Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija huda alergija na čebelji pik

huda alergija na čebelji pik

Mojega sina (4 leta) je lani poleti pičila čebela. Nastala je močna alergična reakcija (3 stopnja). K sreči smo bili v nekaj minutah pri zdravniku, ki mu je rešil življenje. Sedaj nosi s seboj set tabletk. Ker se bojim, da to ni 100%-na zaščita v primeru ponovnega pika, vas sprašujem kako smiselno je, da otroka zavarujem z mazanjem s klinčkovim oljem, ki je pri vseh čebelarjih (tudi sama sem eden od njih) poznano kot eno izmed vonjev, ki ga čebele ne marajo in se mu izogibajo?
Ima kdo izkušnje s tem?
Lep pozdrav!
Tilika

Zdravila, ki jih nosi s seboj naj ob morebitnem piku vsekakor vzame, seveda kljub temu mora takoj k zdravniku! 24 ur na dan vsak dan ne boš mogla otroka mazati, poleg tega te čebela piči običajno ko jo po nesreči primeš oz. drugače ogroziš, takrat noben repelent ne bo pomagal. Lp. A

Ali je imal vaš sin že ob prvem piku čebele tako hudo reakcijo ?
Ali je alergičen še na kaj drugega ?

Tudi moja 12 letna hči ima močnejšo reakcijo pri piku ose ali mušice kot drugi , čebela pa je še ni pičila . Je pa alergočna na pršice .

L.P. Meta

Mojega sina je prvič pičila čebela, ko je bil star 10 mesecev. Že takrat je imel neverjetno močno lokalno reakcijo. Pičila ga je v podplat.
Kljub temu da imamo pri hiši čebelnjak, ga do njegove starosti 4 let ni pičila nobena. Sedaj seveda resno razmišljamo o odstranitvi čebelnjaka,kljub temu da je to dolgoletna družinska tradicija)
Tudi kakršnih koli drugih alergij nismo zaznali.
Lani poleti se je igral v bližini čebelnjaka in ker so ga čebele jezile, je udarjal po njih. Ena ga je pičila na teme. V slabih petih minutah je začel kihati, kar se je iz minute v minuto stopnjevalo, po desetih minutah,ko smo prispeli do zdravnika pa so od otekanja že bili vidni znaki dušenja.
Alergološki testi (titer na občutljivost na pike insektov ) ,ki smo jih naredili mesec dni kasneje, so pokazali da je občutljiv samo na pik čebele (kar visok-4.občutljivostni razred ), malce na pik sršena…na ose pa skoraj nič. Lani poleti ga je v vrat pičila osa, mesto pika smo namazali s kamagelom in dejansko ni bilo nikakršne reakcije.
Tako da…ni nujno da je vaša hči alergična tudi na pik čebele.
Lp Tilika

Pozdravljena !
Ni potrebno odstraniti čebelnjak, celo potrebovali ga boste, da ojačate imunski sistem vašemu otroku. Posvetujte se z farmacevtom, kako in koliko matičnega mlečka lahko konzumira vaš otrok. Znano je, da matični mleček deluje kot biostimulator, bioregulator, je najboljši antibiotik v naravi in da ne naštevam, to čebelari dobro vedo. Astma je bolezen, kot posledica alergij, po zdravnikovem mnenju “neozdravljiva”. Z matičnim mlečkom so bili pozdravljeni številni bolniki z Astmo, da ne omenjamo koliko matični mleček pomaga pri jačanju imunskega sistema. Bodite srečna, da imate možnost vzeti matični mleček kar iz lastnega panja,. Jaz te možnosti nimam, nobeden čebelar mi ne želi prodajati “čisti matični mleček” (brez ličink). Izgovor: jaz ga nimam, pojiščite kje drugje. Zato pa konzumiram liofilizirani matični mleček in sem zadovoljen z njegovimi učinki.

V čem se matični mleček, katerega propagirate in prodajate razlikuje od tistega, ki ga kupimo v specializiranih prodajalnah?
Že vnaprej hvala za odgovor!

rika, v kolikor ste dobro prebrali moj prispevek, sem rekel, da je najboljši sveži matični mleček direkt iz panja (torej propagiram zdrav naravni matični mleček- to mendar ni kaznivo). Ker vsi nimamo te možnosti, pač uporabljamo druge vire. V t.i. specijalizirane prodajalne, kupujemo matični mleček, ki je hranjen bodi si v medu, alkoholu ali kako drugače. Takšen matični mleček, 1. vsebuje druge primesi čebelih produktov (kar v določenih primerih povzroča alergijo) in 2. po 48.urah ni več polno bioaktiven. Kaj več v neposrednem pogovoru.
P.S.
Izdelek je registriran pri Ministrstvo za zdravje Slovenije in ima ustrezen certifikat.

To z matičnim mlečkom vem da drži, samo pri nas ni problem astma, ampak anafilaktična 3. stopnje, ki brez pomoči vodi v smrt.
Če matični mleček (ki ga je res bolj malo in zato res samo zase)
pomaga zmanjševati titer občutljivosti na čebelji strup, se bom posvetovala.
Vseeno- hvala za nasvet.
Čebele ostanejo, samo ne pri domači hiši.
Lep pozdrav
Tilika

Mimo grede sem v eni od številk kosmopolit – revija za mlade,prebral, da olje čajevca znatno omili alergije na čebeli pik – vsaj podaljšuje reakcijo in na ta način pomaga do prihoda k zdravniku. Sam sem tudi alergičen , po piku seršena. Olje čajevca imam od Oriflame, sicer še nisem imel prilike preizkusiti (to ni mišljeno kot reklama). Povprašajte koliko in ali lahko čajevec vsaj delno pomaga.

Set tabletke pomagajo samo za nekaj časa (recimo pol ure) potem moramo nujno poiskati zdravniško pomoč.
Opažam, da ljudje alergije na pike žuželk jemljejo zelo neresno, potreben je pregled oz. testiranje – tam vam alergologi povedo vse potrebne informacije.
Ne pa se pogovarjati o nekih čebeljih mlečkih …, brez adr. injekcije NE GRE če je huda alergija!

Glej KAZALO dne, 1.03.2006- tema ALERGIJA NA PIKE ŽUŽELK

may1…tole je bilo pa malce nesramno.
Sama sem zaposlena v medicini,popolnoma se zavedam nevarnosti čebeljega pika, pri odraslem ali otroku.
Samo…!
Opravili smo alergološke teste…klinika je fanta prijavila na imunizacijo, ki pa je ne morejo pričeti pred 8. letom starosti. TO PA JE TUDI EDINA TERAPIJA KI JO PREMORE SODOBNA MEDICINA.

No zdaj pa povej pametnjakovič…glede na to, da je do tja še 3 leta in pol…naj fanta do takrat zaprem v izolirano sobo in upam da morda kakšna čebela ne prileti not!
Ni vedno medicinska pomoč oddaljena 15 minut…in morda mama ali nekdo drug, kot strokovnjak ne bo v bližini otroka, da bi mu lahko intravenozno apliciral adrenalin.
Ko splošna medicina odpove (pa sem ena od njih ali ne), se človek zateče k vsem mogočim sredstvom.
Pa četudi so to samo “babje čveke”. Več ljudi več ve.
Pa brez zamere!

New Report

Close