Stara sem 20. Imam 95kg velika pa sem 160cm groza :-/ nekaj časa že kolesarim in pazim na prehrano pa ne pomaga (čeprav kot študentka nimam možnosti vedno zdrave prehrane po restavracijah :-/) počasi sem že obupala kolesarila pa sem po eno uro na dan.
Mogoče kdo ve kako izgubiti kilograme kako pravilno učinkovito kolesariti? Ali je mogoče boljši tek, fitnes,…?
Nekega univerzalnega recepta za hujšanje ni. Iz svojih izkušenj ti povem, da je meni osebno uspelo največ shujšati takrat, ko sem hodila na fitnes. Imela sem srečo in obiskovala fitnes center, kjer so se že v osnovi posvetili vsakemu udeležencu posebej, za vsak obisk predpisali vadbo glede na njegov cilj in spremljali naše rezultate. Tek se pri meni ni obnesel, ker so me po enem mesecu izdala kolena. Res je, da sem nekoliko starejša od tebe (no, čisto lahko bi ti bila mama) in je bila pri meni na podobno težo, kot je sedaj tvoja, verjetnost za kakšna vnetja in mikro poškodbe morda večja kot pri mlajših osebah, pa vendar menim, da preden se lotiš resnega teka, vseeno poskusi izgubiti nekaj telesne teže, ker boš s tem zmanjšala možnost problemov. No, jaz sem tek zamenjala za nordijsko hojo. Šla sem na tečaj, da sem jo izvajala pravilno in z njo zagotovila ustrezno vadbo. 5x tedensko sem šla za eno uro in v tej uri prehodila od 7,2 do 7,5 km, počutje pa je bilo odlično. Trenutno sem bolj na kolesu. Če prav razumem, govoriš o sobnem kolesu. Tudi tega trenutno prakticiram. Moram reči, da se ne njem celo bolj utrudim kot na navadnem. Na sobnem ni nobenega zabušavanja, nič vožnje po klancu navzdol, ampak so vsi kilometri dejansko prekolesarjeni. Po moje to niti ni slaba varianta, le postopoma stopnjuj težavnost vožnje ali pa vmes med vadbo za nekaj časa preklopi tudi na težje obrate. Seveda takrat, ko boš to zaradi kondicije zmogla. Se je pa vseeno potrebno med vadbo pošteno prepotiti, vendar ne pretiravati.
Nič ne pišeš, koliko časa že traja tvoje hujšanje oz. ali si sploh v tem času že izgubila kak kilogram. Obstaja možnost, da tudi prehrana ne štima. Jaz sem pri sebi naredila eno samo majhno spremembo v prehrani, pa je bil rezultat hitro viden. Paziti sem začela na to, da moji obroki po kosilu niso več vsebovali ogljikohidratnih živil. Avtomatično sem ob tem začela jesti več zelenjave, pa tudi večerje niso bile več zelo pozne (zdaj ponavadi večerjam nekje med 19. in 20. uro). Ko sem vpeljala še novo pravilo, da moram jesti večje število količinsko manjših obrokov, sem zadela terno. S pitjem vsaj dveh litrov vode na dan pa tudi pomagam telesu, da se voda ne zadržuje več v tkivih, ampak jo izločim in s tem se zmanjša občutek napihnjenosti in nabreklosti.
Torej da zaključim: kar sem napisala, je pomagalo meni. Ni nujno, da pomaga vsem. Drugi imajo drugačne recepte. Kar pa verjetno drži bolj ali manj za vse: hujšanje je tek na dolge proge. Če se tega zavedaš, potem boš našla motivacijo za vse dolge mesece hujšanja, ki so pred tabo. Našla boš motivacijo tudi v težkih trenutkih, ko nič ne bo šlo tako, kot bi si želela. V tednih ali celo mesecih, ko se telesna teža ne bo premaknila niti za milimeter z mrtve točke. A vztrajaj, ker slej ko prej bo telo popustilo in kile bodo spet šle lepo navzdol. Najlepše pa bo, ko boš končno lahko izbirala oblačila na oddelkih za normalne postave in ti bodo ta oblačila celo pristajala!
Želim ti uspešno izgubljanje kilogramov in oblikovanje telesa ter ohranjanje zdravja. Zagotovo bo še kdo podal svoje mnenje, izkušnje, kaj posredoval iz svojega strokovnega znanja. Jaz nisem strokovnjak, zato sem napisala samo svoje izkušnje, za katere ni nujno, da so strokovno pravilne. Ti zase najdi svojo pot, za katero boš čutila, da ti daje najboljše rezultate. In upam, da se kmalu pohvališ!
Lp
Pozdravljene!
Prvič se vam oglašam in pridružujem! Iskrene čestitke za ves trud in izgubljene kilograme!
Tudi sama se bojujem že vrsto let s previsoko težo, diete na hitro se niso obnesle…
Po dveh porodih sem pri višini 176 cm pristala na 106 kg…
Odločila sem se, da naredim nekaj z mojo nizko samopodobo,..27.novembra sem začela hoditi na hrib, skupaj eno uro hoje , zajtrk normalen, kosilo večinoma brez OH, večerje skromne, malice vmes pa kakšno sadje..voda,.
Hodim povprečno 6xna teden, vsak dan, če se da,..seveda si privoščim tudi pico, strudl,..vendar iz pirine moke, s katero tudi pečem kruh..
za enkrat sem shujšala 8kg, ..
upam da bom uspešna še naprej…
Moje ugotovitve so, da rekreativna vadba (sploh aerobna) odlično vpliva na počutje, zaradi katerih potem ne čutim tako silne želje po sladkem , da bi pa dejansko shujšala zgolj z enako prehrano in rekreativnim športom pa pri meni ne gre. Če imaš sobno kolo, ti morda tudi izpiše, koliko kalorij pokuriš s svojo vadbo – potem vidiš, da si zaradi pol ure sobnega kolesa ne smeš privoščiti prav nikakršne sladke nagrade… meni kaže, da v 30 min oz cca 14 km vožnje na srednji stopnji pokurim slabih 80 kalorij… to je praktično nič…
Ampak nočem jemati volje – rekreacija na (sobnem) kolesu ne more škoditi, za uspešno hujšanje pa (vsaj pri meni) pomaga načrtovano prehranjevanje, odmerjeni obroki… rekreacija pa bolj posredno, saj dejansko, če sedem na sobno kolo, namesto da stikam po špajzu za sladkarijami, me tačas mine želja po sladkem 🙂
pa srečno “vožnjo” pri kilah navzdol 🙂
Pozdravljene. Tudi jaz sem se pred tremi tedni lotila sobnega kolesa, (ker sem praktično cel dan v službi) in tako vstajam ob 5:30, da lahko eno urico kolesarim,oz kadar izvajam po tem še krepilne vaje 45min. Skratka, po treh tednih se sicer bolje počutim (fizično in psihično), kar pa se tiče vidnih rezultatov, so skromni. Poskušam še tudi disciplinirati pri hrani,kar pa je zame večji izziv kot vstajanje v ranih urah. Ahilova tetiva so mi riž in testenine (bele,seveda), ki se jim zelo težko uprem. Pa krompir…v vseh oblikah.