Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Inf.Mononukleoza

Inf.Mononukleoza

Pozdravljeni!
Sin 4.leta je 1.1.dobil v dežurni ambulant.Ospen zaradi gnojne angine(bris ni bil odvzet),5.1.kontrola pri pediatrinji nadaljevanje Ospena(odvzeta kri brez CRP)žal se rezultatov ne spomnim.7.1.odšla sama nazaj,ker je sin imel še kr povišano TT tudi do 39 C,kašelj,bolečine v grlu se nad.zopet odvzem krvi rezultat slabši kot prejšnič,zato p.menja AB in da Macropen sirup.zadeva se nadaljuje bres bilokakih sprememb zato otroka peljem 10.1.v dežužno pediatrično v MB sledi odvzem,krvi levkociti 21.9,trombociti 340,CRP 9,urin ok.Zdravnik se odloči za nadaljevanje Macropena in na izvid napiše sum na atipično pljučnico.12.1.pregled pri svoji p.zopet odvzem krvi in levkociti 19.2,CRP 8,odloči se še za nadaljevanje Macropena.Ta dan smo popoldan še enkrat obiskali ped.ker je o0trok dobil močno alergijo po telesu in tudi obrazu.Dobil je Claritin kar v ordinaciji nato naju je poslala naju je v bolnico,tam so ga poslušali odvzeli kri za alergijo na hrano.Odvzeli so ABin rekli ,da gre za virozo dobil je Aerius za alergijo.In so nas poslali domov.Vprašala sem kaj je z vročino da kar vstraja že 12 dni nato mi odgovori,da naj neham že merit vročino otroku.Če vam povem zelo šokirana na ta odgovor zapustila bolnico.Klicala sem za izvide alergije ki pa ni pokazala al.na hrano.Bila je povišana neka vrednost,ki žal se ne spomnim kako se ji reče normalna vrednost je 40 on je imel 140.Pediatrinji sem poklicala in ji povedala kaj so rekli in da so vzeli AB vstran.Ona je rekla da morama 16.1. prit dat kri da mu kontrolira vrednost.Naj povem da alergija je bila prisotna samo 2 dni.16.1.Sva šla dat kri,naredila je pa tudi test za INF.MONONUKLEOZO.IZVID levkociti12.3
MCV 77
trombociti 531
MPV 6.5
MO1.1
CRP 8

Strep.test negativen

INF.MONONUKLEOZA pozitivna >>pretekla okužba

Zdravil nisma dobila nobenih ,rekla je da naj še dva tedn spremljam vročino,če bo še vstrajala naju bo poslala na inf.k.
Zdaj me pa zanima sledeče,ker otrok že od 1.1.z istimi simptomi vročina,boleče grlo,glava,malo povečane vratne bezgavke,kašelj.Vročina traja dejansko že 20 dninavadno prisotna od 12 h pa do 20 h.Zbijala sem samo kadar je preseglo 38.5.Kdaj po okužbi z i.mononukleozo kaže v izvidu pretekla okužba?Ali lahko vročina še kar vstraja?Kaj Vi menite o tem vsem skupaj.Upam,da vam niseem preveč zakomplicirala vprašanja a se bojim da nakoncu bo šlo čisto za kaj drugega in da bo otrok že dobesedno zapacan zaradi čakanja.
Hvala in LP

Izvid monotesta, ki pokaže preteklo okužbo pomeni, da je otrok v preteklosti e prebolel to okužbo. Pozitivna so protitelesa IgG, za svežo okužbo so značilna protitelesa IgM.
Na sliki vidite, kako se viša koncentracija protiteles IgM in IgG s trajanjem bolezni:
[img]http://img.medscape.com/pi/emed/ckb/pediatrics_general/1331341-1331368-963894-1768116.jpg[/img]
IgM so pozitivni že v inkubacijski dobi in se proti koncu akutne bolezni začnejo nićati, IgG pa začnejo naraščati v začetku aktune bolezni in ostanejo visoki še v obdobju okrevanja.
Najbolj značilno protitelo za akutno okužbo je IgM VCA (viral capside antigen). IgG VCA je sicer tudi prisoten, nekaj kasneje kot IgM. Če torej v krvi najdemo samo IgG (VCA), ne pa tudi IgM (ki kaže svežo okužbo) sklepamo, da gre za prebolelo okužbo, vsaj 4-8 tednov nazaj (kajti 4-8 tednov po začetku bolezni IgM izginejo iz krvi).
Vsekakor pa je potrebno poiskati vzrok dolgotrajnega vročinskega stanja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close