Hujšanje – zadnji del
Zivio,
Uspelo mi je preziveti 2 dni brez vecernih sladkarij. Cisto lepo sem nehajala jesti po vecerji in spila samo en caj. Nobenih piskotkov in cokoladic. Je res da sem za popoldansko malico pojedla 1/2 power bara.
Telovadila sem samo v ponedeljek in sicer 15 minut stairmasterja in 15 minut utezi za zgornji del telesa.Potem nisem imela vec moznosti si uzeti cas za telovadbo. Jutri bo spet dan za telovadbo. Ce bo vreme v redu bom sla na tek 30 minut in potem 10minut trbusnjakov.
Bomo videli ce mi bo ratalo biti pridna kar se tice sladkarij. To je moja najvecja slabost.
Ciao,
Like2Eat
Jutroo!
Ko sem bila na presnem prehranjevanju-2 leti nazaj, sem imela najprej 3 dni post, pila sem samo vodo. Potem sem 14 dni jedla samo sadje. Nič kuhanega, samo sadje. Potem sem začela z vloženimi feferoni, ki jih obožujem. Vrnila sem se k staremu načinu prehranjevanja. Kje je zdaj ta motivacija… 🙂 Mogoče se vam bo zdelo to napačno, ker ste prepričane v to, da treba jesti meso, pa vse te stvari za zdravo delovanje telesa.
Bom že nekako, ampak meni zgleda pomaga edino stradanje, ali pa presna prehrana.
Kaja,
Goran pravi, da je potrebno porabiti 9000 kalorij za 1kg maščobe (http://med.over.net/phorum/read.php?f=34&i=233&t=218). Sicer pa je čisto vseeno, 7000 kalorij ali 9000 kalorij. Oboje je kar dosti.
Lažje jih pojemo, kot pa porabimo, kaj ne?
LP, Manka
Živjo punce,
nekam turoben dan je danes. Vendar to še ni razlog za slabo voljo in poseganje po kakšnih pregrehah.
Včeraj smo imeli na srečanju v Šoli hujšanja eno zelo pomembno temo, ki vam jo moram posredovati. Naslov je bil
PRAVILNA PREHRANA V BOJU PROTI RAKU.
Dobili smo lične knjižice, iz katere bi vam rada posredovala nekaj nasvetov.
Kot veste, se da veliko oz. skoraj vse bolezni preprečiti s pravilno prehrano in primernim telesnim gibanjem. Tudi z rakom je tako.
Več kot 70% raziskav je pokazalo, da je prevelika telesna teža pomemben dejavnik tveganja pri nastanku raka na dojkah,endometriozi, jajčnikih, prostati in raka ne debelem črevesju, vključno z danko. Ugotovili so tudi, da je tvegaje za nastanek raka pri telesno aktivnih osebah izredno majhno v primerjavi s pretežno sedečimi ljudmi.
Varovalna prehrana mora biti revna na maščobah, predvsem nasičenih živalskih maščobah. Povečati je potrebno kolčino sadja in zelenjave , ki vsebuje veliko vitaminov A C E – karotenov,selena, kalcija. Zmajšati je potrebno količino rdečega mesa in ga nadomestiti z belim ali z ribami.
V ponedeljek pa vam bom posredovala nadaljevanje.
Lp,Kaja
Pozdravljene punce.
Danes je tako lep dan za začetek! Velika sem 168 kg, težka 70 kg. Moj cilj je priti do 65 kg in nato enkrat (do poletja) pod 60. Ker že od osnovne šole nisem tehtala tako malo, se mi zdi cilj kar težek. Ampak sem se trdno odločila (ne bom lagala, da prvič:)), da tokrat pa zares!
Za začetek sem naredila neumnost – kupila sem si kavbojke, elastične, ki pa so mi pretesne in vztrajala bom, dokler se ne zbašem vanje! Zapravila sem deset jurjev..bo moralo že pomagati…
Od zdaj bom malo več na tem forumu, ker sem že do zdaj motivacijo zbirala in zbrala prav iz vaših postov.
Moj načrt je zdravo prehranjevanje, sem sicer ovolaktovegetarijanka in precej pozorna na to, kaj pojem, ne pa tudi na to, koliko. Moj greh so predvsem mlečni izdelki (sirov štrudelj, burek, jogurti…). Pri vegetarijanski prehrani pogrešam močnejše okuse, zato pojem preveč pikantnejših omak, ki temeljijo na majonezi, siru…. Od danes naprej bom pazila na te stvari.
Upam, da od vas energije ne bom samo jemala, da vam bom znala tudi kaj vrniti in nam bo skupaj uspelo…
En lep pozdrav vsem!
Razmisljala sem o tem, kako hitro in koliko kalorij. Priznam, da mi tole s kalorijami nikoli ni slo od rok. Tiste ocene, koliko kalorij naj bi clovek na dan potreboval za osnovni metabolizem, pa koliko se zraven glede na vrsto dela, so se mi vedno zdele grozno cudne. Pobrskala sem po starih papirjih in nasla par stvari, ki sem si jih napisala pred casom. Podatek, da potrebujemo 0.15 MJ/kg/dan sem nasla v knjigi, ne vem vec kateri ampak zagotovo je bila verodostojna. To je priblizno 36kcal/kg/dan. Torej bi za vzdrzevanje teze 80kg porabila 2870 kcal, za vzdrzevanje teze 70 kg 2713 kcal itd. To je zame dosti prevec. priblizno sem izracunala, da za vzdrzevanje teze 70 kg potrebujem okrog 1500 kcal na dan in to ob zmerni telesni aktivnosti (rekreativno kolesarjenje, hoja itd). V glavnem, te kalorije me samo zmedejo. V bistvu lahko na pamet cisto dobro ocenim, koliko hrane je dovolj in kaj je prevec. Problem je samo v tisti zavori, ki ne dela, ko pridem do ”prevec”.
Kar se tice hitrosti hujsanja sem tudi nasla ene stare zapiske. Enkrat sem si zastavila 2kg na teden (ne se zgrazat).. nazadnje sem prisla na 13kg v prvih 56 dneh, to je 1,6 kg/teden… ter 7,5 kg v naslednjih 50 dneh (1kg/teden). Moram reci, da se takrat nisem pretirano naprezala. bilo je pac eno tako veselo obdobje v zivljenju in kile so sle dol brez tezav. To tezo sem potem obdrzala par let in se potem postopno (spet par let) zredila nazaj za polovico. Zdi se mi, da je to mogoce za moje telo primerna hitrost. Narisala sem si graf z rdeco crto tako, kot so sle takrat kile dol in bi rada ostala pod to crto naslednje pol leta. A ne bi bilo fino? Bi pa to dejansko pomenilo okoli 13kg do novega leta.
Na vsak nacin se mi zdi dobro risati graf, da vidis kako napredujes. Potem tudi ni taksne panike, ce se en dan pojavi kaksnih 500g dodatka.
Zivjo Manka,
Seveda se strinjam s tabo. Poglej stevilke, ki sem jih napisala.. najprej je slo 1,6kg na teden (prvih 2kg sploh nisem stela.. to je slo v treh dneh, domnevam, da bolj voda, kot kaj drugega.. potem je slo pa lepo postopno). Zadnjih pet kg se je pa vleklo in vleklo. Ampak metod nisem nic spreminjala, niti nisem se bolj telovadila. Ves kaj se mi zdi.. tisti kg na zacetku so ze sami po sebi obremenitev za telo. To je tako, kot ce bi sla v hrib s 15kg nahrbtnikom. Potem, ko spravis toliko kg dol, se pa pocutis fit in tudi v resnici si. Mogoce bi slo zadnjih 5kg tudi tako hitro dol, ce bi ves cas nosila 15kg v nahrbtniku!! Samo predstavljaj si kolesarjenje s tem na hrbtu. V bistvu se niti ne zavedamo, kako grozno obremenjujemo telo s to dodatno tezo.
Graf se mi zdi nujna zadeva. Meni je tisti graf izpred sedmih let se zdaj za navdih. Vse se da, ce se hoce.
Tudi jaz sem si narisala graf in sicer na 200 g natančno. Tako, da je vsaka sprememba zelo očitna. Trenutno gre teža počasi navzdol imam tako lepe puščice v zeleno obarvane navzdol obrnjene, da jih je kar veselje pogledati. Trenutno sem na 67 kg, ker sem prejšnji teden kupila novo tehnico, ki je pokazala 1 kg več kot stara. Drugače bi bila že na 66 in bi bila zelo zadovoljna, tako pa sem malo žalostna (ha, ha, ha). Vsekakor mi je trenutno bistveno priti pod 65 kg.
Ker imam naslednji teden dopust se verjetno ne bom uspela oglasiti, želim pa si, da ne bi slučajno ukinili te teme, ker bomo po praznikih verjetno vse rabile veliko moralne podpore.
ČAO!
Kaja – torej si se tudi ti “opogumila” ali pa “nagradila” in si kupila kavbojke. Jaz se v njih prav dobro počutim.
Naj se najprej okaram – za sebnoj sem imela grozen teden. V službi gužva, doma samo neko letanje in poleg tega – na kar sem zelo ponosna- sem se končno odločila, da napišem to mag. delo in skinem tole dol z ramen, in sem ves teden pisala kot trapasta. Torej to je bil tudi razlog, da nisem nič napisala tu gori.
Kilaža je še vedno ista kot prejšnji teden. Nič dol, pa saj tudi prav nič pridna nisem bila. Je pa res, da sem rabila ogromno energije, pa še tako mi jo je v petek čisto zmanjkalo in sem šla ob 8h spat namesto na tae bo. Loteva se me tudi grlo in …
No ne bom več javskala. Danes berem vse tele poste za nazaj in vesela sem, da nas je spet toliko. To je prav super. Tudi sama se bom bolj potrudila ta teden sploh, ker bom v službi samo še danes in jutri, potem pa doma. Se pa javim tudi od doma, ker mi zdele računalnik in internet spet delata.
Zelo zelo sem vesela, da ste vse tukaj in hvala vsem, ki ste mi na moje jamranje in razkrivanje navad dale nekaj spodbude in nasvetov. Kadar na tak način začnem razmišljati o sebi, se kar sovražim.pa ne zaradi par kg preveč, ampak zaradi nediscipliniranosti in zato, ker ne morem vplivati nase….Od sovraženja same sebe pa do pretirane hrane pa tako ni daleč…
Manka – jaz to povezujem z podobo v ogledalu. Ko sem imela npr. 74 kg, si nisem bila všeč. Potem -10 kg in sama sebi sem se zdela prava suhica in namesto da bi se potrudila še za tiste 4 kg, sem jih spet dobila 3 gor. Torej – ne smemo se sprijazniti s podobo v ogledalu, dokler ne dosežemo cilja, saj se potem mnogo teže spet spravimo k disciplini. Vsaj tako je z mano. Pa tako se mi zdi – pa kaj tistih 5 kg pa res ni problem. Potem pa jih tekom enega leta pridelam še 5 in deset dol je čisto preveč, da bi našla motivacijo v sebi in začela….in začaran krog.
Vsaka kila manj je uspeh. Vsaka kila gor je neuspeh in ne mislim se več slepiti. Včeraj sem gledala posnetke s kamero. Po drugem porodu sem imela 79 kg in nisem izgledala prav privlačno. Očitno nimam kakšnih težkih kosti in bilo je obilo špeha. Septembra sem prišla celo na 64 kg in sedaj jih imam spet 66,5. Novo leto bom pričakala s težo največ 62 in to je moj trenutni cilj. Po gasu…
5 kg ni tako malo. Če boš pridno telovadila, boš poleg izgubljene maščobe pridobila kaj nekaj mišic. Gledano po volumnu, pa mišice tehtajo več kot maščoba. Lahko se ti zgodi celo, da ti bo tehtnica pokazala več. Zato ne vzami samo tehtnice kot merilo, ampak se tudi vsak teden izmeri in dobro oglej v ogledalu. Važno je kako izgledamo in ne koliko tehtamo.
Ti samo vztrajaj in boš videla, da se izplača.
LP, Manka