Pozdravljeni!
Moje težave so se začele pred tremi leti, ko so se začele pojavljati bolečine v abdomnu ne glede na menstrualni cikel. Najprej so trajale dan ali dva in se potem umirile za nekaj tednov. Postopoma pa se je čas med dnevi z bolečinami krajšal in v poletju 2014 me je trebuh bolel že vsak dan. Prišlo je tako daleč, da sem zaradi bolečin dobila tudi rahlo povišano telesno temperaturo. Bolečine so bile tope in so se razlegale po celotnem abdobmnu, najbolj pa so bile močne pod levim rebrnim lokom. Sledila so obdobja močne diareje in obdobja zaprtosti. Včasih se je trebuh tako močno ”napihnil”, da je bolel že samo rahel pritisk na območje okrog popka. Pogosto so se pojavljali klokotanje, brbotanje in pretakanje.
Najprej sem pri osebnem zdravniku opravila laboratorijske preiskave (krvno sliko, hematogram, lipaza, amilaza, blato na kri in parazite). Vse je bilo negativno, razen blage mikrocitne anemije. Februarja 2014 sem bila potem pri alergologu (opravila sem kožne alergijske teste in test na laktozno intoleranco). Odkrili smo samo blago alergijo na mleko.
Potem sem šla tudi na kolonoskopijo zaradi suma na KVČB, vendar so bili izvidi bp. Ugotovili so samo notranje hemeroide in blago kronično vnetje kolona ter postavili diagnozo razdražljivega črevesa.
Po vseh teh preiskavah so se težave samo še stopnjevale, zato sem bila napotena h gastroenterologu. Poskusil me je zdraviti z zaviralci protonske črpalke, vendar je bilo zdravljenje neuspešno. Opravila sem še gastroskopijo. Odkrili so zelo nizke vrednosti disaharidaz (maltaza je kar krepko pod mejo normale). Histološki izvid je pokazal intraepitelne limfocite v sluznici bulbusa dvanajstnika, vendar količina ni zadoščala Marshovi klasifikaciji. Narejeni so bili tudi laboratorijski testi, ki so izključili celiakijo in eksokrino pankreatično insuficienco. Ker je zmanjkalo idej, sem bila napotena še h dietetiku zaradi vodene izločitvene diete. Sedaj postopno uvajam živila v dnevno prehrano. Dokazali sva že nekaj živil, katere moje telo ne prenaša. Izkazalo se je, da ne presnavljam nobenih maščob. Kljub temu, da je bila elastaza v blatu v mejah normale, vsakič ko zaužijem živilo pripravljeno na olju (ne glede na to, ali je oljčno, repično, kokosovo) oz. hrano, ki vsebuje malo več maščob, dobim hudo diarejo z zelo močnimi krči (na lestvici od 1 do 10 za 9). Ne prenašam tudi mleka, kljub temu, da ni bila dokazana laktozna intoleranca. Kadar poskusim živilo, ki mojemu telesu ne ugaja, dobim vsaj hudo napenjanje z vetrovi in močnim, glasnim klokotanjem. Potem je moje telo razdraženo še vsaj 1 dan in moram uživati nevtralna živila, tista ki vem, da so ok, če ne želim še hujših težav. Sledita tudi huda utrujenost in glavobol, občasno pa se mi pojavijo še izpuščaji. Zaenkrat izključujem tudi živila oz. presno hrano zaradi suma na histaminsko intoleranco.
Glede terapije, jemljem Euthyrox 25mg zaradi Hasimoto tioriditisa.
Vem, da je bilo že marsikaj narejenega, a vendar, v kolikor imate še kakšno idejo o vzroku mojih težav, bi vas prosila za vaš odgovor.
Pozdravljeni
Ugotavljam, da ste opraviili prakticno vse potrebne preiskave. Nimam dodatnih ” idej”, predlagam vam se obravno v ambulanti za nutritivno alegijo DC Bled.
Lp