intravertrikularna krvavitev
Živjo,
Moja hčerka rojena s 27 t, je imela intravertrikularno kvavitev III. stopnje. POsledica tega je blaga desnostranska hemipareza.Hodimo redno na fizioterapijo in delovno terapijo, kjer se je stanje kar izboljšalo, oz. drugi ljudje sploh ne opazijo razlike,sicer je stara 20m, kor.17m, še ne hodi sama, vendar ob opori, drugače se že zelo dolgo plazi. Predvsem me moti njen govor. Nič še ne govori, zelo veliko čeblja, že prepoznava živali v slikanicah jih pa ne zna oponašat npr, hov hov, muuu….mjavvvv…samo zna oponašat ribico, kjer premika samo ustnici, oponaša opico tako da se potolče po prsih, drugače mislim da kar veliko razume, prinese kakšno stvar, pokaže dele telesa, hura, koliko je velika, pokaže predmete, ve kaj sme in ne sme, itd….Jeseni gre redno v vrtec, vendar se bojim, da bo izstopala. V RA pravijo, da je še prekmalu in da nimajo tako slabega občutka za mentalno zaostalost, je pa vse možno. Vem, da je težko karkoli v naprej napovedati, ampak zanima me, ali ima še katera mamica tako izkušnjo.
hvala za odgovor, lp
Govor je najbolj kompleksna funkcija živčnega sistema, in kar pomembno povezan z motoriko, zato ima kar veliko otrok s CP tudi težave z govorom, tudi tisti s hemiparezo. Po drugi strani pa so individualne razlike med otroci na področju govornega razvoja še posebno velike, zato ne skrbite preveč. Vseeno bi bilo dobro stvar preveriti, zato ne bi bilo odveč, če deklico pregleda kak dober logoped- če vam bo zdravnica rekla, da je še premajhna, se nikar ne pustite odgnati. Tudi tukaj je zgodnja obravnava zelo zelo pomambna. Sama imam majhnega fantka s hemiparezo, v službi pa se ukvarjam z otroci, ki imajo težave z govorom, in res ogromno jih ne pride dovolj zgodaj. Če vas zelo skrbi, naj jo pregleda še psiholog, za oceno razvoja, čeprav je ta v tem obdobju zgolj okvirnega značaja. Če lahko še kaj pomagam, kar napišite.
Pa veliko sončka vam želim…