Pozdravljeni!
Ne vem, ali sem se obrnila na pravi naslov glede slednje teme, vsekakor pa bom vesela vsakega predloga, ki bi lahko pomagal moji mami….
Mama je stara 64 let.Je sladkorna bolnica, zaradi tega je bila leta 1993 amputirana na levi nogi. Po odpustu iz bolnišnice, je bila napotena na rehabilitacijo v Sočo, kjer je dobila tudi protezo, bergle, invalidski voziček in sobni WC. Vse te pripomočke je tudi uporabljala.
V šestnajstih letih ji je bolezen močno napredovala, tako, da je že dalj časa na inzulinu, kot stranska nadloga zaradi bolezni, pa ji odpoveduje tudi druga noga (mašenje žil…), tako, da v zadnjih dveh letih večino časa preživi na invalidskem vozićku, ki pa je zaradi starosti res že močno dotrajan.
Mama je svojo osebno zdravnico že večkrat vprašala, ali bi lahko dobila nov invalidski voziček, in hojico, ki bi ji omogočila gibanje po stanovanju, a je vedno dobila odgovor, da to novih pripomočkov ni upravičena.
Invalidska komisija ji je leta 93 priznala 60% invalidnost, v teh letih pa se ji je zdravstveno stanje še močno poslabšalo.
Nov invalidski voziček in hojica bi ji zelo pomagala, zato vas prosim za mnenje o tem ali je do teh pripomočkov upravičena ali ne. Prosim, svetujte mi tudi, na koga naj se v tej situaciji obrne.
LP in hvala za odgovor!
Dober dan!
Na vaše vprašanja ne vem točnega odgovora,bi pa prosil kakšnega obiskovalc foruma,da napiše kakšno izkušnjo na tem področju.
Če pa ne bo odgovora,pa se bom pozanimal sam in vam na vaše vprašanje tudi odgovoril
Lepo vas pozdravljam,Bruno
1) V Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju:pravila OZZ) je navedeno, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju:ZZZS) omogoči zavarovani osebi, da dobi v izposojo :
….
Med drugim tudi:
-standardni voziček na ročni pogon,
– hoduljo,
…..
Natančnejše pogoje in način zagotavljanja določenega pripomočka določi ZZZS.
2) V Pravilih OZZ je med drugim navedeno, da znaša:
….
Trajnostna doba pripomočkov najmanj:
– vozički 5 let,
– stojka 5 let
Svetujemo, da se z vso razpoložljivo dokumentacijo oglasite na najbližji enoti ZZZS-ja, kjer bodo proučili možnost zamenjave rabljenega vozička z novim.
Lep pozdrav,
Tanja Cep
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.
Hvala vam,ga.Tanja in lep pozdrav v Koper.
Bruno