Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa Hujšanje – ne ješ več po 16 ali 17 uri

Hujšanje – ne ješ več po 16 ali 17 uri

Ali je to učinkovita dieta, da po 16 oz 17 uri več ne ješ?
V celem dnevu pa zaužiješ samo dva obroka: zajtrk ob 7 uri in kosilo ob 14 oz 15 uri.
Koliko menite se s takim načinom in ob 2 krat tedenski telovadbi, da izgubiti kil v 2 oz 6 mesecih?
In koliko – seveda če imaš močno voljo – v enem letu?
Vaše izkušnje?

Pravijo, da je najbolj optimalno imeti 5 – 6 obrokov na dan, ampak meni se to zdi absolutno preveč, ker potem samo ješ in ješ in ješ … pa čeprav so obroki majhni.

Se ne strinjam s tem režimom, ko zraven trpiš lakoto. Super shujšaš s spremembo prehrane, vrsto in količino. Jej na 3 ure, striktno, ob 7ih, 10ih, 13ih, 16ih 19ih, pij veliko vode vmes. Trajni rezultat dosežeš s tem.

Naj se ne bi jedlo nekaj ur pred spanjem. Odvisno je torej od tvojega režima. Če delaš nočne, je seveda neumno, da se slepo držiš navodila “do 17h”. Računaj torej, da naj bi v času spanja in kakšne tri, štiri ure prej ne jedla.

Moji mami je zdravnik svetoval naj po 17. uri več ne je. In ja, je shujšala 🙂

Prva napaka je, da ješ samo 2x. Jesti je treba 4-5x. Po 16h-17h nič več jesti? Dobro je (priporočljivo), da se ne je več po 19h. Predvsem iz zdravstvenih razlogov. Telo mora do spanja večino hrane predelati, ponoči počivati.
Če hočeš shujšati, moraš jesti večkrat na dan manjše količine hrane. Mogoče je dobro, da ne ješ skupaj mesa in škrobnih živil (dlje časa se prebavljajo, zastrupljajo organizem s počasnim prebavljanjem in seveda tudi redijo- v tej kombinaciji).
Sicer jej vse, tudi sladko (majhne količine), veliko se gibaj. Sigurno boš več shujšala, kot pri hranjenju 2x dnevno.

90% ljudi, ki je shujšalo trdi, da so jedli od 4 do 5 obrokov na dan, tako, da nekaj bo na tem. Šteje pa v obrok jabolko ali banana ali kozarec soka, košček sira, jogurt…..moje mnenje pa je, da ni tok važna ura temveč količina hrane, ki jo zaužijemo. Džabe ti če zadnji obrok poješ ob 5 h potem pa slediš pred tv cel večer.

Pri meni ne pride v poštev, ker lačna sploh zaspati ne morem, še več, če nisem dovolj najedena zvečer, se zbudim, ker sem lačna. Od kar pa vsak dan športam, seveda zvečer, ker prej ni časa, pa tako ali tako jem ob 23 ali še kasneje. Osebno se mi zdi to traparija, važen je dnevni vnos kalorij in poraba kalorij, ne pa, kdaj ješ. Jasno pa je, da če nazadnje ješ ob štirih, petih popoldne, telo na nek način stradaš 16 ur, pa potem služba, kjer se nekih gurmanskih scen ne moreš iti, ko prideš iz službe imaš pa ravno pol ure časa, da ujameš ta slavni zadnji dovoljeni obrok … in ja, shujšaš.

Moji mami je zdravnik svetoval naj po 17. uri več ne je. In ja, je shujšala :-)[/quote]

Shujšat ni tako težko, kaj pa trajni rezultat? In ne jesti po 17. uri zahteva veliko odrekanja, ki pa ni ne smiselno ne potrebno. Pri mojem načinu ni lakote, shujšaš pa vseeno.

Moji mami je zdravnik svetoval naj po 17. uri več ne je. In ja, je shujšala :-)[/quote]

Shujšat ni tako težko, kaj pa trajni rezultat? In ne jesti po 17. uri zahteva veliko odrekanja, ki pa ni ne smiselno ne potrebno. Pri mojem načinu ni lakote, shujšaš pa vseeno.[/quote]

Trajni rezultat dosežeš le, če doživljenjsko spremeniš prehrambene navade. Te skujhševalne so samo mučenje za kratkoročni uspeh.

Shujšat ni tako težko, kaj pa trajni rezultat? In ne jesti po 17. uri zahteva veliko odrekanja, ki pa ni ne smiselno ne potrebno. Pri mojem načinu ni lakote, shujšaš pa vseeno.[/quote]

Trajni rezultat dosežeš le, če doživljenjsko spremeniš prehrambene navade. Te skujhševalne so samo mučenje za kratkoročni uspeh.[/quote]

Res je. In da nekdo lahko zagotovo potrdi, da je uspešno shujšal ali z dieto ali s fizično aktivnostjo ali spremembo življenjskega sloga, mora doseženo TT obdržat 3 oziroma 5 let. Menda jih 5 let obdži le 2% … toliko na temo vseh mogočih diet ipd.

Zadnji obrok naj bi bil nekje 3 – 4 ure pred spanjem. Če si pokonci do polnoči, ni treba, da nehaš jesti ob petih. Mora pa večerja seveda biti lahek oz. majhen obrok. Najboljše, da je samo zelenjava.

Nikakor se ti pa ni treba siliti s petimi obroki na dan, če ti ne paše. To ne ustreza vsem. Pravzaprav najbolj vitki ljudje, ki jih poznam, striktno jedo 3x na dan, ne večkrat. 5 obrokov na dan prakticiramo bolj tisti ta buckasti. 🙂

Trajni rezultat dosežeš le, če doživljenjsko spremeniš prehrambene navade. Te skujhševalne so samo mučenje za kratkoročni uspeh.

Tole je še kako res. In prvo, kar moraš storiti, ko se greš spreminjanje prehranskih navad je to, da ugotoviš kateri tip si. Ali si tip, ki gre lahko skozi dan ne lačen, ne sit, za take je potem režim 5 obrokov dnevno. Če si pa tip, ki se mora ob obroku prijetno najesti, potem so zate 3 ali pa tudi samo 2 obroka. In večina ljudi spada sem, zato jim je 5 obrokov na dan bolj kot ne muka. Ker se nikoli ne najedo do sitega, čeprav stalno neki meljejo.

Ta mantra o 5 obrokih je sesuta in velja samo še za bolnike z diabetesom.

Se pravi to je prvo, sledi analiza trenutnih prehranskih navad, opuščanje slabih in nadomestitev z novimi. Po mojih izkušnjah se dolgoročno metoda manjših sprememb bolj obnese kot radikalna sprememba. Res, da se potem hujša počasneje, ampak, ker sproti prilagajaš, ti ni panike. Nimaš občutka prikrajšanosti kar se rado zgodi, pri radikalni spremembi hrane.

Ker če si navajen na svinjsko pečenko in krompir, te soparjen brokoli niti slučajno ne bo ne nasitil, ne zadovoljil.

Ta doživljenjski način prehranjevanja vam mora biti všeč, v hrani morate uživati, ker drugače ne bo šlo. Se boste načrta držale par mesecev, potem pa odklop. Že prevečkrat videno.

Kar se tiče ne prehranjevanja po 17 uri. To je zelo odvisno od tvojega načina življenja. Če ti ustreza, potem je OK. Čeprav samo dva obroka ob urah, ki si jih zapisala, ne vem, če bo šlo. Ker ti potem od 15 ure ne bi več nič jedla? Je pa do 7 zjutraj vseeno malce dolga. Tudi od 7 do 15 je dolga, koliko pa poješ za zajtrk, da nisi prej lačna? Jaz bi ti predlagala, da ješ zajtrk ob sedmih, potem kakšno malico ob enih in kosilo ob petih. S tem načinom verjetno kasneje ne boš lačna, pa tudi hrane boš zaužila dovolj.

Mislim, da večino ljudi nesejo čisto preogromne porcije in nezmernost. Tudi jaz se strinjam s tem, da preveč radikalne spremembe niti kratkoročno ne delujejo, kaj šele dolgoročno, razen če res ne doživiš življenjske razsvetlitve in tudi sicer začneš živeti čisto drugače.
Telovadba ni za shujšat, je bolj za utrjevat telo, pa da ohranjaš gibčnost, prožnost, mogoče rahlo okrepiš mišice. Pri zmerni vadbi porabiš tako malo kalorij, da ni omembe vredno, če želiš shujšat. Tako da telovadba seveda, in čim večkrat, pa tudi sprehod in sploh gibanje zunaj (za imunski sistem), vendar predvsem prehrana. Za začetek zmanjšaj obroke – za odraslo osebo, ki ne dela ročno v rudniku, je recimo porcija 80 gramov makaronov/špagetov in 150 – 200 gramov krompirja. Ne gora testenin, ne gora pireja, ampak en tak majhen kupček. Zraven jej veliko zelenjave.
Sladkarije – doziraj si jih. Ne vzeti škatle piškotov in jesti iz nje, temveč vzameš tri piškote in si jih daš na krožnik ter počasi in z užitkom poješ. Ne jemlji hrane tako mimogrede, ko greš ravno mimo sklede z nečim (to itak ukini, če imate slučajno non stop nekaj na mizi) ali mimo hladilnika. Če ješ, naredi to zavestno, pripravi si obrok, sedi za mizo in uživaj v tej hrani.

Najprej boš sama sebe stradala in trpela lakoto. Tudi če ti uspe doseči želeno težo se bodo kilogrami v enaki ali celo večji meri povrnili nazaj (t.i. yo-yo efekt).

Pristop malo jej veliko vadi je napačen. Telo mora na dan dobiti zadostne količine hrane v nasprotnem možgani sprožijo “varovalke”. Če stradaš bo telo začelo shranjevati hrano v obliki maščobe za hude čase (čas ko po 15 ur ne ješ).

Pojesti moraš zadostne količine kalorij je pa pomembna sestava hrane. Izogibat se OH in te nadomestit z beljakovinami.

Primer: 2000 kalorij na dan lahko zadovoljiš tako, da poješ celo pico, a s tem v telo vneseš večinoma nezaželjene OH. 2000 kalorij lahko v telo vneseš tudi tako, da poješ zjutraj jajca, za malico tuno, za kosilo 0.5 kg piščanca, za večerjo spet neka hrana z malo OH. V obeh primerih zadovoljiš dnevne potrebe, le da jih telo absorbira na drugačen način. Ene v maščobe, druge…

Česa ne verjameš, da je zdravnik to rekel, da se je tega držala ali da je shujšala?
Kakorkoli, njej je uspelo, ti pa verjemi ali pa ne 🙂

Sem pred enim letom in pol shujšala na ta način 13 kg, iz 84 na 71. Jedla sem samo od 8 ure do 16 potem pa samo vodo oz. čaje pila. To je bil edini način zame, da sem shujšala, ker nisem tip, da bi samo ob solati pa mesu preživela in prevelikem odrekanju in štetju kalorij… Na začetku je bila kriza, potem pa se telo navadi. Začela sem tudi s tekom, 3 x tedensko 30 min, kot čisti nerekreativec, začela po programu “tek za začetnike” in bila sposobna preteči tudi 1 uro. Sedaj še vedno vzdržeujem približno iste kg.+-2 kg. Če se le da ne jem od 18 ure dalje vsaj 3 x tedensko, ostale dni pa jem kot sem včasih. itak ker se ti črevesje skrči poješ manjše količine kot nekoč. Vsi krvni izvidi neprimerno boljši, pulz padel iz 85 pod 70. Brez takega načina hujšanja, bi bila vsaka dieta zame neprimerna, ker bi si morala posebej hrano pripravljat…

Objava čaka odobritev

New Report

Close