Hujša oblika aknaste kože po prenehanju jemanja oralnih kontraceptivov
Pozdravljeni.
Že dobro leto dni redno obiskujem dermatologa – imam hudo obliko bolečih aken (po spodnji polovici obraza) po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije – slo je za kontracepcijske tabletke Yaz (cisto na zacetku sem kratek cas jemala Diane 35). Z jemanjem sem prenehala ze v zacetku leta 2018 zaradi uvedbe zdravljenja s tabletami Lamictal. Poskusila sem narediti ze vse mogoce “od zunaj” (kreme (Belakne, Skinoren), terapije z laserji v kombinaciji z Doksivibro, redna nega z linijo Eucerin in določenimi izdelki La Roche Posay). Ampak zal ni drasticnega ucinka 🙁 Zato sem se odlocila pristopiti tudi “od znotraj”, torej da nekaj vnesem v telo. Rada bi dodala še, da so bili policistični jajčniki izključeni, na pregled pri endokrinologu pa čakam že zelo dolgo.
Imate mogoče kakšen predlog za prosto dostopne karseda naravne vire (npr. prehranska dopolnila in podobno)? Ali bi npr. pomagalo (vsi ki jih poznam imajo kakšno idejo, kaj bi morala še “jemati”, česa mi primanjkuje, kaj je čudežno pomagalo ali njemu, ali sosedi ali tašči, ali znancu …):
pitje gline za čiščenje oz. razstrupljanje telesa,
omega-3 maščobne kisline, B-komplex, kolageni,
MSM (oblika organskega žvepla – spodbuja mehanizme, ki so odgovorni za tvorbo kolagena, kar vodi v boljšo regeneracijo kože) itd.
Nevrologinja mi je odgovorila, da če se katerakoli od sestavin vpleta v metabolizem v jetrih preko cirokrom p450 in UGP sistema, sem na istem kot pri estrogenu – ne smem jemati zaradi vpliva na Lamictal. Informacija pa meni kot navadni smrtnici ne pomaga čisto nič.
Ves čas sem žal vpeta v neko zmedo in pošiljanje od enega do drugega (osebni zdravnik, nevrolog, dermatolog, ginekolog, endokrinolog …), rešitve pa ni in trenutno imam žal občutek, kot da je ne bo.
Se opravičujem, če sem vam povzročila nevšečnosti in se Vam hkrati najlepše zahvaljujem za odgovore.
Pozdrav!
V terapiji pride v poštev jemanje zdravil, ki so v obliki kapsul, gre za skupino retinoidov, ki se prenašajo dobro, jemanje je več mesecev, spremljajo se jetrni testi, gre za Roaccutane, o čemer se morata najprej pomeniti z nevrologom.
Lp