Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija hripavost

hripavost

HRIPAVOST,

Spoštovani,
stara sem 57 let in se v zadnjih mesecih spopadam z hripavostjo
(sprememba glasu). V otrostvu so mi odstranili mandlje. Leta 1979 sem prvic dobila alergijo na trave. Ker se mi je stanje vsako pomlad slabsalo, me je alergolog poslal na Hiposenzibilizacijo. Po tej terapiji se mi je stanje izboljsalo. Bila sem tudi kadilec in pred leti sem tudi prenehala z to razvado. V zadnjem casu pa me veckrat popade suh kaselj in hripavost, ki pa me zagrabi vedno iznenada sredi dneva za nekaj ur. Pri tem tudi suho pokasljujem, kar nekako se ne morem odkasljati. To me doleti tudi, ce grem dalj casa na sprehod ali kolesarit, pa tudi ce se dalj casa pogovarjam me prime hripavost in suho pokasljevanje. Kar nekako se mi glas spremeni. V lanskem letu sem opazila tudi, ce sem si privoscila sladoled, da sem pri drugi kepici zacela pokasljevati in me je zacelo zgeckati v grlu, tako da nisem mogla sladoleda pojesti do konca. Tudi v tem primeru sem imela rahlo hripavost. Drugace nimam nobenih bolecin ali kakrsnih koli drugih tezav, razen te motece hripavosti in obcutka, da se ne morem odkasljati. Vse te tezave so dnevno kratkotrajne pridejo in gredo, ampak vedno je to zelo motece.

V zadnjih mesecih imam tudi zjutraj vcasih ko se zbudim nekak zamasek sluzi v grlu, ki se mi cez noc nabere. Ali je to vzrok kaksne alergije ali obcutljivosti glasilk? Ali je to lahko vzrok kajenja, ki sem ga pred tremi leti nehala?

Hvala za kakrsno koli pojasnilo in odgovor.

Lep pozdrav!

Matka

Spoštovana Matka!

Glede na vse to, kar ste napisala, imate kronično spremenjeno sluznico žrela in grla (bolezen, ki ni nevarna, je zelo moteča, ne da se z zdravili pozdraviti). To vašo sluznico morate čuvati, čim manj jo dražiti (ne mrzlega, gaziranega, dihati na nos, čim manj govoriti…). nastane pa kot posledica dolgoletnega draženja sluznice (kajenje, suh zrak, govor, mrzlo, morda tudi alergija, želodčna kislina…).

LP IB.

New Report

Close