Imam vzrok za skrb?
Spoštovani!
V zadnjem daljšem obdobju smo začeli pri 5 in pol letnemu sinu opažati, da besede ( zan napisati svoje ime in priimek) piše zrcalno. Pravtako in še bolj pogosto se to dogaja če npr. kakšno besedo prepisuje. Dogaja se tudi, da zamenjuje različne dele besed, tovarnjak reče trvnjak, trgovina reče tragovina. Potem se dogaja da zamenjuje kaj je spodaj- zgoraj, zdaj- potem, zjutraj- zvečer, gor-dol, uporablja obe roki, čeprav v večini desno.
Nasplošno izgoravarja besede zelo lepo, govoriti je začel normalno, pred prvim letom nekaj besed, po drugem letu je začel lepo govoriti v stavkih, takoj je lepo začel izgovarjati šumnike, sičnike in črko R.
Brati seveda še ne zna, ni pa pozoren pri tem ko mu drugi beremo, in zgodbe nasplošno ne zna ponoviti v pravilnem zaporedju, pravtako se zelo težko skoncentrira pri katerikoli stvari ki jo počne. Težko sledi nekim navodilom, nasplošno se težko prilagaj navodilom,težko deluje v skupini, se raje umakne in se igra sam. Pravtako nikoli ne želi sodelovati v nobenih aktivnostih v ukviru vrtca kjer bi moral sodelovati v skupini.
Zdi se mi da tudi veliko več kot drugi pozablja, težko kontrolira svoje vedenje, recimo enkrat bo mirno sedel in gledat risanko, v naslednji sekundi bo začel skakat in kričat. Tudi ko recimo kakšno stvar dela sam, se zelo hitro naveliča, velikokrat nečesa ne dokonča.
Tako na splošno je bolj občutljiv otrok, hitro ga kaj prizadane, zna sočustvovati, bolj umetniško nadarjen.
Zanima me, bi lahko tukaj šlo za disleksijo ali ADHD? kaj mi priporočate?
najlepša hvala za vaš odgovor
Mojca L,
o disleksiji govorimo takrat, ko je otrok šel skozi proces opismenjevanja (konec 3. razreda).
Prej bi vaš opis šel v mseri ADHD. Ste kje obranavani?
Malo si preberite izkušnje staršev (uporabite brskalnik).