Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija imate kakšno idejo?

imate kakšno idejo?

Zdravo.

Stara sem 29 let. Do sedaj nisem imela težav z alergijami. Do pred enim mesecem, ko sem se s partnerjem in malo 4 mesečnico preselila v 6 km od domačega bivališča oddaljeni kraj (torej sem tako rekoč ostala “doma”). Po 14 dneh pa se je začelo: astma in zabasan nos. Hiša stoji poleg gozda, imamo velik vrt, vendar je tudi domača hiša stala zelo blizu gozda in za hišo je bil ogromen travnik, tako da ni nič pretresljivo novega v tem okolju. Tudi sama hiša za moj okus nima nekih lastnosti, ki bi izstopale v primerjavi z dosedanjimi bivališči (zamenjala sem jih kar nekaj: domača hiša, 4 študentska stanovanja, fantova hiša, prvo skupno stanovanje) pa NIKOLI nič. Najprej sem bila prepričana, da je to zaradi vsega napora: selitev, dojenje, gospodinjstvo… pa smo šli na morje in je bilo že prvi dan vse drugače – super počutje, nič astme, nos pa je bil čist kot že dolgo ne. Sicer je bila hiša pred vselitvijo prebeljena z apnom, popolnoma prepucana vsaj 3x, drugače je opremljena z masivnim pohištvom in tudi strop je lesen, vendar veliko lesa je blo tudi v mojem prejšnjem domu, redno sesam in skrbim za red, življenjske navade se niso spremenile (da bi začela kar koli novega uporabljati npr. prašek, kozmetika ali jesti…). Da pa po vsej verjetnosti resnično je alrgija, pa sem spoznala po prihodu z morja, ker je danes druga noč in ne spim, ker imam zabasan nos in težko diham. Začelo pa se je že zjutraj – torej 12 ur po prihodu z dopusta. Še to: od rož je samo ena, ki je s fantom nisva prinesla od doma: neka mesnata, ki ne cveti, torej sklepam, da ta ne more biti škodljiva). Domačih živali nimamo. Kadimo ne. Na jajca in mleko nismo alergični.

Ima kdo kakšno idejo? Bi bila zeeeeelo vesela, ker resnično nimam pojma, kaj bi mi lahko škodovalo. Mogoče kaj cveti sedaj v gozdu, je kdo alergičen na les, kavče? Res nimam pojma… Kar se pa tiče alergoloških testov, so pa tako ali tako vsi splošni in dvomim, da bomo odkrili tisto, kar meni v tem trenutku tako škodi 🙁 Rahlo sem že obupana.

Draga Arboretum!

Nikakor ni treba, da si takoj obupana. Zelo dobro je, da si se takoj odločila poiskati rešitev, saj daljše težave z alergijo vodijo do dejanskega poslabšanja z astmo – in potem si vse življenje ob pumpici. Res je, ostala si ‘skoraj doma’, pa vendar se ti je okolje povsem spremenilo.
Kar se tiste ‘mesnate’ rože tiče: tudi na necvetočih sobnih rožah se včasih lahko nabira neka, komaj zaznavna, plesen na listih, ki nekaterim lahko povzroča tudi alergije. Lahko jo za vsak slučaj izločiš ‘iz prometa’ ali vsaj prestaviš tja, kjer se manj zadržuješ.
Travnik in gozd v bližini sta bolj verjetna krivca za tvoje nove težave, ki znajo biti nadvse neprijetne. Za začetek ti predlagam nakup napravice Medinose (prodajajo v Sanolaborjevih prodajalnah in v večjih lekarnah). Gre za napravico, ki ima nastavek z obe nosnici, na koncu je rdeča lučka. Uporabiš jo 3x dnevno po 4,5 minut (sama se izključi). Z obsevanjem nosne sluznice s svetlobo določene valovne dolžine postane le-ta manj občutljiva na alergene. Verjetno še ne veš, da je reakcija nosne sluznice običajno vsako leto hujša, razni antihistaminiki sčasoma vse manj pomagajo.
Za zamašen nos imajo v lekarnah in boljših drogerijah kar nekaj vrst pršil z neškodljivo fiziološko razstopino Nisita, Aqua Maris, Alpensole Schnuphen Spray(nekateri vsebujejo celo morsko vodo), s katerim lepo navlažiš nos večkrat dnevno in tako ne bo zamašen, nabrano sluz pa z lahkoto odstraniš. Tudi pred spanjem uporabi to pršilo. Meni zelo pomaga tudi mazilo Nisita v majhni tubici, da nosnice ostanejo vlažne in prehodne vso noč. Vsi omenjeni pripomočki so neškodljivi, medtem ko ima daljša uporaba antihistaminikov (katere seveda dobiš brezplačno na recepte) gotovo tudi stranske učinke.
Napravico medinose začni uporabljati takoj, prihodnje leto pa že kakšen mesec ali dva preden se začne obdobje cvetenja in alergij. V primeru hujših reakcij se seveda lahko odločiš tudi za antihistaminik, a po moje to sploh ne bo več potrebno.
Razmisli se, odloči se za Medinose – in poročaj, kako ti uspeva premagovati omenjene težave v novem okolju.

Še nekaj povezav, kjer je nekaj več informacij o Medinose, ki jo tudi sama s pridom uporabljam že vrsto let:

Tvoji mladi družinici želim vse dobro v novem okolju, tebi pa uspešno premagovanje alergije.

v kolikor veš da imaš astmo, tudi veš kaj bi jo lahko pri tebi sprožalo, saj ti je Dg moral postavit zdravnik. kar tako zaradi zabasanega nosa in težke sape pa je o astmi težko govorit. je treba še na teste in to niso le alergološki.

da so testi in izvidi alergoloških testiranj splošni, pa …. ne vem kaj naj ti rečem. pol je tudi vseeno kaj sedaj cveti ali ne?

in ja obremenjenost zraka z cvetnim prahom, lahko pogledaš in strani od IVZ-ja.

Pozdravljena Nivesss!
Najlepša hvala za izčrpen odgovor. Tisto “mesnato” rožo sem postavila na balkon. Sem pa prišla so spoznanja, da bi lahko bila tudi steklena volna s podstrešne krivec. Ne vem, mogoče… Mogoče ima kdo slabe izkupnje s tem? Bo res treba na testiranje. Tisto napravico si bom pa res kupila. Hvala za namig.

Pa lep pozdrav

Zdravo ju3!

Kar se tiče moje astme, sem jo dobila pri 25ih kot reakcijo telesa na šok, ki sem ga doživela ob doživljanju umiranja ljubljene osebe, ki ji nisem mogla več pomagati. Tako, da mi je astmo takrat diagnosticiral zdravnik, ki je vse zunanje dejavnike takrat izključil. Od tega trenutka dalje imam sicer slabša pljuča (bolj občutljiva), a astme od takrat nisem imela. Pojavila se je sedaj. Na alergoloških testih sem pa tudi že bila in kaj dosti nisem alergična, le na hišni prah malo. Cvetija pa res plevela, vendar sem le te že izključila, ker ko sem zunaj, kjer je v okolici tega plevela (trpotec, navadna cikorija, ambrozija) veliko, nimam težav.

Upam da bom težavo čim prej rešila. Zaenkrat pa hvala za komentar. LP

lej morda je bil moj odgovor nepotrebno oster, vendar sem pač neposredna (taka sem po naturi), kar drugi uporabniki tega foruma v večini že vedo (tisti ki me poznajo iz prejšnjih tem).

ker se lahko inhalatorne alergije spreminjajo, ni nujno namreč da ti letos povzroča težave to, kar ti je pred dvema, tremi leti, in so z testi dokazali alergijo, je vsekakor smiselno opazovat kdaj imaš te težave, v katerem delu leta, meseca, morda na strani IVz-ja preverit obrememnjenost zraka z alergogenimi sporami in cvetnim prahom za tvoje področje in si te stvrai zapisat. namreč prostora za 1x testiranje na koži je navidez veliko, pa vendra ob tem ko pomisliš koliko je stvari na katere te lahko testirajo znova premalo. morda bi ob enem zdravnika prosila da ti ob kožnem testiranju testira tudi kri,ker se lahko izvida izključujete, kar pa vseeno pomeni da je alegrija, ne glede na to kateri test jo pokaže.

kar se tiče gozda, je v njem in njegovi bližini, običjano precej problematična plesen (ki je v teh tednih ko je občasno precej dežja, možna) in spore gliv, ter nekatera drevesa.

kar se tiče hiše, pa znova v kolikor gre za starejšo hišo, (nisem namreč zasledila če je hiša novogradbnja ali stara adaptrirana), je znova mogoč moteč faktor plesen.
steklena volna pa je del toplotne izolacijie hiš in v kolikor ni neobdelana, z ometi in kaj vem čem še vse, skratka skrita v stenah, lahko vdihovanje le te povzroča še hujše težave od astme (direkto vdihovanje le te ob motaži in gradnji (zato imajo 5tisti ki delajo z njo nameščene zaščitne maske in rokavice. enako velja potem po končanem delu z njo( potrebbno je vso obleko sleč in dat prat, sebe pa poštene oprat z milom in tekočo vodo, tudi lase sicer je precej moteča že tako na koži)), sicer pa v kolikor je del toplotne izolacije hiše in je v stenah, ne bi smela povzročat težav.

morda si začela sušit perilo na prostem, kar je nekaj običajnega ko gre za samostojne hiše. sama ti to odsvetujem v kolikor imaš pozitivne izvide na cvetni prha oz. opažaš težave. enako z zračenjem hiše. zrači zgodaj zjutraj in pozno zvečer, najbolje pa po dežju.
v kolikor so težave med in po dežju, v slabem vremenu boljše, je skorja zagotovo kriv zunanji vzrog, nekja v zraku.

Imaš morda novo pohištvo? Res je, da si zapisala , da je masivno, a s kakšnim lakom je lakirano ali morda prebarvano? Imaš morda novo kuhinjo in te moti formaldehid, saj predpostavljam, da so police iz iverke? Imaš novo sedežno? Morda te motijo sestavine s katerimi je obdelano blago. Morda jo “očisti” z vodo, enkrat, dvakrat, pa bo morda boljše.
Mogoče si pri generalnem čiščenju hiše uporabljala kakšna čistila, ki jih običajno ne. Ostanki čistil zelo dolgo ostanejo v zraku in na površinah.
In na koncu še najbolj banalno. Pri na je bila pri odraslem sinu podobna reakcija nekaj mesecev nazaj. Nič novega v stanovanju. Nič novega že pri tako strogi dieti pri prehrani. Potem je ugotovil, da se stanje poslabša vsakič, ko gre v kopalnico. Našla sva krivca. Obešanko za wc sem pomotoma kupila sicer iste firme, a malo drugačne barve in seveda drugačnega vonja. Očitno je bila ena sestavina v tej obešanki kriva, saj so po njeni odstranitvi težave izzvenele.

Seveda je namenjeno arboretum in ne ju3. Se opravičujem.

New Report

Close