Najdi forum

Hujšanje – zadnji del

Zivjo Zelenka,

A ni to grozno, ko vsi okoli tebe jejo sladkarije. Pa jih se ponujajo. Ce reces, da ne bos, ker pazis na linijo pa so takoooo zacuuuudeni (pa se recejo, da ni treba, tako iz vljudnosti.. pa ne prevec prepricljivo, hehe). Eno leto (eno od ta suhih let) nisem jedla nobenih tort, sem si pa zapomnila, kdaj sem rekla ne.. recimo na rojstnih dnevih, pa v slascicarni s prijatelji itd.. in sem izracunala, da sem se v enem letu odpovedala stirim celim tortam!!!! In to ne kaksnim torticam. Pri nas doma za rojstne dneve naredimo posteno cokoladno torto!!

Pa se to vecno izgovarjanje in prepricevanje da ne, zares ne bi se enega piskota itd… Tudi izogibanje situacijam, kjer je hrana ni resitev. Ne vem, mogoce se pa res resis kil (dolgorocno) takrat, ko te to ne vznemirja vec. Ko lahko mirno sedis na kavcu in gledas TV medtem ko drugi lizejo evrokrem. Tako kot zdravljen alkoholik, ki gre v bife na klepet s sosedom, pa ga ne mika pivo.

LP
S.

Sem prav vesela, da je dans tolk odgovorov.

Zelenka: 2,5 kg bi lahko bilo možno, če nisi dosti jedla in skoraj pila nič tekočine.

Točno tako,
mislim da smo zafiksani s hrano….eni sladkarije, drugi bel kruh, tretji meso in šečenkice….

vse je v glavi….pa kaj, ko je tako težko….

Povem vam, za vse vrste zadrogiranosti so se že potrudili, da so naredili takšne in drugačen centre za odvajanje….pr debelosti pa se najdejo samo ljudje, k od tega debelo služijo denar…….in to me jezi….pošteno….ala…dr. Sentočnikova…..

No, pa sej bomo zmogle tudi brez nje, v glavi bomo razčistile s sabo in svojo okolico predvsem pa z vzroki , zakaj pravzaprav smo takšne kot smo….

Potem pa še en kufer volje in spodbude…pa bo….

No ja…Vsaj mislim da bo:)))

LP
Sandra S.

Ja, Skinny, tole s sladkarijami je res obup. Osebno se prvemu piškotu ali prvi žlički evrokrema še nekako odpovem, ampak če me premami, je v hipu prazna cela škatla. Imaš prav, ozdravljena bom, ko bom rekla ne za drugi piškot, ne pa ko bom bežala stran od polne škatle. No, do takrat je še daleč. Na srečo prihaja zima, moj letni čas. Bolj je mraz, bolj sem srečna. In ko vsa sveže premražena pridem s kakšnega sprehoda, se lepo zavijem v toplo odejo, hladilnik kar ni več tako vabljiv. Ja, ljudje smo različni. Se mi kar smiliš. Obljubim, da te bom spodbujala, da boš laže preživela to grozno zimo, pa mi boš poleti vrnila uslugo. Upam, da bom res popucala stvari v svoji glavi in zdržala tako dolgo.

pa pa

Ja, to imas prav Sandra! Vse ostalo se da bolje zdravit kot pa probleme s hrano. Samo se mi zdi, da je tukaj ze izhodisce bolj komplicirano, ker od hrane pac ne mores abstinirati. Pri drogah, alkoholu, hazarderstvu je prvi pogoj za zdravljenje popolna abstinenca. Kaj ces pa pri hrani? Abstinirati ne mores. Recimo pri alkoholu je tako, da se vecinoma ljudje grejo zdravit, ko butnejo ob dno. Ko jim sef zagrozi, da bodo leteli iz sluzbe, zena/moz zagrozi z locitvijo (ali pa se vse to zares zgodi). Hrana je pa taksna potuhnjena stvar. Ne prevec dramaticna. komaj kaj se opazi. Z leti kupujes vecje obleke.. pa se vecje. V bistvu ni neke tragedije, ampak posebej zadovoljen pa debel clovek tudi ni. Veliko je teh gibanj v stilu ‘debelo je lepo’ itd.. je ze res, da ima vsak biti pravico taksen kot hoce, ampak to je hudo, ko si ne mores vec zavezat cevljev, pa v restavraciji ne ves a se sploh lahko usedes na stol z ozkimi roci itd itd. No to v skrajnih primerih, ampak tveganje za zdravje se pa zacne ze pri 10kg prevec. Poznam kar nekaj ljudi, ki so pretezki.. in ce so prav iskreni, nobeden ni s tem zadovoljen.

Ja eni pa s tem dobro sluzijo. Saj zastonj ne bodo delali. Ljudje pa pac grejo k njim, ker je to lazje kot pa se spoprijeti s problemom iz oci v oci. Eni pa gredo tja, placujejo, potem pa delajo po starem. Racun jim je pa dokaz, da so se trudili. Osebno, ce bi ze sla s tem k zdravniku, bi sla k psihiatru!

Zelenka, hvala za spodbudo, ki jo obljubljas. Poleti pa brez skrbi, takrat sem jaz bolj v formi (vsako drugo leto, hehe). Saj v bistvu zima ni tako slaba rec. V mrazu pokurimo precej vec kalorij. Poleti se pa vsak sladoled pozna.

Aja se to.. koliko v bistvu stane ta orbitrek? A je to tista naprava, ki so jo pred casom ponujali na tv?

LP
S.

Pozdravljene!
Tudi jaz vas samo berem, ampak sedaj se bom tudi oglašala. Razlog: tehtanje in dejstvo, da je tehtnica pokazala kar nekaj kg preveč. Pri 170 cm imam 64,4 kg. Vsaj 5 kg mora iti dol.
Pri tem, da se zadnji mesec trudim shujšati (vsak dan vsaj pol ure orbitreka), sem se očitno le zredila. Zdaj si moram kupiti še tehtnico, da bo malo več kontrole :)) in manj jesti sladkarije. Teh tako ali tako ne jem preveč (razen pri mami, tašči, babici, …) in jih skoraj nikoli nimam doma, ampak ko jih vidim, se ne morem upreti. Nas je kar nekaj takih, ne?
Skinny, Orbitrek stane 40000 SIT, dobiš pa ga lahko tudi na 4 obroke.
Ima katera izkušnje z KT in zadrževanjem vode?

Živjo Kaja in ostala dekleta!
Glede na to, da so se začele pojavljati govorice o ukinitvi tele teme se javljam tudi jaz. Na njo sem v bistvu kliknila čisto iz “firbca” – težav s preveliko težo zaenkrat še nimam, ampak je pa super.
Lahko pa vseeno nekaj prispevam. Za svojih 170 cm imam cca. 53-55 kg – ampak pozor – ne od vedno. Imela sem jih tudi že 60 – v srednji šoli – po hudo kulinaričnem in pivskem maturantskem izletu. V tistem času sem se posluževala vseh mogočih dijet – od sadnih, zelenjavnih, riževih in ne vem še kakšnih dni, do dijet s žitaricami, postom,…, tudi na fitnes in aerobiko sem hodila. Pa je bil edini rezultat teh dijet slaba volja in slabo počutje.
Pri samem prehranjevanju se ne pazim preveč. Je pa res, da jem vsaj 5x na dan manjše obroke. Zajtrk npr. kakšne muslije, ali pa banano in jabolko, za malico eno polnozrnato štručko s sirom in jogurt, za kosilo zelenjavno juho, čez nekaj časa še glavno jed (ponavadi riž ali testenine) in solato, zvečer pa mogoče še kakšen košček sira ali kaj podobnega. Tudi kaj sladkega pojem vmes – kakšno napolitanko ali piškot, košček čokolade – samo tako za okus. Ali par listkov čipsa,… Med dijetami sem se ponavadi vsem “nezdravim” stvarem odpovedala, potem me je pa zgrabilo in sem planila na celo tablico čokolade ali vrečko čipsa in jo zmazala, da mi je bilo kar slabo. Tudi med vikendi se pregrešim, ko jem pri starših – tisto domačo govejo juho in zabeljen krompir, ampak pojem v zmernih količinah.
Kar se rekreacije tiče – kadar mi zapaše grem na dolg sprehod ali v gozd, kjer imam čas biti sama s seboj. Se pa pozna, odkar imam svoje gospodinjstvo – v tem času so šle nenamenoma dol še dve kilce (prej sem jih imela od 55-57 pa sem bila tudi čisto zadovoljna) Imam namreč mnogo več dela doma, posedanje pred televizijo odpade, sobote pa so tudi tako aktivne, da veljajo za kar nekaj terminov fitnesa (vse prehojene stopnice, počepi, stegovanja,… ha ha ha),
pa tudi pri kuhinji se pozna.
Je pa res, da tale recept ne velja za vsakogar. Upam pa, da sem vseeno malo pripomogla k temu, da bo tema obstala na forumu – od zdaj naprej vas bom brala, če se pa še kaj pametnega spomnim vam sporočim.
Pozdravček!

Živjo!

Danes smo se pa razgovorile! Samo malo je treba dregniti v pravo smer, pa smo spet vse razgrete in polne obljub.

Skinny tudi meni se dogaja, da se takole mimogrede kak popoldan nabašem s najbolj mastnim čipsom z vsemi možnimi dodatki, potem imam pa slabo vest in ves večer kalkuliram kalorije in kako bom jutri pa res začela resno hujšati, ali vsaj “pametno” jesti.

Danes sem si kupila digitalno tehnico. Bom juti poiskusila kako deluje. Malo me je strah, da bo več pokazala kot moja stara tehnica, potem bom pa spet zafrustrirana in brez volje. Če sem čisto odkrita imam totalno poseben način tehtanja. To mora potekati zjutraj, skoraj brez obleke, še na tehnico stopim bolj naprej, da bi manj pokazala. Imam pa tudi takšno tehnico, ki mislim, da malo manj kaže. Vsaj takrat je manj kazala, ko sem bila noseča in sem se doma tehtala in me je potem skoraj iz ambulante vrglo, ko sem videla več kilogramov.

Sandra S. že dolgo sem te imela namen vprašati kako je kaj s to Dr. Sentočnikovo. V Vivi sem brala o samih uspehih in neverjetnih
shujševalnih dijetah, pa me zanima kako to poteka? Ali mogoče ti veš kaj več o tem?

Čao!

Nekaj jih je o tem pisalo tudi na Goranovem forumu o hujšanju. Boš videla, da skoraj nič niso jedli. Tudi jaz sem na podoben način shujšala 20 kg, vendar pa moraš imeti res močno voljo (ki je zdaj nimam več toliko :)) )

Zdravo Kaja,

Upam da ne bos zaprla to temo in jo bos se naprej lepo moderirala. Te berem vedno vendar se ne oglasam prevec ker ne morem iz svoje koze glede sladkarij. Danes sem naprimer pojedla en power bar po vecerji ker sem morala iti nazaj v sluzbo delat in sem rabila cukar za energijo. Vedno najdem razlog za papati nekaj sladkega. Jabolka me namrec pri taki energijski krizi ne potolazi.

Ciao,
Like2Eat

Običajno sem zjutraj prva tu gori, danes pa pred mano Like2eat že pred šesto – no takrat sem jaz še čisto meglena – se primajam v kuhinjo na kavico in “čuzim” za mizo.

Vesela sem, da sem vas včeraj malo zbezala na plan in upam, da bomo tudi danes skupaj. Nekako bom napisala še nekaj o svoji odvisnosti:
1. sladkarije – obožujem vse doma spečene sladice, čokolado in čokoladne piškote.
2. škrobnate stvari – bel svež kruhek, kakšen mlečni riž in gres, ko ga kuham za otroke….
3. marmelada, čips, lešniki, …

Vem, da je narobe, ko se tega lotim, kljub temu se velikokrat ne morem upreti. Pravzaprav se moj problem začne po 16. uri. Pridem iz službe, kuham kosilo za mojo družino in se bašem skupaj z njimi, čeprav sem v službi pojedla konkretno malico, ker sem sama sebi povedala, da bo to kosilo. In tako laganje sama sebi vsak dan. Trenutno se odločam, da bi v službi za malico pojedla le jogurt in bi s tem rešila problem domačega kosila – bom danes poskusila in jutri poročala, imam pa na malici družbo, ki vsa po vrsti je toplo, pa še hrana je krasna.
Drugi problem je zvečer. Ne večerja, pač pa čas po večerji. Moj mož običajno v tem času gricka čips. Kljub temu, da sem že velikokrat prosila, naj mi tega ne dela, se ne da kaj dosti prepričati – vedno pozabi in potem, ko spet omenim, ga pospravi. Velikokrat pa se zgodi, da seveda sežem k njemu v vrečko in začnem še jaz.
Tretji problem so rojstni dnevi – imamo veliko žlahto, kjer so rojstni dnevi in družinska praznovanja vsaj ene dvakrat na mesec. Te žurke so obupne. Vedno mi pokvarijo ritem.
No tole je moja stran. Kaja – a sem lepo analizirala situacijo? Danes bom tole spremenila, obljubim, ker je tehtnica prejšnji ponedeljek bila -0,5 glede na ponedeljek prej, ta ponedeljek pa je spet staro stanje.
Včasih se prav sovražim zaradi tega, ker ne zberem volje za še te zadnje kile, kot da bi se sprijaznila sama s seboj – vem, da izgledam dobro glede na prej, vendar bi res rada šla do konca.

Dobro jutro vsem skupaj!

Like2Eat: ti samo misliš, da ti sladkarije dajo energijo. Jaz bi se odpovedala vsemu, samo sladkrarije bi jedla, pa so te naš najhujši sovražnik. 🙂 Ampak, ko so taako dobre. 🙂

Imate prav, ko pravite, da smo s hrano zasvojeni. V bistvu smo vsi. Suhi in debeli.
Zavedati pa se začnemo šele, ko se nam začnejo nabirati šlaufi okrog trebuha.
Nekaterim prej, drugim pozneje.

Težko si je priznat, da se napačno prehranjujemo ob vseh teh “dobrotah”. Ob vseh teh izdelkih v trgovinah, ob reklamah na TV. Vsi nas vabijo, vabijo, gre se jim samo za zaslužek, na zdravje pa kaj malo pomislijo. Pol se pa sprašujemo, od kod izvirajo vse bolezni. Nekdo lepo služi na naš račun. Cela veriga jih je..

LP

Ne bom je zaprla, ste dokazale, da vas še zanima. Pa tudi materiala je še ogromno za predelat.

Kadar te bo pa popadla taka želja po sladkobi, vzemi suho marelico ali suho slivo.
Zelo dobro poteši , pa še bolj zdrava je kot power bar.

Lp,Kaja

DEKLETA DANES JE LUNCA. NIČ PAPCAT. BODITE PRIDNE.

Zdravo punce,

ste me prepričale. Ne bo zadnji del. Še bomo pisali in pisali. Samo da vam pomaga.

Špela je lepo opisala svoje probleme. Jaz imam skoraj identične. Udarjena sem na sladko, bel kruh me sploh ne mami. Je pa res, da že lep čas nisem vzela niti koščka čokolade.

Še eno pomembno zadevo sem se spomnila, ki smo jo obravnavali s šoli hujšanja.

V trgovino nikoli ne pojdite lačne ampak site. Lakota ima velike oči in kaj hitro se v vozičku znajdejo stvari, ki se ne bi smele. Vzemite si čas za nakupovanje. Preglejte na embalaži vsebnost ogljikovih hidratov,maščob in sladkorja. Izbirajte živila z znakom Zdravo živilo, mlečne izdelke z malo maščobe. Počasi vam bo to prešlo v kri in vas druga hrana sploh ne bo mamila.

LP,Kaja

Kaja, lepo, da smo te prepričale. Še nekaj bi dodala k tvojim nasvetom za nakupovanje. Izogibajte se gneči oz. vrstam pred blagajno, ker tam, packi, nastavijo vse tiste slastne čokolade. In če dolgo čakaš, te prej ali slej kakšna premami.

lp Zelenka (še 0,4 kg lažja kot včeraj)

‘bro jutro vsem :))

mmmph mrzlo .. vceraj je imela necakinja rojstni dan, pa seveda ni slo cisto brez torte. Ampak en tak spodoben kos, nic pretiravanja. Dajte me malo pohvalit!!

Spela.. enkrat so imeli na Oprah oddajo (hmm , hecno, kako sem ravno na to naletela), kjer so govorili o hrani v restavracijah ipd. Imeli so enega kuharja, ki je ”izdajal” stanovske skrivnosti. Rekel je, da z eno vecerjo recimo francoskega tipa pojes en cel (!!!) zavitek masla. Boljsa je hrana, vec je najbrz masla v njej. Ne recem, da po sluzbah imajo ravno restavracije itd.. ampak dejstvo je, da ne ves, koliko mascobe dajo noter. Ce hoces steti kalorije, je po mojem dalec najboljse, da hrano lastnorocno pripravis. Zato se mi zdi tvoja odlocitev o jogurtu za malico super!

Tea… jaz tudi sladkarije.. ampak ne kar vse sladkarije. Najrajsi cokolado. Cokoladne sladkarije. Ce ze morajo biti kalorije, naj bodo cokoladne. Me zanima, ce direktorji Milke sploh jejo cokolado, hehe.

Taja.. nic lunce zame… sem potem prevec lacna.

Kaja.. lepo, da gremo se naprej! Tole o lakoti in nakupovanju si bom zapomnila! Osebno ponavadi pogledam oznake na embalazi takrat, ko kupujem nekaj novega. Potem to avtomaticno razvrstim med ”ja” ali pa ”ne” hrano in avtomaticno kupujem bolj ”ja”. V bistvu to kar dobro deluje. Recimo en dan pregledam par vrst jogurtov. Vidim kaksni so dodatki itd. Zberem enega in potem tistega nekaj casa kupujem. Sploh se mi ne da vedno brskati med ducati raznih jogurtov in kar naprej brati kaj je notri. Jogurt je jogurt. Vse ostalo je reklama. Skoda casa.

Zelenka, bravo, ti sibas!! Jaz capljam za tabo.

Se tole sem mislila reci o cokoladi (oziroma kar je komu najljubsa pregreha). Vsaj pri meni gre za pogojni refleks. S sladkarijami so me ljudje vedno malo pocrkljali. In je ze tako, da ce ti mama rece, ko si star tri leta ”srcek moj, na malo cokolade”, potem povezes cokolado s tistimi lepimi obcutki. In ko rabis malo podpore, je tam vsaj cokolada mmmmm. Teoreticno se da tega odvaditi, kot vsakega pogojnega refleksa. Ampak te metode so tako krute. In ce povem po pravici.. kaj pa naj vzamem za nadomestek cokolade? Vcasih pac rabim.. nekaj…

LP
S.

Skinny, prav posrečena si!
Men tudi čokolada najbolj paše, najboljša mi je Milka, ampak če ni nič druga kot Milka tud vse druge “firme” pridejo prav. V sebi vem, da je narobe, da ni prav, itd, ampak .. pa saj poznate to zgodbo.
Kruh me sploh ne mami.

Zavedajte se, da smo vsi edinstveni in popolni. Veliko je preprek v življenju, nekatere stvari moremo dati skozi, da se s tega nekaj naučimo.

Dobro jutro.

Zadnjič sem premišljevala, kaj bom delala, ko bom shujšala, da se ne bom ponovno zredila. Pa sem sklenila, da si moram to praktično ogledati na terenu, da vidim kaj delajo ljudje, ki niso debeli in niso na dijeti, da se nikoli ne zredijo.

V sorodstvu imam nekaj ljudi, ki se niso nikoli držali dijet in niso nikoli hujšali, na vseh zabavah jedo sladice, pa so normalno prehranjeni. Kar je res, je res.
Na nobeni zabavi jih še nisem viedla, da bi se najedli tako, da bi si morali odpenjati spodnji del oblačila. Redno jedo ob določenih urah in obrokov ne izpuščajo, ter so še sedaj v poznih letih zmenro telesno aktivni.

Sama pregrehe sedaj rešujem s hitrimi sprehodi. Res je, da imamo doma psa, ki je zelo navdušen nad sprehajanje, ter imam zato vedno spremstvo, podnevi ali ponoči.

Dokler ne bom shujšala vsaj 18.5 kg, bom pa morala tudi jaz paziti, koliko in kaj nesem v usta. Za toliko moram zmanjšati kilažo, da bom prišla na najbolj zgornjo mejo normale. (BMI 25). Moje hujšanje bo trajalo najmanj 2 leti. Ker imam namen živeti še najmanj 40let sta dve leti le majčken del preostanka mojega življenja. pa tudi se ne mislim preveč v stroške spravljat, ker bom pri tolikšni spremembi kilaže morala tudi garderobo zamenjat.

Jaz se zanašam na vztrajnost. Počasi, sem se pripravila, da bom pričela hujšati. Vem da bo šlo. Najprej za 6.5 kg, da ne bom več bolezensko debela potem pa naprej. Samo v moje dobro. Ko mi bo uspelo, mi bodo pa še drugi zavidali. To je pa samo pogonsko gorivo za mojo motivacijo. Saj na ‘foušiji’ slovenski narod gor raste.

Lep dan vam želim. In pazite, da pri hujšanju ne boste prvo izgubile dobro voljo.

Mateja

Še o čokoladi. Ja, čokoholk sem tudi jaz. Najbrž je s čokolado še huje kot z drugimi najljubšimi prigrizki. Dejstvo je, da vsebuje celo vrsto snovi, ki delujejo podobno kot marijuana in raznoraznih stimulanosov, ki nas spravljajo v dobro voljo. Znanstveno dokazano. Skinny, poskusi Gorenjko z vlakninami. Ima celo oznako za Zdravo hrano. Ena mini (30 g) na dan se mi ne zdi tako huda pregreha.

En čoko pozdrav.

New Report

Close