HSG – KRVNI PREGLEDI
DANES SEM BILA PRI GINEKOLOGINJI, KJER SEM DOBILA NAPOTNICO ZA HSG IN ZA LABORATORIJ. MOJA GINEKOLOGINJA NI VEDELA ALI MORAM ZA HSG ITI TUDI NA KRVNO SLIKO IN JO MORAM GLEDE TEGA ŠE POKLICATI. NORO!
A MOGOČE KATERA VE? POTEM MORAM ŠE ENKRAT DO NJE, DA MI POVE ALI GLEDE NA LABORATORIJSKE IZVIDE SPLOH LAHKO GREM NA HSG! IN ČE POMISLIM, DA SEM ŠELE NA ZAČETKU POTI…
LEP DAN
KETI
Keti, izvid od krvi prineseš s sabo na slikanje!
Meni je ta pregled krvi pred HSG-jem zakompliciral življenje! Najbrž bom šla zato šele drugi mesec! Naročila sem se na HSG za ponedeljek (Ljubljana) in rečeno mi je bilo, da moram imeti s sabo največ 3 dni star izvid. V mojem primeru torej od petka. Vprašala sem, kje dam kri in povedali so mi, da grem k splošni zdravnici, da mi da napotnico za laboratorij. Klicala sem splošno zdravnico (ni v zdravstvenem domu, ampak na koncesijo). Rekla je, da naj pridem kri oddat v sredo (halo!), ker 1 dan traja, da to pošljejo v laboratorij, potem analiza in 1 dan, da jo pošljejo nazaj. Na napotnico pa ne smem sama v laboratorij, ker je z laboratorijem tako dogovorjeno, da kri jemlje zdravnica (v laboratoriju stane odvzem krvi 800 SIT). Torej mi preostane le dvoje: ali tvegam svoje zdravje in pridem s starejšim izvidom (če bi me sploh vzeli), ali pa grem oddat kri kot samoplačnik. Tudi ginekologinja mi ne more pomagati, ker napotnice piše le splošna zdravnica.
Ker bom morda imela še kakšne preiskave in se mi zdi neumno takole plačevati, če sem pa zdravstveno in prostovoljno zavarovana, bom verjetno zamenjala osebno zdravnico in poiskala kakšno v zdravstvenem domu, kjer teh problemov ni. In bom šla na HSG naslednji mesec.
Vprašala sem ginekologinjo, a ona za te primere ne daje napotnic za pregled krvi (je tudi privatna, na koncesijo). Za pregled hormona sem jo dobila. Osebne zdravnice pa ne morem prepričati. Itak pa ne prenese, da bi ji kdo solil pamet. Njo zanima le to, kaj ji zavarovalnica povrne – po svoje jo razumem, ima pač tako pogodbo z laboratorijem. Če bi vedela, da bo to edini tak primer, bi pač slabe volje sama plačala tistih 1000 ali 2000 SIT za pregled krvi, a ker bo kaj takega lahko še večkrat, sem sklenila, da bom raje poskusila najti novo zdravnico v zdravstvenem domu, saj tam ni takih problemov z laboratorijem. Bom pa ta mesec še pila čaj iz krvomočnice in matični mleček…
Jaz sem imela HSG na GK v LJ, istega jutra so mi tam – v laboratoriju v Leonišču(brez posebne napotnice) vzeli kri, rezultati so bili čez približno 1 uro – predvsem pa jih zanima sedimentacija, ki bi lahko kazala na kakšno vnetje. So mi pa že po tel. dali vedeti, da imajo raje, če ti pri njih isti dan vzamejo kri, kot da s sabo prineseš izvide. Sicer je bilo to pred več kot 1 letom, ampak dvomim da se je kaj bistveno spremenilo.
LP, Andreja1
Lokvanj, moj izbrani ginekolog tudi ni na GK; verjetno pa se je zadeva do sedaj spremenila… Se pa strinjam, da je bilo najbolj “komot” da si kar tam vse opravil!
LP, Andreja1
PS Zdajle sem se spomnila, da je bilo to takoj po novoletnih praznikih; mogoče v tem tiči razlog, ker bi bili izvidi od drugje takrat prestari?!