integracija otrok s posebnimi potrebami v oš
Živjo!
Sem dijakinja 4. letnika gimnazije in sem si za maturitetno seminarsko nalogo pri predmetu sociologija izbrala naslov: Integracija otrok s posebnimi potrebami v OŠ. V seminarsko nalogo bi rada vključila tudi anketo ali pa mnenja obiskovalk/obiskovalcev tega foruma. Če ste pripravljeni, bi vam bila zelo hvaležna, da bi odgovorili na par zastavljenih vprašanj.
Ali podpirate vključevane otrok s posebnimi potrebami v osnovne šole?
Ali mislite da vključitev otroka s posebnimi potrebami v OŠ nanj vpliva pozitivno ali negativno? Kako vpliva na druge učence prisotnost takega učenca pri pouku?
Če imate mogoče še kakšne izkušnje z vključevanjem otrok s posebnimi potrebami v OŠ mi lahko svojo zgodbo pošljete na mail: [email protected]
Hvala za sodelovanje!
Aydy,
mogoče bi bil potrebno še kakšno vaše ime, da vemo s kom imamo opravka.
Potem pa prosim objavite podatke, ki jih boste dobili v raziskavi, na forumu.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Sem se odločila, da bom odgovorila. Sem mati otroka s PP-primanjkljaji na področju učenja…
1. Integracijo podpiram, če gre npr. za gibalno oviranega otroka. Če pa so prisotni kakšni drugi primanjkljaji – težave na področju učenja, potem pa je bolje, da se otroka prešola v šolo s prilagojenim programom. Seveda je to tudi odvisno od stopnje primanjkljaja. Naša izkušnja je pač taka, da smo se tri leta “integrirali” v redno OŠ, pa ni in ni šlo – je bilo zelo mučno za otroka, za učiteljice, za specialno pedagoginjo in za nas starše. Pa tudi za druge otroke in njihove starše…
Ko smo sprejeli odločitev, da se naš otrok prešola – od takrat dalje smo pa vsi zelo zadovoljni – najbolj hči, ker zdaj ni nič več zadnja in najslabša in ni več tista, ki “spet nič ne zna”, s strani sošolcev in sošolk je bila delžna ogromo nekih zbadljivk in žaljivk…V novi šoli pa je čisto drugače – tam pa tudi ona nekaj zna, pa tudi imajo poudarek na ustvarjalnosti, na medsebojnih odnosih in ne samo na “obveznem” šolskem znanju.
2. Sem že delno zgoraj odgovorila – mi imamo z integracijo negativne izkušnje, s prešolanjem pa pozitivne.
Živijo!
Jaz bi pa rada samo vprašala, če ima katera izkušnje z integracijo otrok s PP v walfdorsko šolo? Se res prilagajajo otroku? Kakšne koli izkušnje bi bile dobrodošle…
Drugače pa za integracijoje odvisno koliko je otrok prizadet in predvsem koliko so delavci šole pripravljeni pomagati in sodelovati.
Hvala!
LP Tedi
Hvala za izčrpen odgovor 🙂
Takšni odgovori mi zelo pomagajo pri mojem raziiskovanju. Dobrodošla je vsaka izkušnja.
Drugače pa razumem vašo odločitev. Moje mnenje je, da ste ravnali prav ko ste se odločili za prešolanje vaše hčere, saj ima na novi šoli učitelje ki so specializirani za izobraževanje otrok s PP primankljaji in tako (po mojem mnenju) lažje napreduje (ker se ji posvečajo na drugačen način in več časa).
Še enkrat najlepša hvala in upam da bom dobila še kakšen podoben odgovor, saj bi mi to zelo pomagalo.
Lp, Ajda