huda slabokrvnost-dojenček
prosim za vaše mnenje glede sina. star je deset mesecev in pol in ima hemoglobin 83.
mislim, da je vzrok to, da je zelo tezek in velik/ima 14 kg/ in je še vedno samo dojen, odklanja vso hrano, ki mu jo ponujamo na vse mogoče načine- pri enem obroku poje največ nekaj žličk.
zanima me predvsem kakšne so lahko dolgorocne posledice slabokrvnosti (nekje sem zasledila, da lahko tudi upočasni kognitivni razvoj).
ali mislite, da je sin upravičen do obravnave v hematološki ambulanti.
zanima me tudi , iz katere vene se vzame kri za dolocitev zeleza.
hvala vnaprej za odgovor!
Spoštovana karina*,
vaš dojenček je res precej slabokrven.
Vsekakor je vzrok pomanjkanje ustrezne prehrane, saj 9 mesečniku pač na zadostuje dojenje.
Nujno potrebno morate urediti prehrano, takoj uvesti sadje, zelenjavo, žitarice, predvsem pa meso, saj brez tega ne bo nič, tudi odziv na terapijo z železom bo nikakršen.
Glede obiska v hematološki ambulanti: niste napisali še ostalih vrednosti v krvi, predvsem je pomemben MCV. Če je tudi ta zmanjšan, gre po vsej verjetnosti pač za anemijo zaradi pomanjkanja železa in za to obisk v hematološki ambulanti ni potreben. Tudi tam bi vam povedali enako: ZAČNITE ŽE ENKRAT Z NORMALNO OTROŠKO PREHRANO.
Posledice dolgotrajne slabokrvnosti so poleg neješčnosti, slabega pridobivanja na teži (to vas še čaka), stalni utrujenosti, zadihanosti pri normalnih dnevnih aktivnostih tudi slabši umski razvoj zaradi pomanjkanja kisika v možganih. Hemoglobin namreč prenaša kisik po telesu, pomanjkanje kisika pa povzroči v možganih propadanje možganskih celic, slabši umski razvoj in seveda, pri dolgotrajni slabokrvnosti, umsko manjrazvitost.
Iz katere vene, je prav vseeno. Običajno pa se jemlje iz komolčne vene.
Enostavno morate nehati dojiti, zadostuje mu 2x dnevno. Ko bo dovolj lačen, bo jedel tudi ostalo. Če pa mu boste, ubogemu revčku, ki že 4 ure ni jedel, ponudili dojko, ste izgubili bitko.
lp
Tanč
Tudi naša se kar precej doji ji pa tudi ponudim vsaj tri obroke na žličko :zjutraj mlečne kašice ,sedaj tudi kruh s sirčkom ali pa marmelada oziroma kar mi pade takrat na pamet poje par žličk včasih več včasih manj ,kosilo zelenjavne juhe z ali berz piščančjega mesa potem ima skutko in podobne jogurte od sadja breskev večerja kakor kdaj . A se vam zdi dovolj ? Je pa res če jo nahrani kdo drug bo več pojedla kot pa pri meni ,toda na žalost sem večina sama doma tako da to ni pogosto .
In še kakšna je normalna vrednost hb za toliko starega otroka , a je isto kot za odraslega 120 hb.
HVALA
Spoštovana sovzica,
dodajte še kunčje meso, puranje belo, tako, da bi imela vsaj 3x tedensko mesno juhico (z mesom). Sicer pa jeste kar v redu. Verjetno v zelenjavne juhice dajete vso zelenjavo, krompirček, za zgostitev riž ali kakšne druge žitarice. Tudi zvečer lahko date žitarice (gres, mlečni rič, polento z mlekom, ajdove žgance, ipd.), potem pa se še podojita.
Hemoglobin v tej starosti naj bi tudi bil 120, z železom pa zdravimo, če je pod 105. Nasvet za hemoglobin med 106 in 120 pa je: meso!
Če vaša pikica zaradi odvajanja na 4 dni nima težav (bolečin v trebuščku), potem je to odvajanje normalno. Mleko sicer zapira. Zato so jogurti, ki jih dajate, odlični. Kar tako naprej in vse bo v redu.
lp
Tanč
naj samo jaz dodam svoje mnenje, smo vegetarijanci doklica 2,5 let se ni jedla mesa v svojem zivljenju
njen hemoglobin pa je 138!
tako da se ne strinjam s Tanč da bi morali uvesti meso
je pa res, da smo s februarjem zaceli vsako jutro piti sveze iztisnjen sok iz rdece pese jabolk korenja in sezonskega sadja. pred tem je imela Hb 118 kar je se vedno normalno.
sicer nje 100% zdrava, in se ni nikoli jemala antibiitikov, vrocino pa je imela nazadne pred enim letom!
je pa res potrebno z zavestjo hraniti otroka, vedeti da telo absorbira zelezo najbolj v kombinaciji z C-vit. posebej dobro je da je hkrati hrano ki vsebuje oboje, naprimer banana ima oboje, pa borovnice (idealni letni cas zanje je) pa rdeca pesa, ali pa tudi ce je meso, samo naj zraven pije limonado,
kombinacijo obojega vsebuujejo tudi
grah
peteršilj,(če ga posiplješ malo k vsakem obroku, pa bo že nekaj, naj bo svez
breskev
jagode
sestavine ki vsebujejo zelezo pa so se
koruza(se pravi lahko tudi polenta ali kosmici
lan (polnozrnat kruh) (bodi pazljiva na gluten do 1 leta)
leča (čudovito hranilo, okusne so juhe iz rdeče lete, lahko pasiraš
oves
pšenica
riž
sezam
tako, upam da ti je kaj v pomoč
jazse vedno drzim načela, da smo sestavljeni iz tega kar pojemo, če ne pojemo kakovostnih stvari ne moremo biti zdravi, kot raztline ki rasejo na pusti zemlji
lpp
Draga železna lady,
hvala vam za vaše mnenje. Velikokrat sem tudi sama opazila, da imajo otroci vegetarijancev, ki so tudi sami vegetarijanci, zelo dobro kri. To pripisujem njihovi veliki skrbi za sicer brezmesno, vendar zelo pestro prehrano. Kadar pa pri vegetarijancu ugotovimo slabokrvnost, pa je zelo resistentna na zdravila, torej se zelo zelo počasi zdravi.
Tako to pač je v tem življenju. Vaša izkušnja je odlična, morate pa verjeti, da ni vedno tako in da smo videli že zelo hude slabokrvnosti pri vegetarijancih, predvsem pri veganih, ki so bile izredno zahtevna za zdravljenje.
Da bi bili sestavljeni iz tistega, kar pojemo, ne bo čisto držalo, glede na to, da smo pač sestavljeni iz mesa, kljub temu, da uživam(j)o samo brezmesno prehrano.
Se pa strinjam, da mora biti prehrana kakovostna in pestra. In, kot sem rekla, če dobro skrbite za prehrano, poznate nadomestke in znate kombinirati živila, da jih telo najbolj izkoristi, če otrok ob tem uživa jajca in mleko, potem bo kar v redu. Če pa ne bo in bo otrok slabokrven, potem pa je nujno pomisliti na to, da bi rabil meso, tudi glede na to, da je njegovo telo sestavljeno iz mesa.
lp
Tanč
Pozdravljeni!
Se strinajm z vami in tudi sama poznam primere slabokrvnih vegetarijancev kot tudi mesojedcev (tudi teh ni malo, posebej med otroki).
Poznam tudi vegetarijance, ki so svoji hrani le odvzeli meso, niso pa iskali nadomestil za sestavine, ki jih le ta vsebuje. V takem primeru je slabokrvnost pogostejša.
Glede moje izjave o tem, da to kar pojemo to smo, seveda nisem mislila dobesedno. Mislila sem predvsem na kvaliteto vžite hrane. Če se ozremo po drugih živalskih “vegetarijancih” v naravi (krave, konji ovce kokoši…) vsi jedo praktično le travo in žita (z izjemo kostne moke, ki pa je pokazala zobe) pa so še vedno iz mesa in krvi.
Strinjam pa se tudi, da je meso lahko bližnjica, saj je beljakovine in nekatere vitamine velikokrat lažje dobiti iz enega “šnicla” npr, kot iz skrbno premišljene in načtrovane prehrane.
Pa še nekaj bi rada vas vprašala.
Katere vresnosti v krvi so pri vegetarijancih najbolj kritične? Hb še kaj?
Ali je vsebnost B12 v krvi izmerljiva?
Prosim, če mi iz vaših izkušenj poveste kje pri otrocih so se najprej pokazale pomanjklivosti vegtarijanske prehrane.
To sprašujem zgolj za to da bomo še bolj informirani.
Lepa hvala za vaš čas!
Naj omeni še to dasem sama vegetarijanka od 14 leta, (že 15 let) in brez posledic. Na začetku nekaj let tudi sama nisem skrbela za pestro prehrano, to je prišlo šele z leti.
Draga železna lady,
se strinjava, ob odločitvi za vegetarijanstvo je potrebno dobro premisliti, prebrati in se izobraziti o prehrani, tako da vseeno dobimo potrebne snovi. Vendar je nekaj esencialnih aminokislin (torej takih, ki jih telo ne more samo narediti), ki pa jih dobimo samo z mesom. Ne bom sedaj tukaj preveč razlagala, da je naše črevesje narejeno za vegetarijansko prehrano (tanko črevo) in za mesno prehrano (debelo črevo), da pa živali, ki so izključno vegetarijanske (krave, npr.) imajo drugačno črevo, želodec, ki je namenjen prežvekovanju in črevo, ki je namenjeno samo za vegetarijansko prehrano. Nimajo debelega črevesja.
Slabokrvnost pri vegetarijancih določamo enako kot pri vseh ostalih, torej iz vrednosti HB in velikosti eritrocitov. Pri slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa vidimo premalo hemoglobina ter majhne eritrocite. Slabokrvnost pri otrocih dogovorno zdravimo z železom, če je HB pod 105. MCV (velikost eritrocita) nam pomaga pri določitvi tipa anemije.
Pri veganih pa ponavadi vidimo nizek hemoglobin, pa velike eritrocite (megaloblastna anemija), ki nam kaže tudi na pomanjkanje vitamina B12. Take anemije so zelo hude, pa še s prepričevanjem bolnika, da je res tako hudo, so velike težave.
Nisem povsem sigurna, menda se B 12 določa tudi v hematoloških ambulantah. Vendar, če vidimo nizek HB, velike eritrocite in nam bolnik pove, da je vegan, potem je nepotrebno še določati B12, ker je zadeva že jasna.
Pri otrocih vidimo zmanjšano telesno zmogljivost (Hb prenaša kisik po krvi do vseh celic, tudi možganskih in če ni dovolj HB, se do celic ne prenese dovolj kisika)-torej hitro utrujanje, zadihanost, neješčnost-slab apetit, brezvoljnost, slabše učenje zaradi pomanjkanja kisika v možganih in hitrega utrujanja. Posledice dolgoročne slabokrvnosti, ki običajno pomeni tudi pomanjkanje drugih vitaminov in mineralov ter esencialnih snovi, pa so lahko tudi zelo drastične.
Draga železna lady, vidim da dobro skrbite za prehrano, bodite tako pozorni še naprej, saj je pravzaprav vegeprehrana zelo okusna, lahka, skratka odlična. Po mojem mnenju bi bila idealna, če bi 2x tedensko dodali meso.
lp
Tanč
ali ribe štejete v meso?
ker ribe jemo 2x na teden in se mi zdijo bistveno bolj zdrave od katerega drugega mesa.
kako pa se doloci velikost eritrocitov? ali so kaksne mejne stevilke?
naj povem se to, da nasa deklica nima nobenih od spodaj nastetih znakov za slabokrvnost.
jih bom pa shranila v podzavest!
hvala za odgovore!
Draga železna lady,
meso rib ni enakovredno kot npr. rdeče meso, so pa ribe odlične zaradi bolj zdravih maščob, pa tudi ribje meso ni od muh. Ni pa enakovredna zamenjava za rdeče meso.
Še enkrat pa bi rekla, da ob pretanjeni skrbi za pravilno prehrano, torej skrbi, da telo dobi potrebne snovi, lahko že zgrajen človek mirno uživa laktoovovegetarijansko hrano z dodatkom rib 2x tedensko.
Moje mnenje je, da je to odlično.
lp
Tanč
Pozdravljeni!
Upam, da je prav, da pišem v staro temo ….
Naš dvomesečni dojenček je na 2. pregledu dobil napotnico za kardiologa, zaradi suma na šum na srcu.
Obenem pa so laboratorijski izvidi krvi naslednji:
K- Lkc -10.2
K-Erci – 2.85
K-Hb – 88
k-Ht – 0.259
K-MCV – 91.0
K-MCH – 30.9
K_MCHC – 340
K-Trombo – 458
K-DKS –
DKS_Segme -18.2
DKS_Eozin -4.1
DKS Bazo – 0.9
DKS_Limfo 65.3
DKS_mono -11.5
Dobili smo tudi napotnico za hemo ambulanto, vendar se je v naju z očkom že zažrl strah.
Naj povem, da je bil otrok ta dva mesecea malo dojen – 2-3-krat na dan, večinoma je hranjen z novolac AC1 (proti kolikam). Trenutno spije okoli litra na dan.
Prosim, da mi poveste, kaj lahko storimo oz. kaj ti rezultati natančnjej govorijo o njegovi krvi.
Hvala.
Pozdravljeni, Ana,
pri dvomesečnem dojenčku skorajda ne moremo govoriti o slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa, morda le v primeru, da ste bili vi med nosečnostjo stroga vegetarijanka in imeli slabe krvne izvide. Tudi po tem izvidu ni mogoče sklepati za kakšno vrsto slabokrvnosti gre, zato se v ponedeljek zglasite v hematološki ambulanti pediatrične klinike, bo verjetno kar hitro jasno, za kaj gre.
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam vprašanje o slabokrnosti. Sinu je zdravnik pri starosti dveh mesecev zaradi prehlada dal pregledati kri. Takrat je bil hemoglobin 95, a tega ni komentiral. Pravzaprav sem za slab izvid izvedela šele pred kakimi dvemi tedni, ko sva zaradi kašlja zopet obiskala pediatra. Tudi tokrat so mu pregledali kri, vrednost hemoglobina pa se je sama od sebe “popravila” na 104. Nima nobene terapije in ker šele uvajava hrano, sicer pa se le dojiva, me zanima, če bi morala meso uvesti že prej. Pravzaprav sploh še nisva nadomestila niti enega obroka, ampak poje le po pribl 30ml enkrat dnevno. Naj povem še to, da je bil rojen en mesec prezgodaj.
Pozdravljeni, Marcela,
med boleznijo je hemoglobin lahko znižan, zato ga kontroliramo po 2-3 tednih, ko vidimo, da je ponavadi v redu.
Zaenkrat ni potrebnih posebnih ukrepov.
V tej starosti je hemoglobin lahko tudi tak, ker otrokove krvne celice umrejo naravne smrti in nastajajo nove. Kontroliramo v starosti 9 mesecev, ko boste uvedli že primerno GH, predvsem meso, kar je zelo pomembno za tvorbo krvi.
Spoštovani,
prebrala sem (po mojem prepričanju) vse odgovore v zvezi s slabokrvnostjo, pa žal zase odgovora nisem zasledila.
Imam težavo, menim da je sin (star 9 mesecev in 12 dni) slabokrven. Pregled krvi je bil pri 6. mesecih, ko je bilo hemoglobina 105. Za vrednost železa nisem izvedela. Sin je bil do 6. meseca izključno dojen, pri 7,5 mesecih je meril 71 cm in imel 9250 gramov. Že več kot tri mesece se trudim z gosto hrano, pa nisem uspešna. Občutek imam, da ga okusi in tekstura ne motita, ampak da je on po 5 do maksimalno 10 žličkah sit. Prvih 5 žličk poje z užitkom, nadaljnjih 5 s triki, nato pa zapre usteca in jih tišči skupaj.
Dobi pa zjutraj dojenje, dopoldanska malica sadje (se trudim s suhimi slivami in rozinami) in žitarice, opoldan kosilo (skoraj vsak dan ponudim meso, ker dvomim da poje v celem tednu 30 gramov mesa), popoldan dojenje, večerja žitna kašica na riževem mleku in pa pred spanjem dojenje in eno dojenje še ponoči.
Meni se zdi detece bledo, vidni so podočnjaki, čeprav še vedno pogosto in veliko spi. Zadnji mesec opažam, da se hitro spoti, predvsem ob dojenju ali postavljanju na noge ali plazenju na malo daljše razdalje (10 metrov npr.)… tudi ko je bilo zunaj 15 stopinj, tako da sem prepričana, da se ne spoti od vročine.
Ali bi ob takih znakih bilo mogoče posumiti na slabokrvnost – sploh ob upoštevanju predhodnih izvidov krvi?
Že vnaprej hvala za odgovor.