Najdi forum

Idealni zakon in NOM

Pozdravljeni!
Imam vprašanje v zvezi z narcistično motnjo in kako lahko nekdo to prikriva dalj časa? Na forumu sem velikokrat zasledila, da so ljudje ločeni od partnerja zaradi varanja ipd.. in da so ugotovili, da je imel partner narcistično motnjo. Zdaj me pa zanima, kako lahko v zakonu funkcioniraš, ne da bi vedel da je kaj narobe, ženske to opisujejo kot idealni zakon ipd, po tem ko pa se ločiš in to po desetih ali dvajsetih letih pa ugotoviš, da je tvoj partner grozen tip in da je moten?

Se pravi pred ločitvijo vse ok, potem pa vse narobe? Ali potem človek tudi kasneje lahko postane narcistično moten?

Sumim, da imam NOM partnerja ker je vse ok dokler sem vesela, pridna, ustrežljiva in potrpežljiva ženskica, ko pa ga pokritiziram in kaj od njega tudi “zahtevam” (npr. da prevzame kakšo obveznost doma) pa izpad in kakšna da sem grozna in kriva za vse njegovo početje, tudi ne vem natančno kaj počne ker je popolnoma netransparenten, ne izključujem da me morda tudi vara. Skupaj sva 3 leta in že ves čas ugotavljam, da je nekaj narobe, pa čeprav je bilo kup izgovorov zakaj to in ono in za vse so drugi odgovorni…zato sprašujem kako to ne opaziš v dolgem zakonu, kako je možno NOM prikrivati 10, 20 let?
Hvala za odgovor

Sem bila žena takemu. Saj ni prikrival, ves čas sem vedela, da ima probleme, ampak sem kar prenašala njegove izpade. Upala sem, da bo bolje, da se bo poskušal zadržati z izpadi. Pa se ni. Njemu pa je odgovarjalo, da je imel vse urejeno, jaz tiho in ustrežljiva, dokler se nisem vprašala, ali res to hočem. Sem se ločila po dolgoletnem zakonu, otroka odrasla imata svoje družine. Vsaj vsakodnevnih dram sem se rešila. Sedaj zopet postajam jaz jaz. On si je pa najdel drugo žrtev, ker se jaz ne odzivam več na njegove drame.

Problem pri NOM je, da je najvišje čislan osebnostni ideal – zato so vsi liderji zelo močni NOM in recimo v očeh žensk je idealen moški več kot 150% NOM.

To potrjuje tudi vzpon vseh teh raznih coaching in ostalih praks za osebnostno rast – oni ne ponujajo nič drugega kot samo poudarjanje NOMa v nas…čisto nič drugega.

Problem nastane, ko take punce pridejo v stik s takim moškim, o katerem seveda vse sanjarijo – in od blizu ugotovijo, da je to vse skupaj bolj ko ne ena navadna…drama. In čisto nič drugega.

Zato recimo NOMa ne moreš prikrivati – samo noben te ne obravnava kot motenega, ker je enostavno to tako zelo močen ideal na družbeni ravni, da noben sploh noče tega videti kot problem – zakaj bi kot problem postavljali nekaj, k čemur vsi stremijo?

In zato trajajo taki zakoni tudi neskončno – ni res, da se ženske ne zavedajo, enostavno si ne dovolijo videti, da je njihov ideal v resnici tudi njihova patologija… zakaj že stremim k nečemu patološkemu, če naj bi sama ne bila problematična? Preusmeritev njihove zavesti k nečemu bolj zdravemu terja seveda predvsem samopremislek…

Dinozaver

Ne najdem se v tvojih mnenjih, ker jih razumem kot gledanje teoretika in predvidevanje.Vsi tisti ki smo okusili dolgotrajne zakone z ljudmi ki imajo znake NOM osebnosti se zavedamo, da mo marsikaj opazili tudi prej, vedeli, da nekaj ni v redu, verjetno bi lažje odkrili kaj se dogaja, če bi imeli v mladosti učitelje za osebno rast in bi bili kdaj seznanjeni da ima vedenje kot smo ga opažali sploh ime in, da se ga sploh obravnava kot motnja. Še danes je v družbi veliko manj ljudi, ki so seznanjeni, da to sploh obstaja, kot tistih , ki imajo MOM ali NOM . Vsak dan poslušamo, kaj je narobe z nami in smo tega navajeni oz smo zdresirani v sprejemanju odgovornosti, po odmiku od NOM se pa naučimo, da si zaslužimo tudi pravice.

BZ

kar je napisal Dinozaver je v bistvu podobno temu, kar si ti napisala.

NOM je specifičen v tem, da je tako globoko zakoreninjen povsod, da ga je skoraj nemogoče iz prve zaznati, če res ne veš, s čim imaš opravka.

Dejansko si vsi želimo imeti vsaj malo tiste njihove grandioznosti v sebi… zato so tudi tako dobri manipulanti in jim ljudje pogledamo skozi prste bistveno prej kot komurkoli drugemu. NOM mora res nekaj težkega narediti, pa še to mnogokrat zapored, da se mu na koncu res upaš upreti.

Preveč so dobri v prikrivanju tako svojih slabosti, kot dajanju upanja, da tudi tvojih ti ne bo potrebno reševati.

bistveno kasneje…

Dinozaver in BZ mislim, da imata obadva prav. Strinjam se s teboj, Dinozaver, da je družba taka, da spodbuja narcističnost v vsakem izmed nas in da tisti ta pravi naravnost cvetijo v družbi kateri živimo. IN tudi to, da so lahko tako zelo karizmatični (tudi zaradi tega, ker je v bistvu vse skupaj temelji na egocentričnosti in totalnem blefu) da smo mi tudi mi tisti, ki se ujamemo.

Res pa je tudi, da so oni dejansko čustvujejo, razmišljajo …itd drugače kot ostali in da če ne razumeš, kako delujejo si precej lahek plen. In da je sele sedaj toliko znanja, da hitreje razumeš in veš kako se rešiti iz tega.

GittaAna

GittaAna

V resnici obstaja zelo enostaven način, kako spoznati NOM oz. nekoga, ki ima dosti tega v sebi (ne smemo pozabiti, da gre pri vseh motnjah za spekter od do…niso vsi enako NOM, MOM ali karkoli drugega).

Koliko te oseba spusti blizu in koliko imaš občutka, da si lahko neposreden z njo?

Vprašanje bližine in neposrednosti je pri NOM kritično. Oni se ravno tega neprestano ogibajo. In to vidiš takoj, 3 sek in je zadeva rešena.

Njihov najosnovnejši strah je strah pred bližino in pred izgubo grandioznosti oz. navidezne varnosti, ki jo z grandioznostjo kao pridobijo.

Če ti to uspe predret… alarm 🙂 Pripravi se na najtežje.

Se pa da zadeve tudi drugače izpeljat, tudi NOM se da obrnit, da oni niti ne opazijo. Samo videt moraš, kje vse so ranljivi in kako zelo skušajo prikriti svoje manke, hkrati pa, seveda, marsikje pozabijo na tisti blef, ker mislijo, da jih nisi spregledal.

Dinozaver, daj prosim to bolj razloži. IN pri tem upoštevaj, da govorimo o dveh osebnostnih motnjah ( nom in mom) ki se vseeno malo razlikujeta.

Za mom na primer, je alarmni znak prav to, da je oseba prehitro v bližini ( sicer navidezni). Torej, če se z nekom poklikaš in je že v dnevu ali dveh občutek totalne bližine, ti že od začetka govori o intimnih stvareh, ki jih drugače z drugimi ne deliš kar tako, če kar takoj skočijo v globok odnos …itd. potem je to znak za alarm.

GittaAna

GittaAna

Seveda, NOM in MOM sta v resnici zelo različna. Razliko lepo opiše recimo Masterson – MOM ima ‘deflated ego’, NOM pa ‘inflated ego’.

Okoliščine nastanka so sicer nekoliko podobne, a res samo nekoliko. V resnici gre NOM čisto drugam v razvoju kot MOM. NOM se ne bo nikoli ubil, če pa bo probal, bo 100% zanesljiv. MOM pa sicer skozi grozi in tudi proba, samo samo 10% jim res uspe (proba pa jih nekje 90%).

Glede bližine – NOM je v resnici sploh ne pozna. On vidi samo tiso svojo blazno grandioznost in to je vse, kar za njega velja. Vse podredi temu – on mora biti bog. To je njegova religija.

V resnici on še sebe ne vidi, ker v resnici sploh ne ve, kako točno izgleda. On je samo zelo zaprt in skuša ugoditi mami, ki ga ni nikoli zares sprejela… v telo, v življenje, na ta svet. Mati mu ni dala varnega vezanja, ampak je že od vsega začetka zahtvala, da se sam znajde. NOM je v resnici zelo zapuščen v sebi, samo tega ne bo pokazal, ker se potem razblini njegov narcisistični mit.

Največja ironija pri NOM je, da dejansko marsikdaj sploh ne opazijo, kako zelo težki in surovi so lahko. Resnično dostikrat niti ne vidijo, da so žaljivi, ponižujoči itd. Enostavno nimajo tega registra v sebi, ker so morali bit taki.

NOMa dejansko takoj vidiš. Bolj kot je zaprt in bolj kot skuša tebe pridobiti, da boš pozvdigoval njegovo grandioznost, več NOM je v njem.

Enostaven fizičen test obstaja – položi NOMu roko na srce.

Dinozaver všeč so mi tvoje preproste razlage, zanima pa me kako to misliš, da se da NOM obrnit, kaj si mislil s tem zadnjim odstavkom?

Dinozaver všeč so mi tvoje preproste razlage, zanima pa me kako to misliš, da se da NOM obrnit, kaj si mislil s tem zadnjim odstavkom?[/quote]

Ooooo dragi Dinozaver, obvladaš tudi meni ugaja tvoja preprosta razlaga, daj prosim povej nam kaj o britju. Vse kar si navedel 100% dzi v moji izkušnji. . Pri tebi me je zmotilo samo ta odlomek:

……. To potrjuje tudi vzpon vseh teh raznih coaching in ostalih praks za osebnostno rast – oni ne ponujajo nič drugega kot samo poudarjanje NOMa v nas…čisto nič drugega.

Zmotil pa samo ker sem sama skozi delo na sebi spoznala svojije napake, odgovornosti in vse ostalo, ki me je pripeljalo v ta odnos, se pravi skozi to in ta forum sem spoznala svojih 50 let življenja.

LP

Dinozaver všeč so mi tvoje preproste razlage, zanima pa me kako to misliš, da se da NOM obrnit, kaj si mislil s tem zadnjim odstavkom?[/quote]

Ooooo dragi Dinozaver, obvladaš tudi meni ugaja tvoja preprosta razlaga, daj prosim povej nam kaj o britju. Vse kar si navedel 100% dzi v moji izkušnji. . Pri tebi me je zmotilo samo ta odlomek:

……. To potrjuje tudi vzpon vseh teh raznih coaching in ostalih praks za osebnostno rast – oni ne ponujajo nič drugega kot samo poudarjanje NOMa v nas…čisto nič drugega.

Zmotil pa samo ker sem sama skozi delo na sebi spoznala svojije napake, odgovornosti in vse ostalo, ki me je pripeljalo v ta odnos, se pravi skozi to in ta forum sem spoznala svojih 50 let življenja.

LP[/quote]

Dinozver ko boš lahko napiši kaj o britju

Ne opazijo zato ker se slepijo (zanikanje je zelo pogost obrambni mehanizem). To so mame Tereze svojim moškim in “ateji” svojim ženam. Ker je globoko v njih strah pred izgubo, ker so nesamozavestni, so ustrežljivi in tiho, v odnos vlagajo 250% samo da ohranjajo svojo iluzijo in hrepenenje – srečno družino. Ja in pomembno je, da tako misli tudi okolica, s tem je njihov trud še posebej poplačan, tako njihova družina srečno blesti tudi navzven, njihova “samozavest” pa s tem raste.

Prej prideš v konflikt z njimi, bolj si “zdrava” oseba!

Kaj se zgodi, ce polozis roko na srce? 🙂

Veliko se ubadamo kako delujejo, prepričani smo, da bo bolje, ko bomo vedeli več. Sama se zaradi razmer ne morem odseliti daleč stran, zato sem se odločila čimveč naučiti……………….a danes ko veliko vem se včasih zamislim, da bi mogoče bilo bolje, če nebi vedela ničesar in nebi vsak, dan opazila, kako so kruti in se jih čisto nič ne dotakne, najbolj boli, ko vidiš, da delajo z lastnimi otroki, natako tako kot z nami, kako vstrajni so ob pridobivanju zgolj in samo materialnih atributov in ne izbirajo sredstev, pri tem , pa tako manipulativni, da okolico v trenutku prepričajo, da so žrtve in ta ista okolica je takoj pripravljena njim skočiti v pomoč in spet žugjo in kazati s prstom na nas. Njihov angelski obraz odigra glavno vlogo in tega s zelo dobro zavedajo.
Sem pa zelo vesela, da sem prišla v fazo, ki jo je opisala dr Drnovškova,………sem menda vzvišena in nedostopna in me menda zaradi tega nihče več ne mara,………..Temu pravo dr Drnovškova, da sem na pravi poti.

BZ poznam mnogo ljudi, ki se zaradi razmer niso mogli odseliti, vendar jih je kar nekaj vseeno odšlo in so uspeli. Ko veš kaj hočeš, ko si odločen, predvsem pa, ko se odločiš, da ne boš otrokom dal takšnega otroštva in jih zaščitil, potem se vedno najde pot. Zato razmisli koliko so ti “nemogoče razmere” tudi priročen izgovor, da se ne bi zares soočila s situacijo v kateri živiš ti, predvem pa, v kateri morajo živeti tvoji otroci. Ti imaš izbiro, oni je nimajo. Ti kot odrasla se lahko nekako zaščitiš, oni se ne morejo, saj so v tem povsem odvisni od tebe in tvojega moža.

GittaAna

GittaAna

GittaAna moje razmere so take, da ne živimo že tri leta skupaj, a ne pozabi, da je naša zakonodaja taka, da dovoljuje stike in starševske pravice tudi staršem , ki si tega ne zaslužijo. Pozabljaš, da te osebe nimajo meja, obvladajo samo laž, manipulacije, kraje, uporabljajo številne maske za prikrivanje svojih krutih dejanj, tako kot je igral z nami idealno družino jo igra tudi zdaj s drugo žensko in njenim otrokom, za vse odkrite probleme prenese odgovornost na nas, svoje starše, zaposlene, prijatelje, celo na pristranske inštitucije, ki mu ne verjamejo. Tudi na policiji že nekaj časa ugotavljajo, da so bili vsi postopki narobe vodeni, a žal ta napaka je mene in moje otroke stala ogromno in to napako moram reševati finančno vsak dan ker me bremeni. Verjamem, da ni nihče dolžan razumeti a živela sem predolgo v razmerju kot žena, mati zaposlena in solastnica podjetja, verjemi niti pomislila nisem, da živim s človekom, ki je sposoben na tako prefinjen in krut način izkoristiti svoje najbližje.

BZ ti sama najbolje veš, kakšna je dejansko tvoja situacija. Mi tukaj ti lahko damo samo svoja razmišljanja in izkušnje. Vem kako je živeti z nekom, ki ima osebnostno motnjo, sem v tem odraščala in tudi kasneje sem imela kar precej dolgotrajnih izkušenj in tudi nekaj vsaj takrat povsem brezupnih situacij. Pogosto me je rešila zgolj trma, da sem vztrajala, brcala da se ” beljaka sneg naredil” in sem na tem lahko ven splezala.V takšnem odnosu si ne moreš privoščiti pustiti, da gredo stvari svojo pot in bo že nekako, ker je po mojih izkušnjah to recept še za hujšo katastrofo. Vendar, ljduje in situacije so različni in kot sem že rekla, vsak zase najbolje ve kako stvari stojijo in kaj bi bila najboljša rešitev.

GittaAna

GittaAna

New Report

Close