Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Hyperacusis in tinitus

Hyperacusis in tinitus

Pozdravljeni!

Stara sem 24 let. Pred parimi leti sem bila izpostavljena nenadnemu, močnemu hrupu, po katerem sem opazila večjo občutljivost na hrup. Po pregledu pri ORL so mi potrdili diagnozo hyperacusis in tinitus. V izvidu so bili zelo skopi, svetovali so mi samo naj se izogibam večjemu hrupu.

Tu pa me zanima naslednje: sama poslušam veliko glasbe (sicer nikoli prenaglas in ne preko slušalk), rada pa zaidem tudi na kak koncert. Glede na mojo težavo se je prejšnje uživanje ob živi glasbi sprevrglo v bolj ali manj neprijetno izkušnjo. Zanima me, ali je ob večjem hrupu (na koncertih) varno uporabljati čepke za ušesa ali se je bolje takim dogodkom izogniti? Kako pa je z izpostavljenostjo večjemu hrupu, če sem nezaščitena – se težave lahko poglobijo ali ne povzročajo dejanskega poslabšanja (so samo neprijetne)? Kljub veliki ljubezni do glasbe si sluha oz. težav z njim ne bi rada poslabšala.

Za odgovor se že vnaprej zahvaljujem!

Spoštovana!

Čepki na koncertih ne bodo nobene škode naredile, seveda na splošno se je potrebno izigibati hrupu. Z leti se stanje lahko poslabša, če se ne bi čuvali. Če boste slusali glazbo ali kaj drugega pri normalni jakosti, se vam ne bo nič hudega naredilo.

LP IB.

Hvala za odgovor!

Zanima pa me še, ali obstaja kakšno zdravljenje, ki bi zmanjšalo občutljivost? Kako je s terapijo “pink noise” – je učinkovita? In ali priporočate uporabo čepkov tudi pri igranju na akustično kitaro?

Še enkrat hvala!

Lp

Soštovani!

Občutljivost ušesa se ne bo zmanjšalo z nobeno terapijo. Eventuelno se lahko s spremeni če bi se človekovo psihično stanje spremenilo (na primer, bolj nas moti zvok, če smo napeti…). Čepki pomagajo pri vsakem močnem zvoku (tudi pri kitari, če je ta močen). Za pink noise žal ne vem, nimam izkušenj s tem, pa vam ne morem koristnega povedati (kar pa ne pomeni, da ne more biti v pomoči).

LP IB.

New Report

Close