Najdi forum

informacije-invalidnost II.ktg.

Ali morda kdo ve, če in kakšne pravice mi pripadajo (morda kakšen dan dopusta več, denarno nadomestilo?) kot invalidu II. kategorije s skrajšanim delovnim časom in 40% telesno okvaro?
Kje bi našla informacije o tem? Zakon o delovnih razmerjih na internetu je glede tega nepregleden ali pa jaz ne znam poiskati prave spletne strani?

Pogledati moras v Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ce si ocenjena po 1. 1.2003, ker so spremembe na tem podrocju s 1. 1.2003. V kolikor si bila ocenjena na dan 31. 12. 2002 pa se veljajo “stare pravice”. V odlocbi ti pise datum nastanka invalidnosti, kar pomeni, da si bila tedaj predstavljena invalidski komisiji. Poglej! Ali ti niso v podjetju, kjer delas nic povedali? Tudi dopust s povecanjemna racun invalidnosti je odvisen od kolektivne pogodbe za dejavnost, v kateri delas. Procent telesne okvare je verjetno majhen za pridobitev pravice do invalidnine…. LP

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ima cel sektor za invalide. Pošlji jim vlogo, pa boš imela vse informacije.

Invalidnost II. kategorije pomeni, da imaš priznan status invalida s krajšim delovnim časom (4 ali 6 ur). Za čas dela ti plačo izplačuje delodajalec, za ostale 4 oz. 2 uri pa ti nadomestilo plače izplačuje ZPIZ.

Poleg tega si kot invalid zavarovana kategorija (delodajalec ti delovnega razmerja ne more kar tako prekiniti-glej Zakon o delovnih razmerjih).

Toliko s stališča delavec invalid-delodajalec, kaj več žal ne vem.

Tina 16, imas prav, le da je razlika v placi lahko po prejsnjem ali po sedanjem Zakonu… Ker so na tem podrocju spremembe….. Zato je vazno, kdaj je bil kdo ocenjen ( pred 1.1.2003 ali potem….) Po 1. jan. tega leta naj bi bil obracun nadomestila za zavarovanca manj ugoden….Zal. LP

Ocenjena sem bila že decembra 2002, odločbo pa dobila šele sedaj. Sprašujem zato, ker v službi nimam dostopa do nobenih tovrstnih informacij in vse bolj dobivam grenak priokus nebodigatreba.
Torej je zame izhodišče Zakon o združenem delu, veljaven do 1.1.2003 ?

Tako je. Pogodbo o zaposlitvi za krajsi cas od polnega kot invalid II. kateg.sklepas po novem ZDR, pravice iz invalidskega zavarovanja pa imas se po starem zakonu.
To delodajalec mora vedeti. Kar se pa tice drugih ugodnosti, kakor je povecan letni dopust, se upostevajo dolocila iz kolektivne pogodbe. Vse ostalo, kar je vezano na pravice iz invalidskega zavarovanja ( nadomestilo za delo s skrajsanim del. casom ) bo doloceno s posebno odlocbo kasneje.Po razporeditvi delovnega invalida na delo s SDC mora delodajalec poslati pogodbo o zaposlitvi na ZPIZ, pa priloziti nov opis dela na posebnem obrazcu, pa fotokopijo zakljucenega bolniskega staleza ( ce si pred tem bila v stalezu ). Seveda mora biti odlocba pravnomocna, kar pomeni, da se nisi ali ne bos pritozila v zakonitem roku… Upam, da je v osnovi dovolj informacij, ce pa ni, pa se kaj vprasaj, ce bom vedela, seveda….LP

Zelo sem ti hvaležna za te informacije. Vidim, da moram pobrskati po kolektivni pogodbi. Sem mislila, da je vezana na Zakon in torej veljajo isti pogoji kot v Zakonu, pa se očitno motim.

Ves, zakon predpisuje minimum. Torej, ce je v kol. pogodbi se kak dan vec, potem se lahko doloca po kolektivni pogodbi. Saj tako je tudi razumeti v ZDR.
Uspesno delaj naprej! LP

Po novem zakonu za invalidnost pripadajo dodatni trije dnevi dopusta.

Lahko ti povem, kako je pri meni – samo v informacijo:
– kot invalid II.kat. delam po 4 ure dnevno, za priznano invalidnost 60% pa dobim vsak mesec še 8.402,00 sit invalidnine. Mislim, da ti za 40% še nič ne pripada, ampak tudi jaz ne vem, kako je določeno v novem zakonu – ali so kakšne spremembe.
Glede dopusta pa je pri naši firmi tako, da ko dosežeš 30 dni dopusta, kar je maksimum, ti več ne pripada, tudi če je v zakonu. Jaz bi glede na leta, težavnost dela in del.mesta morala imeti že čez 35 dni, pa jih seveda nimam. Škoda!
Tudi pravice invalidov so se po novem zakonu nekoliko zmanjšale.
Se pa strinjam s teboj, da se včasih počutimo kot pravi “nebodigatreba”.
Želim ti predvsem veliko zdravja in lp

Tudi sama imam priznano invalidnost II. kategorije,skrajšan delovni čas, 4 ure in 40 % telesno okvaro in nisem upravičena do invalidnine, kajti če je telesna okvara posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, zadošča za pridobitev invalidnine 30 % telesna okvara, v primeru, da je posledica bolezni ali poškodbe izven dela, pa mora obstajati najmanj 50 % telesna okvara.Za 50 % telesno okvaro, je znesek invalidnine 5.335.60 sit.
Lep pozdrav in veliko zdravja!

Ker sem precej nepoučena o teh stvareh, me zanima naslednje: kakšna je možnost (če morda kdo ve), da mož dobi kateg. II. stopnje, ker je imel pri 38 letih možgansko krvavitev. Priznano ima III. kategorijo. Ker pa vidim, da ima težave in posledice, me zanima, če je imel kdo tak primer. Velikokrat ima glavobole, je hudo utrujen, posledice kapi pa se mu kažejo pri hoji, motoriki, koncentraciji (ima določene omejitve). Prosim za kak nasvet.

Lepo prosim, malo opišita dogajanje po tem, ko sta dobili odločbo od SPIZA. Sledi, kot je rekla Ponca, še ena odločba in nova pogodba o delu – ali so v njej že definirani nove pravice, ki mi najbrž pripadajo (konkretno dopust) ?
Ker bi se rada o tej stvari, ki me še kako zadeva, čimbolj podučila, me zanima, če je na SPIZU ali kje drugje organizirana kakšna svetovalna služba, kamor se lahko obrneš po informacije?
Ja, za invalidni dodatek pa še zmeraj velja, da si do njega upravičen le, če je invalidnost najmanj 50%.

Rommy, Bistven razlog je zmanjsana sposobnost za delo, ki ga opravlja. Dokaz, da se mu je zdravstveno stanje poslabsalo od prve ocene pred IK ( ko je dobil pravice invalida III.kategorije ) in da sedaj ne zmore delati 8 ur kljub omejitvam pri delu. Taksno mnenje mora podati ustrezen specialist- nevrolog ali nevrokirurg in potem lececi zdravnik sprozi postopek za ponovno oceno invalidnosti pri invalidski komisiji. Po novem tolmacenju mora biti njegova delovna sposobnost zmanjsana za najmanj 50 procentov pri obremenitvah pri delu, torej se uposteva zdravstvena ocena delovnega mesta zavarovanca, ki naj bi jo imela vsaka solidna firma….
V postopek za oceno in kasnejse razporejanje delovnega invalida je vkljucen tudi delodajalec ( postopek zbiranja podatkov za IK in sama predstavitev pred IK ). LP

Nova odlocba o pravicah do nadomestilla zaradi manjse place in zaradi skrajsanega delovnega casa pride malce kasneje in ne takoj. Najprej moras skleniti novo pogodbo o zaposlitvi na osnovi Zakona o delovnih razmerjih in na osnovi pravic iz ZPIZ. Potem ZPIZ takoj zaprosi za podatke o tvojih prejemkih in prispevkih za nazaj, kar je dolzna firma posredovati oziroma refent za place. Seveda se lahko obrnes za podrobnejse informacije na ZPIZ, kjer so ti dolzni svetovati v zvezi z vprasanji, ki se ticejo tvojih pravic kot invalida…LP

Ponca, glede na to, da si dobro podkovana v teh stvareh, boš najbrž vedela, če je res, da od dne, ko mi začne veljati invalidnost, ne smem delati niti pet minut preko skrajšanega delovnega časa (6 ur). Hočem reči, da smo doslej zbirali t.i. viške minut, pa tudi kakšno uro, ki smo jo potem porabili za obisk zdravnika ali kakšen opravek. Je res, da z nastankom invalidnosti ta možnost odpade?

Od dneva razporeditve na drugo delo gre ta pravica. Ker je vmes se nek “prazen prostor” v casu, ko cakas na odlocbo, ko postane le-ta pravnomocna, ko se naprimer usklajuje zakljucek boln. staleza ( ce se poteka )….A to mora vedeti natancno tudi delodajalec, ker ima verjetno zaposlenega se koga, ki je bolj pravno podkovan. Naprimer: v odlocbi ti pise, da si invalid od 1. 1. 2003, kar pomeni, da si bila tisti dan na IK in so ti na dan “obravnave” priznali pravico. Odlocbo dobis pa naprimer sele 1 mesec kasneje. Od dneva prevzema odlocbe zacne teci se pritozbeni rok… Delodajalec tudi prejme odlocbo in je dolzan cimprej poslihtati vse “predpriprave” za razporeditev, za pripravo delovnega mesta zate, za sklenitev nove pogodbe itd… LP

Najlepša hvala. Boš jezna, če te bom kdaj kasneje še kaj povprašala v zvezi s tem?

Ne bom nic jezna, ker nisem ze apriori nic jezen clovek…Ce bom znala odgovorit, jasno, pa le se kaj povprasaj…Saj ves, da nihce ne ve vsega…Vsi pa vse vedo…LP

New Report

Close