Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Interpretacija izvida

Interpretacija izvida

Spoštovani,

prosim za interpretacijo izvida MR glave, zaradi bolečin v ušesu. Opazna je tudi izguba sluha na levem ušesu, v razpomu 2-3- Kh v višini 45 db. Glede na Covid-19 stanje se ne morem v živo pogovoriti z specialistom, odpravil me je z “vse je vredu”. Hvaležen vam bom za drugo mnenje.

Navajam:
Narejene so bile skevence epo protokolu za APC, KS ni bilo aplicirano.

Posamezne punktiformne T2 hiperintenzivne legije bele možganovine frontopraietalno – nespecifične legije, najverjetneje vaskularne etiol.
Sicer v možganovini ni videti patoloških sprememb.
Likvorski prostori so primerno široki, pomikov ni.
V področju APC, v notranjih sluhovodih in v področju struktur otične kapsule ni videti patoloških sprememb. polipozno zadebeljena sluznica desnega frontalnega sinusa, maksilarnega sinusa, etmoidalnih celic bolj desnostransko in sfenoidalnega isnusa. Orbiti sta b.p.
Zavrta pnevmatizacija mastoidnih celic levostransko.

Mnenje: intrakranialno normalen izvid.

Skrbi me, ker že dalj časa opažam občasen zamegljen vid na desnem očesu (okulistični pregled ni pokazal patoloških stanj), ter občasne bolečine v levem in desnem ušesu. V zadnjem času opažam tudi nekontrolirano trzanje mišic spodnjih okončin in občutek mravljinčenja. Skrbi me, da je prvi del izvida morda lahko povezan tudi s prej našteti stanji.

Hvala za mnenje,

Blaž

Spoštovani,

ta odgovor je le interpretacija vaših navedb in prepisanega pisnega izvida – ni interpretacija slik in vsekakor ni drugo mnenje (specialist poda drugo mnenje šele po pregledu bolnika).

Pri nesimetričnem slabšanju sluha se vedno pregleduje tudi ravnotežje, teh izvidov ne navajate.

Glede na pisni izvid radiologa imate drobna področja v možganih, kjer ni bilo prekrvavitve zaradi krča žilic – npr. ob visokem krvnem tlaku = vaskularna etiologija. Podobna motnja prekrvavitve je lahko tudi v možganskem deblu v slušnih jedrih ali pa v notranjem ušesu in povzroči izgubo / slabšanje sluha. To lahko razumete kot drobno možgansko kap.

Občasne bolečinev ušesih so povezane z okvaro ali obrmenitvijo čeljustnih sklepov in žvekalnih mišic (manjkajoči kočniki, nepravilen ugriz, škripanje z zobmi, žvečenje žvečilnih in trde hrane, grizenje nohtov, nove krone / mostički itd). priporočam vaje za čeljustne sklepe (TMJ exercise), gretje mišic, masažo vratnih mišic.

Zamegljen vid na desnem očesu je lahko povezan z vnetjem sinusov na desni strani, kar je pokazal MRI. Vzrok vnetja sinusov je lahko tudi gnil zob v zgornji čeljusti desno. Svetujem čim prej pregled pri ORL specialistu zaradi sinusov.

Mravljinci, trzanje v spodnjih okončinah pa so znaki, povezani z ledveno hrbtenico.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close