Hripavost iz neznanega razloga
Pozdravljeni!
Stara sem 31 let. Že 5 dni sem iz neznanega razloga hripava (ne gre za popolno izgubo glasu, samo hripavost), kar se mi do sedaj še ni zgodilo, niti po kričanju niti po hudem prehladu. Nisem bila prehlajena niti kako drugače bolna. Sicer opažam, da imam grlo rahlo rdeče na desni strani, vendar me ne boli. Kadim samo občasno (mogoče kak cigaret za vikend, pa še to ne vedno). Sicer sem alergična na pršico, mačjo dlako, ampak se alergija pokaže v obliki urtikarije in ne astme.
Po kolikšnem času nespremenjenega stanja menite, da je potreben obisk zdravnika in s čim naj si pomagam?
Že vnaprej hvala za odgovor!
T.
Hvala za odgovor!
Sicer hripava nisem več tako izrazito, se mi je pa kmalu po prvem pisanju pojavil občutek cmoka v grlu. Problemov pri požiranju nimam, imam pa občutek, kot da bi me nekdo konstantno držal za grlo in stiskal. Po požiranju se mi zdi, da se zadeva malenkost izboljša, kmalu pa je spet po starem. Občutek nikakor ni prijeten, saj se včasih ustrašim, da se mi zapirajo dihalne poti. Opazila sem, da me zadnje čase večkrat “daje” kislina, zaznala sem tudi občasno zatekanje kisline v požiralnik. Mogoče je tudi do hripavosti prišllo zaradi tega?!
Kaj priporočate ob tem in s kakšno hrano bi si uravnala kislino oz. katera sredstva pridejo v poštev za lajšanje teh znakov?
Lep sončen pozdrav!
T.
Spoštovani!
Seveda so lahko hripavost in tudi opisani občutki posledica kisline ali druge podobne draži. Tudi glasovna preobremenjenost lahko da občutek “dušenja”. Pri kislini pa moramo paziti na prehrano (ne kave, ne alkohola, ne gaziranega, ne kislega, ne prekajenega, ne slanega, popopranega…) in po potrebi tablete za kislino (v lekarnah je zelo veliko). In čim manj stresa – ta proizvaja kislino na “tone”.
LP IB.