Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja impetigo ponavljajoč

impetigo ponavljajoč

Spoštovani,

 

sin 8 let star je imel julija letos prvič impetigo. Imel je razjede po celem telesu. 14 dni smo ga umivali z Octenisanom in mazali s Fucidinom. Ko je končal impetigo, je dobil vnetje kolka, ki na moje začudenje, naj ne bi bilo povezano z impetigom (drugih bolezni takarat ni imel). Antibiotika mu ne za impetigo po celem telesu, ne za vnetje kolka niso hoteli dati.

Do danes se mu je impetigo ponovil že 6x. Rane se pojavljajo posamično, ne več po celem telesu, saj imamo navodilo, da pričnemo takoj mazati s fucidinom. Na bradi je v manj kot v dveh mesecih izbruhnil že 3x. Krema pomaga, da izgine, par dni ga ni in spet rdečica.

Zanima me, kako naj ukrepamo, da se impetiga trajno znebimo. Antibiotika mu ne njegov ne nadomestni pediater noče dati, niti vzeti brisa.

Prav tako me zanima, koliko je potrebno čistiti hišo? Prvič smo očistili vse, še okna, zavese, razkužili vse površine (mizo, stole, postelje…), igrače, ker me je nadomestna pediatrinja tako prestrašila, da je to neverjetno kužno. Njegova pediatrinja sedaj pravi, da ni treba nič razkuževati. Niti rjuh. 

Ali moramo spet vse površine v hiši razkužiti? Vse igrače? Ali je dovolj samo njegove rjuhe in obleke večkrat prati. Se lahko igra, ko ima impetigo z istimi igračami kot štiriletna sestrica? Jih je potrebno razkuževati? Meni se že meša, ker ne vem, kako mu pomagati in koga poslušati, kako čistiti hišo. Se mi zdi, da sploh nimamo več normalnega življenja. Samo neko razkuževanje in prepovedi v smislu, ne igraj se s tistim, tega se ne dotikaj,…Nenehno peremo rjuhe, obleke, odeje,… 

 

Hvala za pomoč vnaprej in lep pozdrav.

Spoštovano, kužna je površnina vnetne spremembe, zato morajo biti le te sterilno prekrite, da se kužni material ne raznaša z okolico. V kolikor bi imel toliko sprememb po rokah – dlaneh, da ranic ne bi mogli prekriti, je treba v tem času čistiti igrače/razkužiti, ki se jih dotika in v tem času s sestrico igrač tudi ne souporablja.

Sicer pa je treba na višji temperaturi prati le njegova oblačila in rjuhe (če se mu izceja).

Glede na pogoste okužbe je smiselno opraviti nadaljnje imunološke preiskave: zakaj se mu tolikokrat ponavljajo vnetja z gnojenjem. Predlagam, da se s pediatrom dogovorila za napotitev na imunsološče preiskave.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close