Najdi forum

HSG na Ginekološki kliniki v Ljubljani!

Rada bi vaše izkušnje in nasvete:
– kje in kako se naročiti (lahko po telefonu ali je nujno osebno)
– ste dolgo čakale na preiskavo
– predvsem pa me zanima koliko časa ste ostale v bolnišnici in če je potem RES potreben bolniški stalež ali je to samo priporočilo
– ste imele potem še kakšno kontrolo v bolnišnici ali samo pri svojem ginekologu

Hvala.

Neža, pozdravlena!
Pred kratkim je bilo govora na forumu o HSG, prav pod istim naslovom in mislim, da boš dobila kar nekaj napotkov.Pobrskaj pod Iskanje.
Lep sončen pozdrav iz Celja.

Nekaj je bilo že res napisanega, predvsem za Postojno.

Mene zanima predvsem koliko časa ostaneš v bolnišnici in če je RES potreben bolniški stalež (1 teden?). Iz vaših izkušenj je potreben ali samo priporočajo. Se pojavljajo krvavitve po preiskavi ali vse skupaj še boli – to me zanima.

Hvala.

Jaz sem na HSG čakala kakšen mesec. Imela sem ga na petek in takrat so mi rekli, da mi pripada 3 dni bolniškega staleža, v nobenem primeru pa da ne smem dvigovati težkih predmetov še vsaj 10 dni. Izvide sem prejela že takoj v ponedeljek, zaradi česar me je skoraj kap preden sem odprla pošto, saj sem mislila, da je nekaj res hudo narobe, pa je bilo, vsaj kar se “prehodnosti” tiče vse v redu. Če te zanima še kaj, me prosim vprašaj, ker razumem kako se počutiš!

Mojca

Hvala Mojca!

Praviš. da si imela HSG v petek. Si ostala čez noč v bolnišnici ali si šla domov?
To me res zanima – 3 dni bolniška, je to dovolj ali meniš, da lahko greš v službo recimo po 2 dneh? Zakaj bolniška – krvaviš ali še boli?
So ti dali pred postopkom kakšne tablete proti bolečinam? Katere?
Se lahko po postopku začne spet delati na zanostivi ali je potreben premor?

Cel kup vprašanj.
Hvala za odogovore

HSG opravijo v 15 minutah, pred posegom ti dajo eno tableto, zdi se mi, da spasmex forte, po posegu pa ti dajo še antibiotik (da ne pride do vnetja) in mislim tudi recept za antibiotike in tablete za bolečine za domov. Po vsem skupaj počakaš še kakšnih 20 min v čakalnici, v primeru, da pride do močnih bolečin ali krvavitve, potem pa greš lahko domov. Mene je bolj začelo boleti, ko je tableta proti bolečinam popustila – pozno popoldne in naslednji dan, ko sva šla z možem na sejem in sem veliko hodila, drugače pa sem v ponedeljek lahko šla normalno v službo.
Po postopku lahko takoj spet delaš na zanositvi in menda da že sama preiskava deluje pozitivno na reproduktivne organe – morda samo psihično…midva sva potebovala še malo več.
Jaz ti svetujem, da če te bo po treh dneh še vedno bolelo, da osebnega zdravnika prosiš za več bolniške…tri dni ti jo predpišejo že v ginekološki kliniki!

Vso srečo! Če je še kaj, kar vprašaj!

Mojca

Pred dobrim mesecem sem bila na HSG, tudi mene je bilo ful strah, čeprav sem to dala skozi že pred štirimi leti, toda v drugi porodnišnici.
No da ti povem, bila sem v Postojni, kjer sem čakala celo večnost (malo reklame)da so me sploh sprejeli (bil je četrtek). Prišla sem ob 7 zjutraj, sprejeta sem bila na oddelek šele ob 12. Vso to čakanje v čakalnici z možem me je naredilo še bolj neučakano in nervozno. No, ko so me le usmilili, so me dali v sobo z še dvema sotrpinkama, katere so čakale na čiščenje zaradi spontanega splava. Naredili so mi klistir, sem se stuširala in čakala in čakala, da so opravili vse takrat manjše operacije, šele takrat sem bila jaz na vrsti, torej zadnja. Bila je ura že 14.00.
Potem me je prišel iskat v sobo en ful krasen mlad zdravnik pa še povrhu luškan, ki mi je čisto vse obrazložil kar me je zanimalo. Lahko si misliš, kaj je bilo moje prvo vprašanje……če dobim kaj za bolečine, pa me samo čudno pogledal in rekel, da v Postojni nimajo te prakse, ker čisto nič ne boli in pika. Pol me je malo spraševal zakaj sem tu, še nekaj vprašanj glede mojih prejšnjih M in prejšnjih nosečnostih. Pol so me dali na mizo, kjer ponavadi slikajo ostale dele telesa npr. pri zlomih. Ob meni je bila ves čas ena sesta, ki je bila pretirano prijazna, saj me je neprestalno božala in me mirila, čeprav ji ne bi bilo treba, saj me ni bilo več nič strah. Sam postopek nisem niti čutila, po resnici povedano, trajalo je vse skupaj 30 sekund, ko je končal nisem mogla verjeti, še vprašala sem ga če je sploh kaj naredil. Pa se je samo smejal in rekel, da mi je rekel, da to ni nič strašnega.
Mene resnično ni nič bolelo, še čutila nisem. Pol so še poslikali. Hočem ti povedati, da to ni nič, samo bat se ti ni treba, ker sem se jaz zaman, saj sem samo zaradi straha bila vsa trda, ker so me drugi ustrašili, da to ful boli.
Potem sem odšla nazaj v sobo, kjer sem morala ležati pol ure, malo me je ščipalo (10 minut) kot da se bi mi krčila maternica, pol pa sem šla domov. Na odpustnem listu je zdravnik napisal, naj počivam nekaj dni. Jaz sem šla v službo šele četrti dan, čeprav bi lahko šla takoj po posegu, ampak sem si mislila, zakaj bi , če ti pripada počivanje.
Tako, da bi predlagam, da se sprostiš, zgleda kot da bi imela navaden ginikoloških pregled, čisto nič ne boli in nobenih tablet ne potrebuješ.

Pa srečno, upam da sem ti vsaj malo pomagala!

Neza!

Kar brez skrbi. Jaz sem imela HSG decembra, ampak v Celju. Ni to ravno pregled, ki bi bil prijeten, se pa da preziveti. Pri meni je slo takole: dan prej sem morala v bolnico, kjer so mi pregledali kri in vodo, opravili so se gin. pregled, nato sem sla domov. Dobila sem se navodila za prehrano – tisti dan sem morala popiti se cel sirup, da se ti izprazni crevo.
Naslednji dan so me sprejeli v bolnisnico. Tam te pobrijejo, nato pa so me odpeljali na poseg, ki je pri meni trajal kake pol ure, ker imam nekaj nepravilnosti v legi rodil. Tablet proti bolecinam nisem dobila, vendar se je dalo preziveti. Po posegu je bolecina v roku 1 ure popolnoma izginila, ceprav nisem pojedla niti ene tablete. Tudi krvavitve so bile minimalne, menda pa jih navadno sploh ni.
Nikar se ne boj! Bolnisko sem pa dobila od posega, pa do konca decembra (to je od 19.12. dalje), ampak sem sla naslednji dan, ko sem prisla iz bolnice ze v sluzbo, tako da nisem koristila bolniske. Po posegu sem ostala v bolnici se en dan in sem sla naslednji dan po viziti domov.

Srecno, pa brez skrbi!

Mateja!
Zanima me, zakaj naj bi te pri postopku HSG – ja pobrili – je šlo morda za laporoskopijo? Pri HSG – ju ti vbrizgajo barvilo (vaginalno) in nato rentgensko slikajo rodila ter tako ugotavljajo prehodnost jajcevodov, pregrade v maternici…stvari, ki jih opisuješ ti, so meni naredili, ko sem bila na laporoskopski operaciji, kjer je logično, da te obrijejo, da ne pride do okužb na šivih po operaciji. Mislim, da so tudi tebi opravili laporoskopijo! Če se motim, oprosti!

Mojca

Hvala za odgovore.
Zanimalo me je zelo zaradi službe in iz odgovorov sklepam, da ni nujno potreben bolniški stalež.

Zanima me še kako te pobrijejo pred preiskavo – celo ali samo delno, ali je bolje da to naredim že doma? Verjetno je v bolnici vse bolj na hitro in boleče.

Hvala.

Meni so HSG delali v Ljubljani pred približno tremi leti. Bilo je takole, Pri svoji ginekologinji sem dobila telefonsko številko kamor sem poklicala prvi dan menstruacije in se naročila. Datum preiskave so mi določili glede na cilklus. Na dan preiskave sem prišla tešča okoli osmih v staro porodnišnico. Ko se mas je nekaj nabralo je prišla prijazna sestra in razložila potek preiskave. Potem sem pač počakala, da sem bila na vrsti. Predno ti vbrizgajo kontrast te ginekološko pregledajo, potem ti zdravnica tiso vbrizga (malce neprijetno), obrnejo te na trebuh in poslikajo. Približno dvajset minut do pol ure počakaš v čakalnici in greš lahko domov. Za popoti ti dajo antibiotike, da ne pride do vnetja in tri dni bolniške.
Torej brez britja, klistriranja in ostajanja v bolnišnici.
Fino je, da te pride po pregledu nekdo iskat z avtom, da se ne vlačiš po avtobusih. Bolečnine po posegu so podobne kot pri bolečih menstruacijah, najmočnešje so prav na dan pregleda, v treh dneh pa popolnoma popustijo. Koliko časa boš ostala na bolniški je odvisno od tega kakšno delo opravljaš, če večinoma sediš in, če nimaš bolečin, bolniške v bistvu razen na dan posega sploh ne rabiš. Se je pa potrebno kakšen teden izogibati večjim fizičnim naporom in dvigovanju težkih bremen.
Če je vse v redu, ni nobene posebne kontrole ne v bolnišnici ne pri svojem ginekologu. Jaz sem počakala na izvid, ki pride po pošti (10 do 14) dni. S tem izvidom sem potem šla do svoje ginekologinje, da mi ga je razložila in svetovala kako naprej (ginekološko me ni pregledala). Na zanositvi lahko začneš delat že takoj v naslednjem ciklusu. Pri meni je delovalo in sem takoj zanosila, baje se to zgodi kar v tretjni primerov.
Veliko sreče…

Pozdravljene, še eno vprašanje imam.
Kateri dan ciklusa ste imele preiskavo?

Hvalaaaaaa!

Par dni pred ovulacijo , če jo lahko določiš, če pa ne pa nekje od 10 do 12 dne ciklusa. V Postoni ta poseg delajo v torkih in četrtkih, to je odvisno od porodnišnice.

Glede zanositve, jaz sem po tem posegu prvič zanosila že isti mesec.
Drugič pa sem zanosila takoj drugi ciklus.

Torej kar hitro se odloči !

Lep pozdrav

Ne, niso mi delali laparoskopije, ampak samo HSG, pobrili pa so me vseeno. Cemu? Sem se tudi sama veckrat vprasala. Ocitno je v Celju taka praksa, ker smo se zenske pogovarjale in so vse dozivele enako. Mogoce je odvisno od bolnisnice do bolnisnice, kaj pa vem.

Lep pozdrav, Mateja

Hvala Mateja!

Če mi lahko napišeš še prosim kateri dan ciklusa so te sprejeli v bolnišnico in kdaj si dobila izvid

Hvala

Tudi jaz sem imela HSG v letu 2000. Imam že pet let staro punčko (prvič sem zanosila nanačrtovano), vendar mi v drugo nikakor ni uspe zanositi. Zato me je ginekolog poslal na HSG preiskavo, kjer so ugotovili, da jajcevodi niso prehodni in da moram na laparoskopijo. Vendar sem še isti mesec po HSG preiskavi zanosila, vendar nosečnost ni bila uspešna saj sem imela spontani splav v 7 tednu nosečnosti.
Sedaj pa že eno leto spet ne morem zanositi in čakam na laparoskopijo, ki jo imam v mesecu februarju. Zato menim da HSG preiskava ni povsem natančna, saj sem po diagnozi “neprehodnost jajcevodov ” še isti mesec zanosila (moj ginekolog meni, da so bili jajcevodi neprehodni, ker se je v njih nabrala sluz in je preiskava HSG povzročila da so se jajcevodi nekoliko prečistili in mi omogočili zanositev.

Zanima če je imela še katera podobne izkušnje s to preiskavo!

Lep dan vam želim še naprej!

Zdravo:

Tudi tebe bi vprašala kateri dan menst. ciklusa so ti naredili HSG in kaj pomeni, da si zanosila v istem ciklusu- si imela HSG pred ovulacijo in si nato v nekaj dneh do ovulacije zanosila ali ti je vmes prišla menstruacija in si potem zanosila.
Je priporočljivo zanositi takoj po HSG in ali so ti odsvetovali spolne odnose od M pa do postopka HSG?

Hvala

HSG so mi opravili takoj po menstruaciji ko še ni ovulacije, ker niti slučajno ne smeš biti takrat noseča, ker te rentgensko slikajo. Pri meni je bil to 9 dan ciklusa. Zanosiš pa lahko še v istem ciklusu. Jaz sem imela spolne odnese takoj tretji dan po HSG preiskavi in očitno sem takrat tudi zanosila.

Veliko sreče!

P.S. menda do zanositve po HSG preiskavi pride v tretjini primerov (to pa je kar vzpodbuden podatek)

Neza!

Pri meni je bil HSG opravljen 9 dan ciklusa, dan prej pa preiskave. Datum ti dolocijo, ko se narocis, glede na dolzino ciklusa. HSG opravijo cimprej po koncani M in pred ovulacijo, kot pa je napisala Petra, pa je potrebno pred preiskavo izkljuciti nosecnost. Pri meni je danes 33 dan ciklusa (po HSG), malo se je zavlekel, tudi znaki prihajajoce M imam, a upam, da nama je morda ta mesec le uspelo. Odnose pa imas lahko po HSG kadar zelis, ce seveda nimas bolecin, tako da je to bolj odvisno od tebe same.

Veliko srece, Mateja

Tako, kot so že punce prej povedale, preiskavo izvedejo pred ovulacijo, nekako sedmi do deseti dan ciklusa. Za razliko od ostalih so meni v ljubljanski porodnišnici svetovali,da z morebitno nosečnostjo počakam do naslednjega ciklusa.

New Report

Close