibanja skoraj da ni. Naj pa še omenim,da grem vsak popoldan ali večer na polurni oz. 45 minutni sprehod, ki mi zelo pomaga.
Na bolniško bi v bistvu šla samo v primeru, če je temu krivo moja “zasedena” služba.
Za vaše mnenje se Vam najlepše zahvaljujem.
Silva
Glede na to, da se težave pojavijo ob sobotah ko sesate je bolj verjetno, da jih sproži sesanje. Sicer velja da tako dolgotrajno sedenje kot tudi delo v priklonjenem položaju ali prisilni drži precej obremenjuje ledveno hrbtenico in ahko sproži takšne težave. Vaša ledvena hrbtenica je še dodatno obremenjena zaradi nosečnosti. Svetoval bi vam, da najprej poskusite s tem, da se izogibate le aktivnostim, ki vam povzročajo težave. Hoja in sprehodi ter zmerna telesna aktivnost so koristni.