injekcije Depo-Provera in ureditev M
Pozdravljeni,
prosila bi vas za mnenje, kdaj se uredi menstruacija in ovulacija oziroma kdaj obstaja možnost zanoslitve po prenehanju prejemanja injekcij Depo-Provera.
Dvakrat sem zanosila in rodila. Ker sem obakrat zanosila v prvem poskusu in je med otrokoma manj kot leto dni, sem se odločila za kontracepcijo v obliki 3-mesečnih injekcij. Jemala sem jih 2 leti. Zadnjo sem prejela sredi junija.
Do danes še nisem dobila menstruacije. Kdaj se ponavadi ciklusi normalizirajo?
Zdaj pa je seveda spet želja po otroku…
Hvala in lep pozdrav.
Depo injekcije učinkujejo 3 mesece, po preteku te dobe je že možna ovulacija in seveda nosečnost. Če pa se ciklus še vedno ni vzpostavil, pa bi se že moral, svetujem obisk pri vašem ginekologu, ki bo poskušal odkriti vzrok za izostanek menstruacije.
POZDRAVLJENI
Sem v veliki dilemi in bi vas prosila za vaš nasvet. Po drugem porodu sem se odločila za Depo-Provera kontracepcijo, ko je bila punčka stara dober mesec dni, kljub polnemu dojenju sem že čez teden dni dobila menstruacijo, ki se je vlekla kar cel mesec. Ker sem bila v skrbeh zaradi že predhodnih zapletov po porodu ( imela CR in nato zaustavitev čišče) sem odšla na pregled, kjer so mi rekli da je stena maternice tanka in da je vse ok. Torej naj se na krvavitev privadim teh nekaj mesecev, kajti da se ne da nič storiti. Potem je krvavitev oslabela, morda za kakšen dan celo izginila, pa spet izcedek in močna krvavitev. Vse to pa se je dva tedna nazaj ustavilo in zdaj je napočil čas ko bi morala iti po novo dozo, jaz pa ne vem kaj naj storim? Ali se bodo tako dolgotrajne in obilne krvavitve zopet pojavile, ali so se morda zdaj hormoni uredili in ne bom imela več toliko težav. Šele zdaj sem lahko pričela z spolnimi odnosi po porodu in v njih tudi uživam. Prej me je nožnica pekla kljub lubrikantom in sredstvim proti izsušenosti nožnice. Naj še povem da po prvem porodu nisem imela M 1 leto, jemala pa sem Cerazet KT. Prosim za pomoč iz izkušenj, naj poskusim še z enim odmerkom ali glede na težave priporočate KT. iSKRENA HVALA
Spoštovani!
Depo injekcije so hormonsko sredstvo za preprečevanje nosečnosti. Vsako hormonsko zdravilo zahteva svoj čas “prilagajanja”, ki se najpogosteje kaže z nerednimi in /ali vmesnimi krvavitvami. V tem času ste že bili na pregledu, kjer niso ugotovili odstopanj in vam tudi že dali ustrezno informacijo, da gre za nenevaren pojav, ki bo najverjetneje v naslednjih nekaj mesecih izzvenel sam od sebe, če se boste seveda odločili za naslednjo dozo. Tudi če bi uporabljali Cerazette bi lahko imeli podobne težave z nerednimi krvavitvami, zagotovil namreč ni možno dati vnaprej. Če še dojite, je vsekakor najprimernejša kontracepcija gestagenska ali v obliki tabletk ali injekcij. Po carskem rezu je najbolje počakati z materničnim vložkom vsaj 6 mesecev ali več zato ta sedaj še ne pride v poštev. Upam, da bo odločitev kaj lažja.