Gre za 14-letnega fanta s prekomerno težo. Oba z možem imava normalno težo. Sinu pa se je zaradi malo gibanja in dolgotrajnega jemanja zdravil (ritalin, concerta, risperdal) teža več let naraščala.
Sedaj se je odločil – dobil voljo da shujša. Ker pa ima precej posebnosti (SAM) in ne je veliko različne zelenjave smo se odločili za HFLC dieto. Na internetu sem iskala razne diete, pa je tega ogromno. Najboljša se mi je zdela ravno ta. Sin je dieto pozitivno sprejel, v bistvu ni nobenih prekrškov.
Prehranjuje se samo doma. Zdaj me pa zanima, kako ta dieta vpliva na telo. Prebrala sem, da ima lahko posledice na ledvicah in drugih organih. Kako dolgo je lahko na tej dieti brez posledic, pregled pri zdravniku imamo decembra? Priporočate kakšne vitaminske dodatke, pa spet kje jih kupiti, da so res brez sladil, ker smo jih 100% črtali.
Hvala in lp
Če je cilj diete samo zmanjšanje teže, se to lahko doseže s katero koli dieto, ki se ji zmanjša kalorije (na 1500 kcal ali manj). LCHF diete oz. ketonske so bile prvo mišljene za otroke z epilepsijo. Če je pa cilj hujšanje ob čim manjši lakoti, je pa bolje, da se poviša vnos beljakovin (na račun OH in maščob).
Ne vem, če je pri tako mladem človeku potrebna tako drastična dieta; v prvih dneh se zna pojaviti omedlevica, slabo počutje, zatečenost. Naj bi se to dalo preseči z večjim vnosom vlaknin (zelenjave ali lanenega semena…) in maščob, ampak vse, kar se da doseči s to dieto, se da tudi z drugimi, ob boljšem počutju in z manj tveganji.