Najdi forum

Pozdravljeni!

Trenutno preživljamo hude čase. Smo 4 članska družina, zaposlen je le mož (zasluži cca. 90.000 mesečno), jaz pa sem brezposelna in se še zdravim po prometni nesreči. Otroškega dodatka prejemamo cca. 29.000 sit. Živimo v garsonieri (27m2), vendar se stiskamo kot sardinice. Toda to še ni najhuje! Stroški za to luknjo znašajo skor 50.000 sit ( ogrevanje, voda, snaga, čistilka), plus dodatnih 4 tisoč elektrika, 5 tisoč telefon.
Poleg tega še 6 tisoč za vrtec, 8 tisoč za zdravstveno zavarovanje. To so najbolj nujne stvari in nanese za cca. 75.000 mesečno.
Na CSD izpademo in ne dobivamo pomoči.
Pri hrani smo sila skromni, jemo riž, makarone in krompir, redko kdaj tudi meso.
Trenutno sta otroka prehlajena in jima ne morem kipiti sirup proti kašlanju, ker stane 1.200 sit!!!
Veliko položnic ne zmoremo plačevati (predvsem za stanovanjske stroške), sposojeni denar stežka vračamo.
Če se med vami najde kdo, ki ima kaj več pod palcem in bi bil pripravljen odstopit kakšen tolar, bi bila zelo hvaležna.
Oblek niti ne potrebujemo, saj jih dobimo od prijateljev.

Hvala in lep dan!

Anna

ne vem zakaj bi na CSD-ju izpadli? Če je plača moža tako nizka lahko vi še vedno pridobite soc.den.pomoč kot edini vir preživljanja.

Julija Lani smo imeli prometno nesrečo, kjer sem se poškodovala, in nisem bila zmožna skrbet za 2 otroka, zato je vzel mož dopust za nego in varstvo otroka, da mi je lahko pomagal. Takrat se nisem prijavila na zavod, ker nisem bila zmožna za delo.
Naša vloga za denarno pomoč pa ke bila zavrnjena z razlogom, da bi itak jaz dobila tistih 39.000 sit mesečno ( nadomestilo za porodniško), če bi mož delal.
Mož pa je varnostnik in dela noč in dan, 12 ur dnevno in več, tudi vikende. Resnično sem potrebovala njegovo pomoč.
In tako smo izpadli.
Prav nič jih ne zanima, da sem poškodovana.

LP
Anna

Glede dohodkov, mislim, da so izmišljeni. Višina otroškega dodatka je okoli 29 000 sit! Glede na ta podatek, gre lahko vsak pogledat lestvico otroškega dodatka na CSD in se točno vidi kam spadate. Na osebo od 63 300 sit dalje, ker ste štirje, imate minimalno 253 200 sit dohodka. So ljudje, ki imajo še manj in so res potrebni pomoči.

Srečno

Pozdravljena Anna,
upam in želim vam , da se vaše zdravstveno stanje izboljšuje.

Podatki o mesečnih prejemkih, ki ste jih posredovali me nekoliko begajo. Denarna socialna pomoč za štiričlansko družino, ki nima drugih virov preživljanja (npr. preživnine, plače, premoženja) od 1.2.2005 znaša cca. 108.000,00 SIT. V kolikor je neto plača vašega moža nižja od tega zneska in nimate drugih virov lahko uveljavljate t.i. razliko do denarne socialne pomoči. Pri čemer vas moram opozoriti, da CSD kreditov ne tolerira.

Predvidoma boste zaradi izpada dohodka v preteklem obodbju padli v nižji dohodkovni razred in prejeli višji otroški dodatek.

Po pomoč v hrani in nakupu šolskih potrebščin se lahko obrnete tudi na najbližjo Župnijsko karitas ali pa pokličete na naš naslov (01 300 59 60), kjer vamo svetovali kje se ta najbližja ŽK nahaja.

S pozdravi,

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Luna,
kje si dobila takšen znesek? Me prav zanima.

LP,

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Oprostite, samo podatke se daje za predpreteklo leto!!!
V dveh letih pa se saituacija lahko drastično spremeni!!!
Prej sem bila študentka, neporočena, in sem dobivala štipendijo in visoko preživnino od svojega očeta!!!

Anna

Tudi mene.

Mene pa zanima zakaj ljudje tiščijo v mesto (predvidevam da ste iz Lj) in tukaj živijo v nečloveških razmerah- kar taka mini kvadratura vsekakor je in ne gredo v manjše kraje ali podeželje. Tam je več možnosti za delo, sicer ne tako plačano, pa vseeno se lažje živi. Poznam veliko starejših, ki se komaj prebijajo pa od takih “revežev” iz bloka nikoli ni nobene roke na pomoč.

Če si pogledate tole spletno stran centra za socialno delo ljubljana šiška, (zelo pohvalno)…. lahko izračunate, kolikšen otroški dodatek glede na dohodke, ki so jih starši prejeli v preteklem letu , pripada družini…..če družina prejema 29000 sit otroškega dodatka mesečno pomeni, da je mesečni prihodek na družinskega člana najmanj 66.893, sit pa do 93.650 sit, kar znese na letni ravni 3.210.864 pa do 4.495.200 sit na družino….

Verjjamem, da je družina anne letos v stiski, ker je očitno ona, tista, ki je predlani zalužila večidel dohodkov, po tem je očitno postala brezposelna in ostali so z manjšo plačo….znesek, ki ga csd uporablja pri izračunu otroškega dodatka pa temelji na podatkih iz leta 2003 (do konca aprila)…po tem pa bo potrebno dati novo vlogo za otroški dodatek in podatke za leto 2004…takrat se bo poznalo tudi pri otroškem dodatku in sicer bo le ta pri 90.000 na mesec znašal 44.000 sit….

žal se csd ne ozira na zdajšnjo situacijo ampak na preteklo…

lep pozdrav

Glede izračuna Informativni izračun otroškega dodatka si lahko izračunate tukaj http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOT.asp, kjer je tudi napisana lestvica.

Vse informacije za denarno socialno pomoč pa so na tej spletni strani http://www.sigov.si/mddsz/index.php?CID=281&ID=827, kjer boste našli tudi obrazce.

Nepozabite, da lahko glede na izredne okoliščine in ogroženisti zaprosite za izredno denarno socialno pomoč. To pomoč se lahko dodeli tudi v primerih, ko upravičenec sicer presega “cenzus” za dodelitev denarne socialne pomoči, a se je iz razlogov, na katere ni mogel vplivati, znašel v položaju materialne ogroženosti. Več o tem na tej spletni strani http://www.sigov.si/mddsz/index.php?CID=281&ID=825#izredna

Upam, da sem vam s temi povezavami in nasveti kaj pomagala.

Lp

pa ne smo to. jaz vam lahko povem tudi to, da je mogoče med letom spremeniti odločbo o otroškem dodatku, če pride do posebnih okoliščin.

vendar moja izkušnja je tako, da ker bi mi morali povečati otroški dodatek, mi niso spremenili odločbe, kolegici, ki so ga pa morali zmanjšati, pa so spremenili okoliščine.

Žal je res, da se podatki upoštevjo za pretklo obdobje.

Piše sicer, da lahko na osnovi bistveno spremenjenih razmer ponovno oddaš vlogo. Sem pa na lastni koži izkusila, da se jim izguba ene plače v družini ne zdi bistveno spremenjena situacija.

In njihov odgovor, ja boste pa naslednje leto dobivali višji otroški dodatek, me takrat ko je manjkalo na vseh koncih ni prav nič potolažil. In tako človek takrat ko najbolj rabi dobi 4800 SIT dodatka – krasno.

To pa že vem!
A ni to nepravično!?
Anna

To imate pa popolnoma prav, vendar so pa zato večji stroški za bencin, pa še obe babici sta v Lj. in lahko priskočita na pomoč (pri varstvu).
Anna

CSD spremeni otroški dodatek, če po izgubi službe ne prejmeš nadomestila na zavodu za zaposlovanje. Ko sem dala odpoved, so mi takoj povečali otroški dodatek, že čez dva meseca.

Na vsak način lahko tudi daš vlogo za izredno denarno pomoč, mislim da je 40-60K.

Napačno je tudi to, da se poškodba oz. bolniška ne upošteva. Najprej dobiš nadomestilo pri ZZZS, ko ti tam preneha, še na ZZ. Če se ne prijaviš pravočasno na ZZ, se določen čas (6 mesecev, če se ne motim) ne smeš, potem se pa lahko. S tem ti pripade pravica do socialne pomoči. Če za prometno nesrečo nisi bila sama kriva, boš dobila odškodnino, na ta račun si pa lahko nekaj denarja sposodiš, pri sorodnikih naprimer.

Položnic ne pusti neplačanih, ker si boš s tožbami nakopala le dodatne stroške in nič drugega.

Srečno, bo že bolje!

JA, s to odškodnino je pa tudi “hec”!!!
Avto je bil totalka, morali smo hitro kupiti novega, sposodili smo si denar (cca. 900.000 sit). V avtu smo bili poleg moža, ki je vozil, tudi jaz z obema otrokoma. Računali smo na odškodnino cca. 600 – 800 tisoč. Pred mesecem pa me kličejo iz Poravnave, da mene in otrok sploh ni v policijskem zapisniku!!! In da nismo upravičeni do odškodnine!!!!!!!!!!!!!
Ze tako smo čist bogi, pol pa še to. Napisala sem pritožbe, itd. vendar še ni odgovora.
Tako da smo s to nesrečo izgubili minimalno 2 miliona in pol, pa še odškodnine po vsej verjetnosti ne bomo dobili, pa še službo sem mogla pustit (brez sem že 10 mesecev – še vedno hodim na fizioterapije).

Anna

zanimiivo,da pri taki hudi poškodbi( ker že 10 mesecev hodiš na fuzioterapijo) te ni nikjer na policijskem zapisniku???? meni tu nekaj ne štima

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close